Πρωτοχρονιά: Αλλαγή χρόνου και… τόπου!

Της Νάντιας Μορφωνιού

Οι εικόνες και τα συναισθήματα που ανακαλούμε από την αλλαγή κάθε χρόνου στη ζωή μας, περιστρέφονται συνήθως γύρω από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, περιορίζονται στα πλαίσια της οικογένειας, του πατρικού σπιτιού – και ενίοτε των φίλων μετά τα μεσάνυχτα – και έχουν αναμφισβήτητα ήχο από κάλαντα και γεύση βασιλόπιτας (γιατί η πρώτη δόση μελομακάρονα έχει σίγουρα εξαντληθεί πριν αλλάξει ο χρόνος και η δεύτερη και η τρίτη).

Πόσο ακόμα όμως θα περνάς τις γιορτές σου στην Ελλάδα; Για πόσο ακόμα η παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα συνεπάγεται χωριό ή το δέντρο του Συντάγματος με φόντο τη Βουλή; Δε λέμε, η πρωτεύουσα είναι πανέμορφη όταν στολίζεται με τα γιορτινά της, αλλά την έχουμε ζήσει και σίγουρα θα την ξαναζήσουμε στην Ελλάδα στις χριστουγεννιάτικες γιορτές. Ξέρω όμως ότι υπάρχεις κι εσύ, φιλόδοξε φοιτητή, που ονειρεύσαι μια Πρωτοχρονιά μακριά από τα συνηθισμένα, μια Πρωτοχρονιά με διαφορετική όψη, μυρωδιά και γεύση. Μια Πρωτοχρονιά πέρα από τα καθιερωμένα. Γι’αυτό είμαστε εμείς εδώ. Για να σε ξεναγήσουμε στις πιο διάσημες και αξιοζήλευτες πόλεις για να περάσεις την τελευταία ημέρα του χρόνου σου. Αν φέτος ζήτησες από τον Άη Βασίλη να σου χαρίσει την πιο ξεχωριστή αλλαγή του χρόνου, να είσαι σίγουρος πως κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο σου θα σε περιμένει ένα εισιτήριο για τις ακόλουθες πόλεις που θα σου χαρίσουν το πιο ξεχωριστό πρωτοχρονιάτικο παραμύθι:

Σίδνευ

Αν διψάς για μαγεία και θέαμα, είσαι στην πλέον κατάλληλη πόλη. Το Σίδνευ κάθε χρόνο καταφέρνει να κερδίσει τις διεθνείς εντυπώσεις διοργανώνοντας μία από τις πιο φαντασμαγορικές εκδηλώσεις του πλανήτη. Εφτά τόνοι βεγγαλικών υπόσχονται μια μεγαλειώδη νύχτα στο Sidney Harbour όπου συγκεντρώνονται πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι για να παρακολουθήσουν τη “βροχή” από πυροτεχνήματα υπό τη συνοδεία μουσικής. Και αυτό είναι μόνο η αρχή: οι εκδηλώσεις ξεκινούν από νωρίς στα σημεία με την καλύτερη θέα του λιμανιού και συνεχίζονται μέχρι το πρωί για να δώσουν μια ξεχωριστή νότα στην πρώτη ημέρα του χρόνου σου! Παρακολούθησε κι εσύ την αντίστροφη μέτρηση εδώ: http://www.sydneynewyearseve.com/

Πρωτοχρονιά Σίδνεϋ

Νέα Υόρκη

Αν η πολυτέλεια είναι το φετίχ σου τότε ένας είναι και ο απόλυτος προορισμός για σένα: Times Square. Eτοιμάσου να περάσεις το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στην πλατεία αν θέλεις να παρακολουθήσεις από κοντά το διάσημο Ball Drop. Η τεράστια μπάλα ξεκινάει από την κορυφή στις 18:00 το απόγευμα για να φτάσει στο χαμηλότερο σημείο της μέχρι τις 23:59, ενώ τα πάρτυ εν μέσω μουσικής, χορού, πυροτεχνημάτων και τόνων κομφετί είναι απλά α-τ-ε-λ-ε-ί-ω-τ-α. Ντύσου καλά για να μην το δαγκώσεις και φρόντισε να εξοπλιστείς με ζεστά ροφήματα αλλά όχι αλκοόλ: απαγορεύεται να καταναλώσεις ποτό σην πόλη πριν τα πάρτυ που ξεκινούν τα μεσάνυχτα! Δες όλες τις εκδηλώσεις που συνοδεύουν το Ball Drop εδώ: http://www.balldrop.com/

