Το Πανεπιστήμιο Πολιτών της Ευρώπης ανοίγει νέα σελίδα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

της Αλεξάνδρας Παπαμανώλη

Την ώρα που στις Βρυξέλλες φέρεται να συζητούν την ίδρυση της πρώτης Σχολής Κατασκοπείας, οκτώ κορυφαία Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια βάζουν τη δική τους ξεχωριστή σφραγίδα στην εδραίωση και επέκταση της  Ευρωπαϊκής Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με την δημιουργία του Πανεπιστημίου Πολιτών της Ευρώπης.

Η συνεργασία των επιμέρους χωρών στο τομέα της εκπαίδευσης δεν αποτελεί καινούριο θέμα στην ατζέντα των Ευρωπαίων εταίρων. Από πολύ νωρίς στην εξέλιξη της ενωμένης Ευρώπης έγινε αμοιβαία αποδεκτό πως τα Πανεπιστήμια θεωρούνται επαγγελματικά ιδρύματα ειδικού τύπου. Εφ΄όσον η Τριτοβάθμια εκπαίδευση προετοιμάζει τους νέους για την ανάληψη επαγγελματικών θέσεων, τα άτομα πρέπει να έχουν τα ίδια προσόντα για να είναι σε θέση να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις για κοινωνικές και οικονομικές θέσεις με άλλους στο πλαίσιο του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου.

Η εκπαίδευση αναγνωρίστηκε ως ο κύριος μηχανισμός, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους  Ευρωπαίους νέους και έτσι, στην Ευρώπη, αρχής γενομένης με τη Συμφωνία της Μπολόνια το 1999. Τότε, ξεκίνησε μια διαδικασία αναδιάρθρωσης των συστημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των κρατών μελών και συνεργαζομένων χωρών με στόχο – μεταξύ άλλων – την προώθηση της κινητικότητας των φοιτητών, την εισαγωγή ενός συστήματος αναγνωρίσιμων και συγκρίσιμων πτυχίων, τη διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών, την ενίσχυση της συνεργασίας.

Αυτήν ακριβώς τη συνεργασία επιθυμούν να εδραιώσουν τα οκτώ πανεπιστημιακά ιδρύματα και προς αυτήν την κατεύθυνση συζητούν την πραγματοποίηση του φιλόδοξου εγχειρήματος της ίδρυσης του πρώτου στην ιστορία Πανεπιστημίου της Ευρώπης.

Το δίκτυο των οκτώ Ιδρυμάτων, στα οποία συγκαταλέγονται το Aix-Marseille Université (Γαλλία), το Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου (Ρουμανία), το Université Libre de Bruxelles (Βέλγιο), το Universidad Autonoma de Madrid (Ισπανία), το Sapienza Università di Roma (Ιταλία), το Stockholms Universitet (Σουηδία), το Eberhard-Karls-Universität Tübingen (Γερμανία) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αποτελέσουν έναν δυναμικό πυλώνα για την ανανέωση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Με τη δημιουργία αυτού του ενιαίου πανεπιστημιακού χώρου, φοιτητές, πανεπιστημιακοί, ερευνητές και διοικητικό προσωπικό θα μπορούν να μετακινούνται και να συνεργάζονται τόσο ελεύθερα, όσο και στο ίδρυμα προέλευσής τους, ενώ θα ανοίξει μία νέα σελίδα για καινοτόμο και υπεύθυνη διδασκαλία, έρευνα, πολιτιστικές ανταλλαγές και συνέργειες με πολίτες και θεσμούς από όλον τον κόσμο.

Σε σχετική του ανακοίνωση το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, που πρωτοστατεί σε αυτήν την πρωτοβουλία, ανέφερε: «Η κοινή μας εστίαση θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση θεμάτων των πόλεων και των σχέσεων με τους κοινωνικοοικονομικούς και πολιτιστικούς παράγοντες των περιοχών τους και συνεχίζει: «Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας τόσο στη διδασκαλία όσο και στην έρευνα για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές και αυριανές μείζονες προκλήσεις, όπως η αστικοποίηση, η ενέργεια και η κλιματική αλλαγή, η γήρανση, η πολιτιστική κληρονομιά και οι παιδαγωγικές προτεραιότητες, όπως ίσες ευκαιρίες για κάθε φοιτητή, από οποιοδήποτε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή νέοι τρόποι μάθησης στον ψηφιακό κόσμο. Μέσω της δέσμευσής μας να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ουσιώδεις προκλήσεις, οφείλουμε να λειτουργήσουμε ως «γέφυρα» της Ευρώπης προς τον Νότο».