Σπουδές σε κινηματογράφο και θέατρο

Της Μαίρης Παπαδογιαννάκη

Αδιαμφισβήτητη αλήθεια αποτελεί το γεγονός πως η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό εργαλείο, πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για τον τρόπο που βλέπετε τη ζωή. Χωρίς αμφιβολία, η μελέτη πάνω στον κινηματογράφο και το θέατρο μπορεί να αλλάξει εντελώς την οπτική σας για τον κόσμο.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό!

σπουδές σε κινηματογράφο και θέατροΗ πρώτη σκέψη που περνάει απ’ το μυαλό είναι πως “υπάρχουν πράγματα πιο σημαντικά από την τέχνη”. Αυτό μπορεί να είναι εν μέρει αλήθεια, αλλά αξίζει να τονιστεί πως η τέχνη επιτρέπει στους ανθρώπους να εκφραστούν. Επιπλέον, αποτελεί ένα εργαλείο, το οποίο υπό τις σωστές προϋποθέσεις σας επιτρέπει να εκπαιδεύσετε τους εαυτούς σας σχετικά με ζητήματα που δε γνωρίζατε, ή θεωρούσατε ασήμαντα.

Θα σημειωθεί βελτίωση ως προς το πώς κατανοείτε τους άλλους ανθρώπους, καθώς η μελέτη πάνω στη θεωρία του κινηματογράφου και του θεάτρου, θα εκπαιδεύσει το μυαλό σας για να τους αποκρυπτογραφείτε ευκολότερα. Αυτού του είδους η τέχνη σας διδάσκει να δίνετε μεγαλύτερη προσοχή στις φυσικές χειρονομίες και τα λόγια των ατόμων που σας περιβάλλουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανακαλύψετε περισσότερα για ένα χαρακτήρα, πράγμα που καθίσταται χρήσιμο και στην προσωπική σας ζωή.

Θα εναρμονιστείτε με τις επιπτώσεις των ιστορικών και πολιτικών γεγονότων. Η ιστορία πίσω από καλλιτεχνικές δημιουργίες είναι εξίσου σημαντική με την ίδια τη δημιουργία. Μόλις αρχίσετε να μελετάτε την ιστορία και την πολιτική πίσω από ταινίες και θεατρικά έργα, θα είστε σε θέση να καταλαβαίνετε τη σημασία ορισμένων πολιτιστικών και ιστορικών γεγονότων, όπως και το πως άλλαξαν τον κόσμο μας. Επιπλέον, θα μπορείτε να βλέπετε τους τρόπους με τους οποίους η ζωή μας επηρεάζεται από την τέχνη, είτε πρόκειται για χαρακτήρες, είτε για κοινωνικές δραστηριότητες ή ακόμα και για τη μόδα.

Θα παρακολουθήσετε ταινίες και θεατρικά έργα με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Η μελέτη των ταινιών έχει τα υπέρ και τα κατά της. Συγκεκριμένα, σας επιτρέπει να δείτε πράγματα στα οποία ο μέσος σινεφίλ ή θεατής στο θέατρο δε θα έδινε και τόση προσοχή. Για παράδειγμα, συμβολισμούς, μεταφορές, παραλληλισμούς μεταξύ των χαρακτήρων κ. ά.. Το μειονέκτημα απ’ την άλλη πλευρά, είναι ότι θα παρατηρήσετε μικρά λάθη, τα οποία είναι αδύνατο να αγνοήσετε και θα μπορούσαν να καταστρέψουν την παράσταση. Τέτοια λάθη συνιστούν διάφορα προβλήματα συνέχειας, ποιότητας του σεναρίου, καλής σκηνοθεσίας κ.α.. Ωστόσο, η παρουσία τους θα σας κάνει να εκτιμήσετε μια καλή ταινία ή θεατρική παραγωγή ακόμη περισσότερο, καθώς θα γνωρίσετε πόσο σκληρή δουλειά απαιτείται για να αναδειχθεί η ποιότητα μιας καλοφτιαγμένης παραγωγής.

σπουδές σε κινηματογράφο και θέατροΘα ανακαλύψετε τη σκοτεινή πλευρά των ΜΜΕ. Όταν μελετήσετε τη θεωρία του κινηματογράφου και του θεάτρου, η οπτική σας για τα κοινωνικά ζητήματα και τον πολιτισμό θα αλλάξει κατά κόρον. Θα βρεθείτε αντιμέτωποι με ορισμένες ανησυχητικές αλήθειες, όπως η ισχυρή παρουσία του σεξισμού, του ρατσισμού και της ομοφοβίας. Το πιο σημαντικό που αξίζει να σημειωθεί εδώ, είναι πώς οι άνθρωποι μπορούν να καταστούν αντικείμενα χειρισμού σχετικά με το τι είναι «πραγματικό» ή τι δεν είναι «κοινωνικά αποδεκτό». Ως προς αυτό το κομμάτι, η τέχνη θα σας προσηλυτίσει στη διαφορετικότητα, ώστε να προσπαθήσετε να σπάσετε τέτοια πρότυπα, υιοθετώντας μια μη συντηρητική στάση απέναντι σε τέτοια περιεχόμενα.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!