Τι μπορώ να κάνω με ένα πτυχίο Βιολογίας

της Μαίρης Παπαδογιαννάκη

Η βιολογία αποτελεί μία από τις ευρύτερες επιστήμες ανά τον κόσμο. Περιλαμβάνει τα πάντα, από τη μοριακή μελέτη των διεργασιών της ζωής μέχρι τη μελέτη των ζωικών και φυτικών κοινοτήτων. Με απλά λόγια, η βιολογία είναι η μελέτη της ζωής. Πολλοί πτυχιούχοι βιολογίας επιλέγουν να σπουδάσουν σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στα πλαίσια της ειδίκευσης σε κάποιον τομέα, προκειμένου να βοηθηθούν ως προς την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους. Κατά τα φαινόμενα, η απόκτηση ενός πτυχίου βιολογίας αποτελεί δημοφιλή επιλογή τα τελευταία χρόνια. Ο ανταγωνισμός στις θέσεις εργασίας είναι έκδηλος, καθότι χωρίς αμφιβολία, ο συγκεκριμένος κλάδος μπορεί να επιφέρει αρκετά ικανοποιητικές απολαβές και υψηλή επαγγελματική ανέλιξη.

Πτυχίο Βιολογίας: Οφέλη

Ένα πτυχίο βιολογίας εξοπλίζει τους απόφοιτους με ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων, όπως ικανότητα συνεργασίας με άλλα άτομα του κλάδου και επίλυση προβλημάτων. Μαθαίνουν πως να εφαρμόζουν την επιστημονική μέθοδο, να πραγματοποιούν πειράματα και να χρησιμοποιούν επιστημονικό εξοπλισμό. Εκτός αυτών, οι απόφοιτοι έρχονται σε επαφή με εργαστηριακές τεχνικές και διαδικασίες, όπως επίσης και με τη συγκέντρωση, την οργάνωση και την ανάλυση δεδομένων. Σημαντική δεξιότητα που αποκτούν είναι επίσης η διεξαγωγή πολύπλοκων μαθηματικών υπολογισμών και η κατανόηση επιστημονικής ορολογίας. Επιπρόσθετα, δύνανται να παρουσιάσουν τα ευρήματα των ερευνών τους, τόσο προφορικά όσο και γραπτά, χρησιμοποιώντας χάρτες και γραφήματα για να απεικονίσουν τα αποτελέσματα. Εν τέλει, αξίζει να γίνει λόγος για την όξυνση της κριτικής σκέψης των πτυχιούχων, καθώς και για την ανάπτυξη της χειρωνακτικής τους επιδεξιότητας. Ως αποτέλεσμα των προαναφερθέντων, εκείνοι κατορθώνουν να δουλεύουν με ακρίβεια, σύστημα και λεπτομέρεια, ώστε να φτάσουν εν τέλει σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα στον τομέα της εργασίας τους.

Πτυχίο Βιολογίας: Τομείς εργασίας

Έρευνα

Η επιστημονική έρευνα δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας μέσα στην κοινωνία, αλλά και ένας ιδιαίτερα ενδιαφέρων κλάδος. Ένας ερευνητικός βιολόγος έχει ως στόχο να αναπτύξει τις γνώσεις του για τον κόσμο μέσα από τη μελέτη ζωντανών οργανισμών. Συνηθέστερη είναι η έρευνα εντός των ιατρικών και βιολογικών επιστημών, που καλύπτει τομείς όπως η υγεία, η νευρολογία, η μικροβιολογία και η φαρμακολογία. Οι ερευνητές μπορούν να βρεθούν μέσα στον ακαδημαϊκό κόσμο (κυρίως στα πανεπιστήμια και σε άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης), σε ερευνητικά ινστιτούτα, ιατρικές εγκαταστάσεις και νοσοκομεία, καθώς και στο πλαίσιο των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας.

