Περίεργες φοιτητικές κοινότητες ανά τον κόσμο

Της Νικολίας Σαββοπούλου

Η αλήθεια είναι πως το να είσαι φοιτητής συνοδεύεται από πολλαπλά προτερήματα και αναρίθμητες ωραίες στιγμές. Ίσως στην αρχή  να δυσκολευτήκαμε μέχρι να βρούμε την παρέα μας, ίσως πάλι και όχι. Νομίζω, όμως, πως οι περισσότεροι από εμάς έγιναν μέλη σε φοιτητικές ομάδες και συλλόγους, προκειμένου να βρουν κοινά ενδιαφέροντα με άλλα άτομα και έτσι να αποκτήσουν πιο γρήγορα φίλους.

Εάν σε ρωτούσαμε για κάποιες από τις ομάδες στις οποίες έχεις γίνει μέλος, ίσως να ανέφερες κάποια ομάδα θεάτρου, κινηματογράφου, φωτογραφίας, ζωγραφικής ή και χορού. Εάν, όμως, δυσκολεύαμε  λιγάκι την ερώτηση, θέτοντάς την ως «Ποια είναι η πιο παράξενη ομάδα στην οποία έχεις γίνει μέλος ή τουλάχιστον γνωρίζεις την ύπαρξή της», θα χρειαζόταν ίσως αρκετή ώρα για να σκεφτείς  κάτι αληθινά  περίεργο. Ομάδες τίτσου, play station ή graffiti ίσως να είναι κάποιες από τις παράξενες που μας έρχονται  στο μυαλό.

Μια μικρή βόλτα, ωστόσο, στα πανεπιστήμια του κόσμου θα φέρει την έκπληξη! Φοιτητές σε διάφορες χώρες του εξωτερικού έχουν ιδρύσει πανεπιστημιακές κοινότητες που ασχολούνται με πράγματα που ούτε καν μας περνούν από το μυαλό! Ποιος, άλλωστε, θα βάλει όρια στην φαντασία;

Έχεις μόνο είκοσι λεπτά

Πόσα πράγματα μπορείτε να κάνετε μέσα στο διάστημα είκοσι λεπτών; Τα πανεπιστήμια του Birmingham, Lancaster, Lincoln, Newcastle και Huddersfield ιδρύοντας  τις  κοινότητες των είκοσι λεπτών μας υπογραμμίζουν πως τελικά μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα από όσα μπορούμε να φανταστούμε σε λιγότερο από μισή ώρα. Απευθύνονται σε φοιτητές που αναζητούν την περιπέτεια, αφού τον κεντρικό ρόλο παίζει ένα απροσδόκητο μήνυμα που φτάνει στα μέλη της ομάδας σε ανυποψίαστο χρόνο, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των κινητών, το οποίο τους καλεί να πάνε σε ένα ασυνήθιστο μέρος μέσα στο αυστηρό όριο των είκοσι λεπτών. Ο πρώτος που καταφέρνει να φτάσει κερδίζει πόντους και έτσι διεκδικεί το έπαθλο που δίδεται στον νικητή στο τέλος κάθε πανεπιστημιακού έτους. Η συγκεκριμένη ομάδα, πυροδοτώντας την αδρεναλίνη, την ετοιμότητα και την αγωνία δείχνει πως το μη αναμενόμενο αποτελεί τελικά μεγάλο θέλγητρο!

Η επιστροφή των Βίκινγκς

Σίγουρα τους έχουμε δει σε πολλές ταινίες και έχουμε διαβάσει για αυτούς σε διάφορα βιβλία. Φοιτητές, όμως, του Plymouth University, δεν αρκέστηκαν μόνο σε αυτές τις τυπικές δραστηριότητες, αφού, ιδρύοντας την κοινότητα των Βίκινγκς, έχουν ως βασικό σκοπό να εκπαιδεύσουν άτομα στον τρόπο ζωής που είχε η συγκεκριμένη φυλή. Παίζουν παιχνίδια που προσομοιάζουν σε παραδοσιακά παιχνίδια των Βίκινγκς, οργανώνουν βόλτες ντυμένοι με ανάλογες στολές που είχαν τα μέλη της φυλής, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να κατασκευάσουν προϊόντα, τα οποία συνήθιζε να φτιάχνει η φυλή. Τελικά, μεγάλη και απροσδόκητη  η επιρροή των Βίκινγκς!

