Προσομοιώσεις Διεθνών Οργανισμών: It is a M.U.N. ’s World!

Της Μαριάντας Ζάβαλη

Προσομοιώσεις Διεθνών ΟργανισμώνRUN M.U.N. RUN! Και η σκυτάλη περνά στο M.U.N.. Δεν είναι άλλο, βεβαίως, από το πολυσυζητημένο Μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών, που συνεχίζει να δίνει το «παρών» ανά την υφήλιο κάθε χρόνο. Πρόκειται ουσιαστικά για μία προσομοίωση των οργάνων και των εργασιών του εν λόγω Διεθνούς Οργανισμού, ένα εκπαιδευτικό συνέδριο με άλλα λόγια, που απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές – προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς – αλλά και σε μαθητές. Στόχος του M.U.N. είναι η πολιτική ενεργοποίηση των νέων παγκοσμίως και η ώθηση τους σε μια πιο άμεση συμμετοχική δράση αναφορικά με το κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι.

Διαδικασία

Προσομοιώσεις Διεθνών ΟργανισμώνΜε την έναρξη ενός συνεδρίου  Μοντέλου των Ηνωμένων Εθνών, οι συμμετέχοντες καλούνται να αναλάβουν ρόλο διπλωμάτη και να εκπροσωπήσουν τα διάφορα κράτη – μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ως εκπρόσωποι (delegates) πλέον ερευνούν τα ζητήματα που τους απασχολούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, μελετούν από κοινού με τους υπολοίπους delegates, συζητούν και  προτείνουν και λύσεις για την αντιμετώπιση επίκαιρων προβλημάτων διεθνούς εμβέλειας. Οι διασκέψεις αυτές και η όλη ενασχόληση γίνονται πάντοτε με την ταυτόχρονη χρήση ποικίλων μεθόδων επικοινωνίας και δεξιοτήτων κριτικής σκέψης, όπως ο γραπτός λόγος, η ρητορική, η οικοδόμηση ομοφωνίας, η σύγκρουση αλλά και ο συμβιβασμός. Στην πλειοψηφία των Μοντέλων U.N. προσομοιώνονται οι εργασίες και οι δραστηριότητες των διαφόρων οργάνων του Ο.Η.Ε., δηλαδή της Γενικής Συνέλευσης, του Συμβουλίου Ασφαλείας, του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου, της UNESCO και άλλων. Δεν είναι λίγα, επίσης, τα συνέδρια που προσομοιώνουν και άλλους οργανισμούς διακυβερνητικού χαρακτήρα, όπως την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αφρικανική Ένωση, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ).

Προσόντα

Ένα από τα θετικά των M.U.N. είναι ότι οι εκπρόσωποι δεν απαιτείται να διαθέτουν ιδιαίτερες γνώσεις και σχετική εμπειρία στις διεθνείς σχέσεις. Κάθε φοιτητής έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στις προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών, με μοναδική προϋπόθεση το πάθος του για ενεργό δράση, βούληση για συνεργασία και φιλοδοξία για έναν καλύτερο κόσμο. Κάθε χρόνο, μάλιστα, λαμβάνουν χώρα περίπου 500 διασκέψεις παγκοσμίως, ενώ οι συμμετέχοντες έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο από τότε που αυτές έγιναν ευρύτερα γνωστές.

Σύντομη Αναδρομή

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι οι προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών είχαν κάνει την εμφάνισή τους ήδη από τη δεκαετία του 1920, πριν τη δημιουργία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι προσομοιώσεις του προδρόμου του Ο.Η.Ε., της Κοινωνίας των Εθνών, έδωσαν από τότε την ευκαιρία σε σπουδαστές εκείνης της εποχής να συνειδητοποιήσουν την αξία της ειρήνης, του διαλόγου και της συνεργασίας με σκοπό την αποφυγή πολεμικών συγκρούσεων.

