Εντυπώσεις από το Σεμινάριο Δημοσιογραφικού Λόγου του Citycampus που έλαβε χώρα στην Αθήνα το διάστημα Νοεμβρίου 2015 – Ιανουαρίου 2016!

Της Αναστασίας Ζωγοπούλου

Σεμινάριο Δημοσιογραφικού Λόγου 1

Αρχές του περασμένου Οκτώβρη και όπως χάζευα στο διαδίκτυο έπεσα πάνω σε ένα άρθρο για ένα Σεμινάριο Δημοσιογραφικού Λόγου που θα ξεκινούσε. Ενδιαφερόμενη πάντα για ό,τι σχετίζεται με το λόγο και με βασική σκέψη «τι έχω να χάσω;» δήλωσα συμμετοχή. Και τελικά όχι μόνο δεν έχασα, αντιθέτως κέρδισα πράγματα που δεν φανταζόμουν.

Η αρχή έγινε όταν μπήκα σε μια ιδιαιτέρως φιλόξενη αίθουσα κάπου στους Αμπελόκηπους, όπου στεγάζονται τα γραφεία του citycampus και βρέθηκα μπροστά σε 12 ζεστά χαμόγελα. Ήμασταν 12 διαφορετικοί άνθρωποι που εκουσίως βρισκόμασταν στον ίδιο χώρο έχοντας επιλέξει να ασχοληθούμε ομαδικά για τους επόμενους τρείς μήνες με κάτι που σε όλους άρεσε. Και μόνο αυτό έκανε το κλίμα θετικό και φιλικό. Ο δέκατος τρίτος, ο άνθρωπος που οργάνωσε το σεμινάριο μας περίμενε επίσημος και ελαφρώς αγχωμένος.

Σεμινάριο Δημοσιογραφικού Λόγου 5

Η θεματική του σεμιναρίου ήταν αρκετά ευρεία. Σε δώδεκα δίωρες συναντήσεις αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούσαν από το πώς συντάσσουμε ένα άρθρο μέχρι το πώς μπορούμε να κατοχυρωθούμε νομικά. Το υλικό που μας δόθηκε ήταν πραγματική τροφή για σκέψη, ενώ τα επίκαιρα άρθρα που αναλύαμε μας θύμιζαν πως ο δημοσιογραφικός λόγος είναι λόγος ζωντανός, μεταβαλλόμενος, λόγος με άμεση συνάφεια με την καθημερινότητας μας.

Ένα από τα πράγματα που ειλικρινά απόλαυσα στο σεμινάριο ήταν η ομαδικότητα. Η σύνταξη άρθρων σε μικρές ομάδες μας έδωσε τη δυνατότητα να γνωριστούμε μεταξύ μας και να μάθουμε να αλληλεπιδρούμε με θετικό τρόπο. Παρ’ ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται την αξία της ομαδικής εργασίας, ο φορέας που οργάνωσε το Σεμινάριο Δημοσιογραφικού Λόγου, το Citycampus, δίνει βαρύτητα στην αλληλεπίδραση αναγνωρίζοντας τη σημασία που αυτή επέχει, κάτι που κάνουν και άλλοι φορείς.

Η άλλη παρακαταθήκη που μου άφησαν αυτοί οι τρεις μήνες είναι δώδεκα άνθρωποι. Δώδεκα νέοι φίλοι που ήρθαν για να μου δείξουν πως οι σχέσεις δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκες. Ένα χαμόγελο, λίγη εμπιστοσύνη και ευγένεια είναι ότι χρειάζεται για μια καλή αρχή.

Σεμινάριο Δημοσιογραφικού Λόγου 6

Θα μπορούσα να γράψω ένα κατεβατό από επιχειρήματα για το πόσο θετική ήταν η εμπειρία μου παρακολουθώντας το σεμινάριο. Να συντάξω ένα κείμενο γεμάτο διθυράμβους προσκαλώντας όσους μπουν στον κόπο να το διαβάσουν να παρακολουθήσουν επόμενες αντίστοιχες δράσεις του citycampus. Όμως δεν θα το κάνω. Όχι γιατί δεν το πιστεύω, αλλά γιατί σαν αναγνώστης δεν θα ήθελα να το διαβάσω.

Αν κάποιος με ρωτούσε τι αποκόμισα μέσα σ’ αυτούς τους τρεις μήνες, η απάντηση θα ήταν σαφής. Έγινα καλύτερος αναγνώστης. Πιο υποψιασμένη στα δημοσιογραφικά τεχνάσματα, πιο απαιτητική με ό,τι διαβάζω. Δεν ξέρω αν θα γίνω ποτέ αυτό που λέμε ‘επαγγελματίας αρθρογράφος’. Ξέρω όμως ότι απόκτησα βασικές σφαιρικές γνώσεις γύρω από τον κλάδο. Κι αυτό είναι υπέροχο.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!

2 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.