#Foititips: Πώς να προετοιμαστείς για τη συνέντευξη του Μεταπτυχιακού

της Δώρας Παπαϊωάννου

Έχεις τελειώσει τη σχολή σου, έχεις πάρει το πτυχίο σου, έχεις ήδη αποφασίσει ποιο θα είναι το θέμα του μεταπτυχιακού σου προγράμματος, έχεις κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για τα διαδικαστικά και…απλά περιμένεις να μάθεις τα αποτελέσματα για το αν σε έχουν δεχτεί στο πρόγραμμα των ονείρων σου; Σε γελάσανε.

Δε θέλω να σε τρομάξω αλλά, στα περισσότερα προγράμματα μεταπτυχιακών σε Ελλάδα και εξωτερικό, ειδικά σε όσα έχουν χαμηλά δίδακτρα, η συνέντευξη είναι απαραίτητη. Αποτελεί ένα επιπλέον κριτήριο επιλογής και γι’ αυτό οι υποψήφιοι συχνά τρομοκρατούνται. Πόσο μάλλον όταν η συνέντευξη πρόκειται να γίνει στα αγγλικά, εκεί τα πράγματα για τους περισσότερους υποψήφιους δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο.

Παρακάτω λοιπόν, παραθέτουμε 5 συμβουλές για να προετοιμαστείς κατάλληλα για τη συνέντευξη του μεταπτυχιακού σου και να κάνεις την επιτροπή να σε λατρέψει. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν…

Μάθε πολύ καλά το βιογραφικό σου

Ναι, το ξέρω σου φαίνεται περίεργο αλλά είναι απαραίτητο να το έχεις μάθει «από έξω» όπως λένε. Μην ξεκινήσεις με την προοπτική “σιγά μωρέ, θα το διαβάσω 2 ωρίτσες πριν πάω στη συνέντευξη”, πίστεψέ με δε θα πιάσει. Μελέτησε το λοιπόν καλά ώστε να γνωρίζεις άριστα όσα έχεις γράψει και φυσικά – ανάλογα με την περίπτωση – θα πρέπει να το γνωρίζεις και στα αγγλικά.

Ερωτήσεις συνέντευξης

Ασχολήσου με τις ερωτήσεις της συνέντευξης ώστε να ξέρεις πως περίπου θα κινηθεί η διαδικασία. Οι ερωτήσεις είναι πολλές και πολλών ειδών (πχ. βιογραφικές, γνώσεων κλπ.) και από τις δικές σου απαντήσεις η επιτροπή θα διερευνήσει τις γνώσεις σου, τις δεξιότητες σου κτλ, καθώς και το πόσο ταιριάζεις με το πανεπιστήμιό τους και τους συμφέρει να επενδύσουν σε σένα. Είναι σημαντικό να ελέγξεις το περιεχόμενο και την ταχύτητα των απαντήσεων σου, όπως επίσης και να έχεις προετοιμάσει τις δικές σου ερωτήσεις ώστε να δουν το δικό σου ενδιαφέρον για το εκάστοτε πρόγραμμα.
Extratip: mock interviews προσομοιώσεις συνέντευξης, για την καλύτερη προετοιμασία αλλά και απόκτηση εμπειρίας σε θέματα συνεντεύξεων.

Προσοχή στο διαφορετικό πλαίσιο συνέντευξης

Τόση ώρα μιλούσαμε για τις τετ-α-τετ συνεντεύξεις, τι συμβαίνει όμως με τις συνεντεύξεις μέσω Skype; Εκεί τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά, παρόλα αυτά οι συνεντεύξεις αυτού του τύπου φαίνονται σχετικά ευκολότερες. Το κυριότερο που πρέπει να προσέξεις σε τέτοιες συνεντεύξεις είναι η σύνδεση σου στο internet, προκειμένου να αποφύγεις καταστάσεις που θα φουντώσουν το άγχος σου!

Ξεσκόνισε τα αγγλικά σου

Εάν έχεις κάνει αίτηση σε κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού θα περάσεις σίγουρα από συνέντευξη και μάντεψε… δε θα είναι στα ελληνικά! Ξεκίνα, λοιπόν, να εξασκείς τα αγγλικά σου, διότι θα σου χρειαστούν. Συχνά επειδή κατέχουμε κάποιο πτυχίο στα αγγλικά θεωρούμε ότι ξέρουμε τη γλώσσα άπταιστα. Όταν όμως έρχεται η ώρα να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα στον προφορικό λόγο, κολλάμε απίστευτα. Γι’ αυτό/ λοιπόν, για να αποφευχθούν τυχόν «ατυχήματα» την ώρα της συνέντευξης ξεκίνα το φρεσκάρισμα.

SOS Αυτοπεποίθηση!

Είναι απαραίτητο να υπάρχει καλή διάθεση και αυτοπεποίθηση. Από την άλλη σκέψου ότι πέρασες όλη αυτή τη διαδικασία με τις αιτήσεις, επομένως η συνέντευξη είναι μια μικρή στάση πριν την πηγή, το μεταπτυχιακό.

Extra συμβουλή: Όσον αφορά τις συνεντεύξεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, είναι απαραίτητο να γνωρίζεις την κουλτούρα της κάθε χώρας και των πολιτών της. Πρέπει λοιπόν, να είσαι συνειδητοποιημένος ότι οι αντιδράσεις των συνεντευκτών μπορεί να μην είναι και τόσο θερμές. Δεν χρειάζεται όμως να απογοητευτείς, γιατί πολλές φορές οι αντιδράσεις τους μπορεί να είναι απόμακρες, ενώ εσύ τα έχεις πάει περίφημα!

Καλή σου τύχη!!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!