Μένουμε πάντα παιδιά

Πόσο εύκολο είναι, αλήθεια, να σταματήσουμε τον χρόνο και να γυρίσουμε στην ξέγνοιαστη παιδική μας ηλικία; Ίσως όχι και τόσο δύσκολο. Φοιτητές του Cambridge έχουν βρει τη δική τους μηχανή του χρόνου για να γίνονται και πάλι παιδιά. Μαζεύονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε μέρη όπου διαβάζουν παιδικά παραμύθια, τρώνε γλυκά, κρατούν αρκουδάκια και φορούν πυτζάμες, προσποιούμενοι πως είναι μόλις έξι χρονών!  Τα μέλη αυτής της  «αστείας» ομάδας έχουν ως στόχο να διασκεδάσουν σαν πραγματικά παιδιά, όσο και εάν για κάποιους αυτό θεωρείται ένας ανεξήγητος  παλιμπαιδισμός.

Ράβε ξήλωνε

Ποιος είπε πως το πλέξιμο απευθύνεται μόνο σε κυρίες μεγαλύτερης ηλικίας; Μια ομάδα φοιτητών στο Leeds University  ασχολείται με το πλέξιμο και το βελονάκι ανατρέποντας το κατεστημένο! Για πολλούς θεωρείται μια δημιουργική και χαλαρωτική απασχόληση, ενώ ίσως κάποιοι άλλοι απολαμβάνουν περισσότερο την συζήτηση που γίνεται μεταξύ τους την ώρα που πλέκει ο ένας δίπλα στον άλλο. Όποιο και να είναι το κίνητρο πάντως, ένα χειροποίητο κασκόλ θα καταφέρουν να το φτιάξουν και θα είναι κερδισμένοι!

Άμπρα κατάμπρα

Η μαγεία βρίσκεται ανάμεσά μας, αποδεικνύουν πολλοί φοιτητές του Nottingham University, του Oxford καθώς και του Warwick University, καθώς, βαθιά επηρεασμένοι από τα βιβλία Harry Potter, προσπαθούν να μεταφέρουν την μαγική αυτή ατμόσφαιρα του Ηogwarts στην πραγματική ζωή. Mια από τις πιο εντυπωσιακές δράσεις της κοινότητας του Harry Potter αποτελεί η διοργάνωση του αγώνα Quidditch, ενός παιχνιδιού που κέντριζε το ενδιαφέρον στην σχολή μαγείας του Hogwarts. Σίγουρα ξαφνιάζει το γεγονός πως το Quidditch παίζεται  από τριακόσιες περίπου ομάδες ετησίως, ενώ λέγεται πως σαν δομή παιχνιδιού μοιάζει με το ράγκμπι. Mπορεί οι παίκτες να στερούνται το πέταγμα με το σκουπόξυλο, ωστόσο, κερδίζουν μια δόση μαγείας ερχόμενοι πιο κοντά στον αγαπημένο τους ήρωα!

Τελικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να έρθεις κοντά με άλλους φοιτητές. Τρόποι που δεν είναι και τόσο αναμενόμενοι. Το σημαντικό, όμως, σε όλες αυτές τις κοινότητες φοιτητών με τις περίεργες συνήθειες είναι το ότι έχουν βρει έναν τρόπο να περνούν ευχάριστα και να έρχονται σε επαφή.

Εάν, ωστόσο, δε νιώθεις τόσο άνετα να ντυθείς Βίκινγκ, να πλέξεις ή να προσποιηθείς το εξάχρονο, μη νιώσεις άσχημα! Μπορεί να είναι περίεργα πλάσματα κάποιοι φοιτητές του κόσμου, αλλά έτσι τον κάνουν γοητευτικό!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!