#Foititips: Σπουδές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;

Της Νεφέλης Στεφοπούλου

Είναι αναμφίβολο πως πολλοί νέοι βρίσκονται σε δίλημμα ή τους έχει περάσει από το μυαλό, το αν θα ήταν προτιμότερο και καλύτερο για εκείνους να σπουδάσουν στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα. Σίγουρα, και οι δύο επιλογές έχουν τα πλεονεκτήματά τους. Ας πάμε λοιπόν να τα δούμε παρακάτω.

Σπουδές στην Ελλάδα

Το να σπουδάζει κανείς στη γενέτειρά του έχει πολλά πλεονεκτήματα:

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στη μητρική γλώσσα. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, καθώς δε χρειάζεται να διαθέσεις επιπλέον χρόνο ώστε να μάθεις ή να τελειοποιήσεις μία ξένη γλώσσα (όπως για παράδειγμα την αγγλική ή τη γαλλική).

Κόστος σπουδών και ζωής. Είναι ευρέως γνωστό πως οι σπουδές στα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας είναι δωρεάν σε αντίθεση με πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπου οι σπουδές κοστίζουν αρκετά περισσότερο. Επιπλέον, το κόστος ζωής στη γενέτειρά μας είναι χαμηλότερο από το κόστος ζωής σε πολλές χώρες του εξωτερικού, πόσο μάλιστα όταν κάποιος σπουδάζει στην ίδια πόλη στην οποία διαμένουν και οι γονείς του κι έτσι δεν έχει επιπλέον έξοδα για τη διαμονή του.

Η οικογένεια και οι φίλοι σου βρίσκονται κοντά σου. Αναμφίβολα, το να έχεις κοντά σου ένα «υποστηρικτικό» περιβάλλον σου δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας, σιγουριάς και μεγαλύτερης αυτοπεποίθησης. Και ας μη ξεχνάμε πως δεν είναι ασυνήθιστο για κάποιον που φεύγει στο εξωτερικό να του λείπει η οικογένειά του ή να δυσκολεύεται στο να αναπτύξει καινούριες φιλίες.

Σπουδές στο εξωτερικό

Το να σπουδάζει κανείς στο εξωτερικό έχει ποικίλα πλεονεκτήματα:

Έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να «ζήσεις» μια καινούρια κουλτούρα.

Είναι σίγουρο πως ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις πραγματικά τη κουλτούρα ενός λαού είναι να γίνεις μέρος της και να ζήσεις στην εκάστοτε χώρα. Είναι, βέβαια, μια ευκαιρία μοναδική και υπέροχη, ενώ ταυτόχρονα μπορείς να θεωρήσεις τον εαυτό σου και πολίτη του κόσμου καθώς η οπτική σου και οι απόψεις σου για τον κόσμο είναι σίγουρο πως θα αλλάξουν έστω και λίγο προς το καλύτερο.

Κάνεις φίλους από όλο τον κόσμο.

Είναι πολύ πιθανό στο πανεπιστήμιο που θα επιλέξεις για να σπουδάσεις να φοιτούν τόσο νέοι από τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά και φοιτητές από διάφορες χώρες του κόσμου. Εάν εκμεταλλευτείς αυτές τις ευκαιρίες, μπορεί να αποφοιτήσεις έχοντας δημιουργήσει δυνατές και μακροχρόνιες φιλίες με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει μελλοντικά ταξίδια ή ακόμη και μια μελλοντική χώρα εργασίας. Επιπροσθέτως, η συναναστροφή με άτομα από διάφορες χώρες του κόσμου θα σε κάνει σίγουρα πιο ανοιχτόμυαλο, ανεκτικό και θα αυξήσει και τη ποιότητα της μάθησης που θα λάβεις καθώς οι απόψεις και οι γνώμες που θα ανταλλάξεις θα είναι ποικίλες και μοναδικές.

Γίνεσαι πραγματικά ανεξάρτητος.

Οι σπουδές σε ένα γενικότερο πλαίσιο σε κάνουν αναμφίβολα πιο ανεξάρτητο. Με το να επιλέξεις, όμως, να σπουδάσεις στο εξωτερικό κάνεις ένα βήμα ακόμη πιο πέρα, καθώς είναι σίγουρο πως οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις θα είναι μαθήματα ζωής και μόνο καλό εν τέλει μπορούν να σου κάνουν.

Αλλάζει ο τρόπος σκέψης σου.

Σπουδάζοντας στο εξωτερικό είναι πολύ πιθανό να αλλάξουν οι απόψεις και οι σκέψεις σου για διαφόρων ειδών πράγματα, τα οποία προηγουμένως θεωρούσες δεδομένα ή δεν είχες αναλογιστεί ποτέ. Επίσης, η συναναστροφή σου με ανθρώπους από άλλες χώρες θα σε κάνει να αναγνωρίζεις και να σέβεσαι τη διαφορετικότητα σε οποιαδήποτε μορφή της.

Βελτιώνεις τις γλωσσικές σου ικανότητες.

Για πολλούς φοιτητές που επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό, είναι πολύ σημαντική η ευκαιρία που έχουν να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους ικανότητες, είτε μαθαίνοντας καλύτερα μία δεύτερη ξένη γλώσσα, είτε μαθαίνοντας τη καθομιλούμενη της εκάστοτε χώρας. Ένας μεγάλος αριθμός μαθημάτων σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται στα αγγλικά, οπότε είναι πολύ πιθανό να καταφέρεις να βελτιώσεις τα αγγλικά σου, προσόν πολύ σημαντικό για σχεδόν οποιαδήποτε δουλειά.

Τελικά, αυτό που πρέπει να σκεφτείς είναι πως δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Ο καθένας μας είναι διαφορετικός και φυσικά αξιολογεί τα πλεονέκτημα ανάλογα με τον δικό του τρόπο σκέψης. Το μόνο σίγουρο είναι πως ό,τι κι αν σπουδάσεις, όπου κι αν επιλέξεις να το σπουδάσεις, πρέπει να είναι κάτι που αγαπάς!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!