Τι να σκεφτείτε πριν φτιάξετε το site σας

Της Ιωάννας Κοντουρά

Δεν είναι ανάγκη να γνωρίζετε από Πληροφορική για να δημιουργήσετε ένα website στο οποίο θα παρουσιάζετε και θα αξιοποιείτε την ιδέα σας. Ακριβώς επειδή δεν έχουμε σπουδάσει όλοι την τεχνολογία, έχουν αναπτυχθεί διάφορες πλατφόρμες ανοιχτού λογισμικού, δηλαδή πλατφόρμες που διατίθενται δωρεάν στο διαδίκτυο και ονομάζονται Συστήματα Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS-Content Management Systems).

Ο λόγος ύπαρξής τους αποτελεί η ανάγκη για απλή χρήση ενός προγράμματος μέσα από ένα πάνελ ρυθμίσεων, το λεγόμενο dashboard, το οποίο επιτρέπει τη διαμόρφωση του website που επιθυμείτε χωρίς να χρειάζεται να γράψετε οι ίδιοι κώδικα.

Το πιο βασικό πράγμα, που πρέπει να σκέφτεται κανείς όταν επιθυμεί να δημιουργήσει την ιδέα του στο online περιβάλλον, είναι το τι λειτουργίες χρειάζεται να κάνει ακριβώς. Για παράδειγμα, αν θα είναι απλές δημοσιεύσεις τότε αναφερόμαστε σε συστήματα με λειτουργικότητα portal ή blog, αν θα πραγματοποιούνται πληρωμές προϊόντων ή υπηρεσιών τότε αναφερόμαστε σε ηλεκτρονικά καταστήματα που διαφέρουν σημαντικά ως προς τις κατηγορίες των λειτουργιών αλλά και την καθιερωμένη εμφάνιση.

Πριν επιλέξετε την κατάλληλη λύση συστήματος για εσάς, χρειάζεται να αγοράσετε το domain name σας, δηλαδή την ηλεκτρονική διεύθυνση που θα σας αντιπροσωπεύει. Επιπλέον, το ίδιο ισχύει και για το κατάλληλο για εσάς πακέτο φιλοξενίας, web hosting, το οποίο είναι αναγκαίο καθώς φιλοξενεί το site και το καθιστά προσβάσιμο στο διαδίκτυο.

Φυσικά, υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές για τέτοιου είδους συστήματα διαχείρισης περιεχομένου. Ενδεικτικά, θα σας αναφέρω στη συνέχεια τα συστήματα που είναι αυτήν την στιγμή πιο γνωστά.

Όταν αναφερόμαστε σε λειτουργικότητες τύπου portal, website και blog, η αναζήτηση στρέφεται σε Open Source Content Management Platforms. Αυτές εμπεριέχουν λειτουργίες δημοσίευσης κάθε είδους περιεχομένου, από άρθρα μέχρι φωτογραφίες και video με τα πιο διαδεδομένα συστήματα είναι το WordPress και το Drupal.

Όσον αφορά στην κατηγορία των ηλεκτρονικών καταστημάτων, ο ενδιαφερόμενος χρειάζεται να στρέψει την αναζήτησή του σε Open Source E-commerce Platforms. Σε αυτή την περίπτωση, η λειτουργικότητα περιλαμβάνει κατάλογο προϊόντων, καλάθι αγορών, φίλτρα αναζήτησης προϊόντων, προσφορές, παραγγελίες, πληρωμές και διάφορα άλλα. Αντιστοίχως, τα πιο διαδεδομένα για αυτές τις λειτουργίες είναι το Prestashop, το Magento, το OpenCart και το Zen Cart.

Παράλληλα, να έχετε στο μυαλό σας ότι μπορείτε να αλλάξετε το προϋπάρχον θέμα που έχει το site, αλλά και να προσθέσετε κάποιες έξτρα λειτουργίες μέσα από διάφορα plugins.

Τέλος, για κάθε πλατφόρμα,  για κάθε λογισμικό ανοιχτού κώδικα, χρειάζεται να προσέξετε τις απαιτήσεις που υπάρχουν πριν προσπαθήσετε να το «κατεβάσετε» στον υπολογιστή σας για εγκατάσταση, ώστε να είναι συμβατό.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!