Πρωτοχρονιά Νέα Υόρκη 1

Ρίο Ντε Τζανέιρο

Αν ζητάς κάτι διαφορετικό από τα καθιερωμένα, μην το σκέφτεσαι και πολύ: βάλε το μαγιώ σου και ετοιμάσου να αλλάξεις το χρόνο στην παραλία! Το Ρίο Ντε Τζανέιρο δεν είναι μόνο γνωστό για το μεγαλειώδες καρναβάλι του, αλλά και για την δεύτερη πιο σημαντική γιορτή του: την τελευταία νύχτα του έτους. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώνονται τα μεσάνυχτα στην παραλία Copacabana για να υποδεχτούν το νέο έτος κοιτάζοντας προς τη θάλλασα, με το αλκοόλ, τη μουσική και τα χρώματα να κρατάνε τη διάθεση σε υψηλά επίπεδα μέχρι το πρωί! Η θερμοκρασία εδώ είναι ανάλογη της διασκέδασης: κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και εγγυάται ένα από τα πιο θερμά ξενύχτια του χρόνου!

Πρωτοχρονιά Ρίο ντε Τζανέιρο

Βερολίνο

Αν πάλι προτιμάς την Ευρωπαική ατμόσφαιρα, το Βερολίνο είναι η καλύτερη επιλογή σου. Ξεκίνα από νωρίς για να συναντήσεις το πλήθος που είναι συγκεντρωμένο γύρω από την πολύχρωμη Πύλη του Βρανδεμβούργου. Και όταν έρθει η μαγική ώρα, ακολούθησε τον κόσμο στη Λεωφόρο της 17ης Ιουνίου, όπου θα αλλάξετε χρόνο εν μέσω συναυλιών και άφθονης σαμπάνιας. Χιλιάδες άνθρωποι επικεντρώνονται σε αυτά τα ορόσημα που γεμίζουν με φώτα και ήχο, χρωματιστά λέιζερ, πυροτεχνήματα και, φυσικά, γεύση πλούσιας γερμανικής μπύρας. Σε όλες τις γωνιές τις πόλεις υπάρχουν θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα που ικανοποιούν όλα τα γούστα και κρατούν τη διασκέδαση ζωντανή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

Πράγα

Αν το budget σου είναι περιορισμένο, μην απελπίζεσαι: μία από τις ομορφότερες πόλεις στην Ευρώπη μπορεί να γίνει ο σύμμαχός σου στην αντίστροφη μέτρηση και τις χαμηλές τιμές. Η Πόλη των Δέκα Πύργων σε προσκαλεί για να γιορτάσεις την παραμονή της πρωτοχρονιάς στις κεντρικές της πλατείες με εντυπωσιακές εκδηλώσεις. Η επίδειξη πυροτεχνημάτων που προετοιμάζεται κάθε χρόνο στην Πράγα, μια από τις πιο εντυπωσιακές της γηραιάς ηπείρου, προσελκύει χιλιάδες ανθρώπους που απολαμβάνουν τη μαγική εικόνα του Κάστρου της Πράγας “ζωσμένου” στις φλόγες. Μη χάσεις την ευκαιρία να περπατήσεις κατά μήκος του ποταμού Μολδάβα με μια τσέχικη μπύρα ανά χείρας, για να γευτείς την αυθεντική ομορφιά της πόλης και να παρακολουθήσεις το θέαμα από προνομιούχα θέση. Μετά την αλλαγή του χρόνου, αναζήτησε ζεστασιά σε ένα από τα μαγαζιά της περιοχής που υπόσχονται διασκέδαση με παραδοσιακό μουσικό υπόβαθρο.

Πρωτοχρονιά Πράγα

Όπως και να’χει, όπου και να περάσετε φέτος την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, εμείς σας ευχόμαστε να είναι μοναδική και αλησμόνητη! Η συντακτική ομάδα του Citycampus.gr σας εύχεται καλές γιορτές και ευτυχισμένο το 2016!