Τα 5 στάδια του φοιτητικού συλλογισμού για το διάβασμα εντός εορτών

 της Μυρτώς Υφαντή 

Μια εορταστική περίοδος κατέφθασε και πάλι… Για δεκαπέντε ολόκληρες ημέρες θα απέχεις από πολλές φοιτητικές ρουτίνες:  Δεν θα στριμωχτείς στο μετρό και το λεωφορείο πηγαίνοντας στη σχολή, δεν θα στηθείς στην ουρά του κυλικείου περιμένοντας να πάρεις καφέ, δεν θα ακούσεις τα έδρανα να τρίζουν καθώς μπαίνεις στο αμφιθέατρο… Τι θα κάνεις όμως με το διάβασμα; Θα σταματήσεις να ανοίγεις τα βιβλία σου και να κρατάς σημειώσεις στα τετράδιά σου ή θα εντατικοποιήσεις αυτή τη διαδικασία; Συνήθως, φεύγουμε για διακοπές αποφασισμένοι για το δεύτερο, ωστόσο η σκέψη μας περνάει από πολλά στάδια.

Στάδιο πρώτο: Θα το κάνω

Οι διακοπές, είτε οι χριστουγεννιάτικες είτε οι πασχαλινές, βρίσκονται σχετικά κοντά στην έναρξη της εξεταστικής περιόδου. Επομένως, είναι μια καλή ευκαιρία να πάρεις τον χρόνο σου και να κάτσεις ήρεμα να ανασυγκροτηθείς. Μαζεύεις, λοιπόν, τις σημειώσεις και τα βιβλία σου στο γραφείο σου και είσαι σε ετοιμότητα. Εάν είσαι από επαρχία, τα πακετάρεις όμορφα και στη βαλίτσα σου, η οποία είναι μεν βαριά, αλλά αξίζει τον κόπο, θεωρείς. Βέβαια, το πρώτο καμπανάκι χτυπάει όταν στο ταξίδι, αντί να ανοίξεις κάποιο βιβλίο, φοράς τα ακουστικά, ακούς μουσική και κοιτάς έξω από το παράθυρο σαν να παίζεις σε videoclip. Ή απλά κοιμάσαι…

Στάδιο δεύτερο: Μπορώ να το κάνω

Στο μυαλό σου κυριαρχούν σκέψεις όπως «Θα τα καταφέρω όλα», «Και θα ηρεμήσω και θα κοιμηθώ και θα βγω και θα διαβάσω», «Θα ξυπνάω πρωί», «Θα έχω πρόγραμμα», «Λίγο από όλα». «Τι μου λείπει;»,  «Πώς μπορούν κάποιοι και το κάνουν;», «Αυτή η φορά θα είναι διαφορετική, αυτή τη φορά το έχω πάρει απόφαση». Εάν πρέπει να κάνεις και κάποια εργασία εντός εορτών, πιστεύεις ότι θα τα καταφέρεις όλα και, μάλιστα, νωρίς. Ώστε να έχεις τη δεύτερη εβδομάδα ελεύθερη.

Στάδιο τρίτο: Δεν με βλέπω να το κάνω

Βέβαια, η αλήθεια είναι πως καιρό είχες να χαλαρώσεις λίγο. Καιρό είχες να δεις τους φίλους και τις φίλες σου, να χαρείς την οικογένειά σου, να κάνεις τις βόλτες σου, να κοιμηθείς λίγο παραπάνω… Ξαφνικά αναρωτιέσαι «Ωχ, πότε πέρασε μια εβδομάδα;». «Λοιπόν, ώρα να στρωθώ», λες. Αλλά είναι και που έχεις κανονίσει βόλτα με παλιούς συμμαθητές και φίλους, είναι που έχει έρθει και μια θεία σου επίσκεψη και, ειδικά αν όλα αυτά είναι κανονισμένα απογευματινές ώρες, άσε, σου κόβουν τη μέρα στα δύο και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα μετά. Πάει η μέρα χαμένη. Αρχίζεις λίγο και αισθάνεσαι πως κάτι δεν πήγε πολύ καλά στον προγραμματισμό σου. «Πάλι έφερα βόλτα τα βιβλία στο χωριό να πάρουν τον αέρα τους», «Τι ήθελα και τα έφερα; Δεν θα είχα και βαριά βαλίτσα να κουβαλήσω», «Έλεος, θα κοπώ».

Στάδιο τέταρτο: Δεν θα το κάνω

Ξέρεις πως έχεις αποτύχει ως διαχειριστής του χρόνου σου, της μελέτης σου και… της ζωής σου γενικότερα, όταν ταυτίζεσαι με χιουμοριστικά ποστ και memes που μιλούν για αυτή την κατάσταση και τα στέλνεις σε φίλους σου γελώντας. Η κατάσταση είναι χειρότερη όταν κάνουν εσένα οι φίλοι σου ταγκ. Είναι η φάση που συνειδητοποιείς ότι οι διακοπές φτάνουν στο τέλος τους και δεν έχεις κάνει αυτά που έπρεπε. Από την άλλη, δεν θεωρείς ότι θα σωθείς αυτές τις λίγες μέρες που απέμειναν. Οπότε, γιατί να κάτσεις μέσα; Ας πας για καφέ…

Στάδιο πέμπτο: Έπρεπε να το έχω κάνει (ή αλλιώς Run run run!)

Οι γιορτές σχεδόν τελείωσαν. Οι τύψεις σε κατακλύζουν. Ηρέμησες, πέρασες ωραία, κοιμήθηκες, έφαγες, είδες αγαπημένα πρόσωπα, αλλά τι θα γράψεις στις εξετάσεις και τι εργασία θα παρουσιάσεις; Δεδομένου πως είσαι ένα συνεπές άτομο, που δε θέλει να πάει αδιάβαστο στη σχολή και που θέλει να παραδώσει μια αξιοπρεπή εργασία, αρχίζει τώρα ο αγώνας δρόμου. Τρέχεις, ξενυχτάς και αναρωτιέσαι γιατί τα άφησες όλα για την τελευταία στιγμή.

Όλα αυτά, βέβαια, έχουν έντονα χιουμοριστική διάθεση. Δυστυχώς συμβαίνουν πολλές φορές και δυστυχώς η αναβλητικότητα χαρακτηρίζει αρκετό κόσμο. Ωστόσο, αυτός ο τρόπος δράσης έχει πάντα αρνητικές συνέπειες και σίγουρα δεν βγαίνει σε καλό. Εάν, λοιπόν, για τα παραπάνω ένιωσες «story of my life», χαμογέλα διότι ναι, συμβαίνει και πάντα βοηθάει να παραδεχόμαστε καταστάσεις. Σκέψου, όμως, να αλλάξεις λίγο το… story of your life και να πειθαρχείς καλύτερα, καθώς σύντομα θα σου χρειαστεί πολύ περισσότερο στη ζωή σου! 

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!