Υγεία

Δουλεύοντας κάποιος στον τομέα της υγείας ως βιολόγος, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στη θεραπεία ασθενειών όπως το AIDS, ο καρκίνος, η φυματίωση, οι καρδιακές παθήσεις, και άλλες ασθένειες. Παρά το γεγονός ότι πολλές ειδικότητες είναι απροσέγγιστες για τους φοιτητές που κατέχουν μόνο το βασικό πτυχίο, ο κλάδος έχει τεράστιες δυνατότητες πρόσληψης. Πτυχιούχοι με τα απαραίτητα προσόντα και εμπειρία, μπορούν επίσης να εργαστούν ως κτηνίατροι, γιατροί, νοσηλευτές, οδοντίατροι. Οι βιολόγοι προσλαμβάνονται όχι μόνο σε νοσοκομεία και γενικά σε ιατρικές εγκαταστάσεις, αλλά και σε οργανισμούς, όπως το Ειρηνευτικό Σώμα.

Περιβάλλον

Ο στόχος ενός περιβαλλοντικού βιολόγου είναι η επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων, συμβάλλοντας στην προστασία των φυσικών πόρων, της χλωρίδας και της πανίδας. Πτυχιούχοι βιολογίας μπορούν να λάβουν θέσεις εργασίας ως θαλάσσιοι ή υδρόβιοι βιολόγοι, βιολόγοι στο ζωολογικό κήπο, οικολόγοι και διαχειριστές περιβάλλοντος. Εκείνοι πραγματοποιούν προγράμματα αποκατάστασης για τα απειλούμενα είδη και παρέχουν εκπαίδευση για το ευρύ κοινό.

Εκπαίδευση

Όποιος επιλέξει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο κλάδο, εργάζεται με τους νέους και τους ενθαρρύνει να μάθουν για τον κόσμο. Όσο πιο ψηλά στον τομέα της εκπαίδευσης επιλέξει να πάει, τόσα περισσότερα προσόντα θα χρειαστεί, όπως μεταπτυχιακό ή ακόμα και ένα διδακτορικό. Αντιθέτως, ένας δάσκαλος πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνήθως θα χρειαστεί μόνο ένα πτυχίο και δίπλωμα κατάρτισης των εκπαιδευτικών. Αν ακόμη επιλέξει να προβεί σε περαιτέρω μελέτη για εύρεση εργασίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δύναται να παράγει τη δική του έρευνα ή και να γίνει μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του εκάστοτε κλάδου του.

Βιοτεχνολογία

Η βιοτεχνολογία είναι η χρήση των επιστημονικών αρχών για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της τεχνολογίας. Εστιάζει συχνά στον τομέα της γεωργίας, της επιστήμης τροφίμων και φαρμάκων, όπου βιοτεχνολόγοι μπορούν να εμπλακούν με τη γενετική μηχανική, την ανάπτυξη φαρμάκων και την προώθηση ιατρικών τεχνολογιών, όπως η νανοτεχνολογία.

Εγκληματολογία

Ως ιατροδικαστικός επιστήμονας θα εργαστεί ένας απόφοιτος εντός του νομικού τομέα, σε αστυνομικά τμήματα ή υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Στόχο αποτελεί η εξέταση και η επεξεργασία στοιχείων που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο ποινικών ερευνών. Πολλοί ιατροδικαστές ειδικεύονται σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η ιατροδικαστική ορθοδοντική και η εγκληματολογική ανθρωπολογία.

Κυβέρνηση και Πολιτική

Ένας βιολόγος που επιλέγει το συγκεκριμένο τομέα, συνεργάζεται με κυβερνητικούς αξιωματούχους και φορείς πολιτικής, προκειμένου να παρέχει συμβουλές για τη δημιουργία νέας νομοθεσίας αναπτυσσόμενων θεμάτων όπως η βιοϊατρική έρευνα και η περιβαλλοντική νομοθεσία. Ο ρόλος του θα είναι να εξασφαλίσει ότι οι αλλαγές στο νομικό σύστημα γίνονται βασισμένες σε επιστημονική τεκμηρίωση. Έχει τη δυνατότητα να εργαστεί σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο, ως πολιτικός σύμβουλος για επιστημονικές οργανώσεις και οργανισμούς ή μη κερδοσκοπικούς φορείς. Μπορεί επίσης να ενεργεί ως εκπρόσωπος μιας πολιτικής επιτροπής ή ομάδας.