Κίνητρα

Προσομοιώσεις Διεθνών ΟργανισμώνΗ συμμετοχή στις προσομοιώσεις ωφελεί τα μέγιστα τους νέους, καθώς συνιστά μία διαδραστική εκπαιδευτική εμπειρία. Οι ίδιοι βιώνουν άμεσα την τέχνη και την πρακτική της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων ομάδων και μέσω του δημοσίου διαλόγου και της διαπραγμάτευσης ερευνούν και προτείνουν λύσεις για ζητήματα σχετικά με την ειρηνική διαβίωση των πολιτών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον πολιτισμό, το περιβάλλον και πλήθος άλλων. Στην πορεία των διασκέψεων, οι εκπρόσωποι διατυπώνοντας ψηφίσματα έρχονται σε επαφή με την κοινοβουλευτική διαδικασία με την οποία εξοικειώνονται σε μεγάλο βαθμό, κάτι που τους προετοιμάζει για ενδεχόμενη μελλοντική ενασχόλησή τους με τη διπλωματία. Εκτός από τη βελτίωση των επικοινωνιακών ικανοτήτων και των δεξιοτήτων στρατηγικής σκέψης, με τα συνέδρια των M.U.N. παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε συμμετέχοντα για συναντήσεις με νέους ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης, για ανταλλαγή απόψεων, δημιουργία φιλικών σχέσεων και επαφή με τον πολιτισμό και την κουλτούρα πολλών λαών.

Ελληνικά M.U.N.

ThessISMUN

Στην Ελλάδα ένα από τα πιο γνωστά συνέδρια M.U.N. είναι το ThessISMUN, το οποίο λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο συνήθως την άνοιξη στην πόλη της Θεσσαλονίκης συγκεντρώνοντας, έτσι, φοιτητές από ελληνικά και ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Το Thessaloniki International Student Model United Nations προσομοιώνει για την ακρίβεια διασκέψεις ποικίλων οργάνων του Ο.Η.Ε. και άλλων περιφερειακών οργανισμών, όπως της UNESCO, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (IMO), του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

SimUnesCO

Το SimUnesCO αποτελεί την ετήσια προσομοίωση των επιτροπών της UNESCO στην Κέρκυρα, την πρώτη, μάλιστα, αυτού του οργανισμού που διοργανώνεται στη χώρα μας. Φέτος το συνέδριο διεξήχθη στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο από 25 έως 28 Αυγούστου. Τα ζητήματα που πραγματεύεται αφορούν στην Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό, ενώ οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονται να βιώσουν άμεσα την οργάνωση, τη λειτουργία, τις αρχές και τους σκοπούς της UNESCO μέσω εποικοδομητικών αντιπαραθέσεων.

RhodesMRC

Προσομοιώσεις Διεθνών ΟργανισμώνΤο συγκεκριμένο μοντέλο ακολουθεί την πρακτική των Μοντέλων Ηνωμένων Εθνών στηριζόμενο κυρίως στην περιφερειακή συνεργασία των διαφόρων κρατών (Model Regional Co-operation). Κατά τη διάρκεια των 6 χρόνων λειτουργίας του στο νησί της Ρόδου, προσομοιώνονται ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE), το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Διεθνής Διάσκεψη για την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (BSEC), ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) και η Αφρικανική Ένωση.

M.U.N. 2016 σε γειτονικές χώρες

SiMUN 2016 (Slovenia International M.U.N.): Από 19 έως 23 Σεπτεμβρίου στη Λιουμπλιάνα.

UNISAMUN 2016 (University of Salerno M.U.N.): Από 10 έως 14 Οκτωβρίου στο Σαλέρνο της Ιταλίας.

BratMUN 2016 (Bratislava M.U.N.): Από 4 έως 6 Νοεμβρίου στη Μπρατισλάβα.

Είτε, λοιπόν, είσαι φοιτητής Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Διεθνών Σχέσεων είτε απλώς η Διπλωματία και η ενασχόληση με τη Διεθνή Κοινότητα σου κεντρίζει το ενδιαφέρον, δεν έχεις παρά να πληροφορηθείς περαιτέρω για τα Μοντέλα των Ηνωμένων Εθνών που διοργανώνονται σε Ελλάδα και εξωτερικό και να λάβεις μέρος αμέσως. Η εμπειρία είναι πρωτόγνωρη και τα οφέλη αναρίθμητα.

Για περισσότερα συνέδρια επισκέψου την επίσημα ιστοσελίδα The Social Network for MUN .

Καλή επιλογή!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και γρήγορα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!