Φεστιβάλ Αισχύλεια 2018

της Κατερίνας Μαρίντσιου

Για 44η χρονιά διοργανώνεται στην Ελευσίνα ένας από τους πιο σταθερούς πολιτιστικούς θεσμούς της Ελλάδας, ο οποίος μάλιστα συνέβαλε στο να αναδειχθεί η πόλη Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2021.

διαμορφώνει ένα επίκαιρο, ποιοτικό και ανανεωμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με θεατρικές, κινηματογραφικές μουσικές και εικαστικές εκδηλώσεις.Το Φεστιβάλ Αισχύλεια έχει ως στόχο φέτος να αγκαλιάσει όλες τις μορφές τέχνης. Γι’αυτό και διαμορφώνει ένα επίκαιρο, ποιοτικό και ανανεωμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με θεατρικές, κινηματογραφικές μουσικές και εικαστικές εκδηλώσεις.

Η έναρξη του πραγματοποιήθηκε στις 26 Αυγούστου, ενώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ολοκληρώνεται στις 30 Οκτωβρίου. Σημαντικοί τραγουδιστές και συνθέτες θα δώσουν δυναμικό παρόν στο φεστιβάλ.

Ο Στέφανος Κορκολής θα μας ταξιδέψει την πρώτη μέρα του φεστιβάλ με τραγούδια που έχει συνθέσει ο ίδιος, σε συνοδεία, όπως πάντα, με μία ερμηνεύτρια. Τις υπόλοιπες μέρες θα ερμηνεύσουν και ο Χρήστος Θηβαίος, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Φοίβος Δεληβοριάς με τη Μαρίνα Σάττι κ.α.

Επίσης, θεατρικές παραστάσεις της αρχαίας τραγωδίας, θα γεμίσουν ορισμένα από τα βράδια του φεστιβάλ. Ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία της Μάρθας Φριντζήλα, ο Ορέστης του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Αναστασάκη, ο Αγαμέμνων του Αισχύλου, με σκηνοθέτη τον Τσέζαρις Γκραουζίνις, αλλά και η Ηλέκτρα του Αριστοφάνη, από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία του Θάνου Παπακωνσταντίνου.

Φυσικά, δε θα λείπουν και παραστάσεις του σατιρικού ποιητή Αριστοφάνη, όπως ο Πλούτος, μία συμπαραγωγή του Εθνικού και του Κρατικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Nikita Milivojevic και οι Βάτραχοι, σε σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου. Παραστάσεις από μικρές θεατρικές ομάδες, καθώς και παιδικές παραστάσεις, όπως το Χένσελ και Γκρέτελ των αδελφών Γκριμ, με το κείμενο και τη σκηνοθεσία να είναι της γνωστής σε όλους Κάρμεν Ρουγγέρη, περιλαμβάνονται επίσης στο πρόγραμμα.

Ένα αξιοσημείωτο γεγονός του Φεστιβάλ Αισχύλεια είναι ο Ημιμαραθώνιος «Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 9 ΣεπτεμβρίουΟ Ημιμαραθώνιος είναι εμπνευσμένος από την ιστορία της Ελευσίνας και συγκεκριμένα από τα βήματα των μυστών του παρελθόντος, οι οποίοι διέσχιζαν την «Ιερά Οδό» για να αφυπνίσουν τη συνείδησή τους μέσα από τα Ελευσίνια μυστήρια. Μάλιστα, περνάει και διάφορα μηνύματα, με σημαντικότερο ότι ο αθλητής δεν τρέχει μόνο ως σώμα αλλά και ως ελεύθερο πνεύμα, δείχνοντας έτσι σημάδια πολιτισμού και πνευματικής αναζήτησης.

Ο Ημιμαραθώνιος ξεκίνησε από το 2015 και η διαδρομή είναι η Αθήνα – Ελευσίνα μέσω της Ιεράς Οδού, απόσταση 21 χιλιομέτρωνΦέτος η εκκίνηση θα γίνει από τον Κεραμεικό και ο τερματισμός θα είναι στην Ελευσίνα, ενώ θα υπάρχει και ένας μικρότερος ημιμαραθώνιος 5 χιλιομέτρων, ο οποίος θα έχει ως σημείο εκκίνησης και τερματισμού την Ελευσίνα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, πως το φεστιβάλ περιλαμβάνει πολλές ακόμα εκδηλώσεις και όπως προαναφέρθηκε, καλύπτουν και άλλους τομείς του κινηματογράφου και των εικαστικών! Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του φεστιβάλ Αισχύλεια, επισκεφθείτε την επίσημη σελίδαhttp://www.aisxylia.gr/

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!