Επιχειρήσεις και Βιομηχανία

Ο φαρμακευτικός τομέας αποτελεί βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων και αποτελεί συνεχή ανάγκη των βιολόγων να εργαστούν στον τομέα της έρευνας τόσο για τη δοκιμή νέων προϊόντων, όσο και για την προετοιμασία τους για την αγορά. Άλλες εμπορικές βιομηχανίες όπου οι βιολόγοι μπορούν να βρουν εργασία συνιστούν εταιρείες επιστημονικών υπηρεσιών, ο τομέας του μάρκετινγκ, των πωλήσεων και των δημοσίων σχέσεων.

Οικονομία

Κάποιος που επιλέγει να ακολουθήσει μια καριέρα στη βιολογική οικονομία, εργάζεται στην κυβέρνηση ή σε άλλους οργανισμούς και εξετάζει τις οικονομικές επιπτώσεις των βιολογικών προβλημάτων στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων όπως η εξαφάνιση ειδών, η αποψίλωση των δασών και η ρύπανση. Σχετικούς τομείς αποτελούν τα κοινωνικο-οικονομικά θέματα, τα οικονομικά του περιβάλλοντος και της οικολογικής οικονομίας.

Πτυχίο Βιολογίας 2

Εκδόσεις και Επικοινωνία

Αν ένας απόφοιτος ενδιαφέρεται για τη δημοσιογραφία και τη συγγραφή μπορεί να χρησιμοποιήσει το πτυχίο βιολογίας του για να εισέλθει στη βιομηχανία ως επιστημονικός συγγραφέας για δημοσιεύματα σχετικά με την επιστήμη σε ένα περιοδικό, μια ιστοσελίδα, ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα ή μια ταινία. Έτσι, θα είναι σε θέση να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού, όσον αφορά τα βιολογικά ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας.

Πτυχίο Βιολογίας: Τυπικοί Εργοδότες

Συνοπτικά, συμπεραίνουμε πως ένα πτυχίο βιολογίας μπορεί να ανοίξει πολλές πόρτες επαγγελματικής ανέλιξης στους αποφοίτους, προσφέροντάς τους απασχόληση σε δευτεροβάθμια/τριτοβάθμια και δημόσια/ιδιωτική εκπαίδευση, ερευνητικούς οργανισμούς, φαρμακευτικές και βιοτεχνολογικές εταιρείες, ιδιωτικά/δημόσια νοσοκομεία, φιλανθρωπικές οργανώσεις, επιστημονικά και τεχνικά γραφεία μελετών, επιστημονικά κέντρα και ραδιοτηλεοπτικές εταιρείες.

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου για ανεύρεση εργασίας και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Συγκεκριμένα, στο careerandstudies.gr θα βοηθηθείς στα εξής:

Επαγγελματικό Προσανατολισμό

Σωστή και επιτυχημένη εκπόνηση βιογραφικού

Προετοιμασία για επιτυχία στη συνέντευξη

και πολλά άλλα…

Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Βιολογίας και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς το Πρόγραμμα Σπουδών και το περιεχόμενο αυτών των τμημάτων στην Ελλάδα, διαβάστε το Τμήμα Βιολογίας: Σπουδές στην Ελλάδα

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα! 

***

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε η ομάδα του citycampus.gr σε προσκαλεί να κάνεις like στην σελίδα μας στο facebook, καθώς και να διαδώσεις το περιεχόμενό του σε φίλους και γνωστούς σου!

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr



5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Βιολογίας και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα Πτυχίο Βιολογίας. […]

  2. […] Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει ο ευρύτερος κλάδος, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα Πτυχίο Βιολογίας. […]

  3. […] Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Βιολογίας και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα Πτυχίο Βιολογίας. […]

  4. […] Εάν σας ενδιαφέρει το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών και επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις διεξόδους επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει ο ευρύτερος κλάδος, διαβάστε το Τι μπορώ να κάνω με ένα Πτυχίο Βιολογίας. […]

Comments are closed.