Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Η διαχρονική αξία του βιβλίου

Της Πολυξένης Ζαρκαδούλα*

Η 23η Απριλίου είναι η ημερομηνία που καθιέρωσε η Unesco για να γιορτάζουν οι λάτρεις των γραμμάτων, με αφορμή το θάνατο το 1616 των Μιγκέλ ντε Θερβάντες και του Γουίλιαμ Σαίξπιρ. Μία ημέρα που λίγοι γιορτάζουν κι ακόμα λιγότεροι θα μάθουν στο μέλλον. Μία μέρα που θα έπρεπε να είναι σταθμός για καθέναν από εμάς. Η αξία της ανεκτίμητη, η προσφορά της σημαντικότερη!

Τα βιβλία είναι λέξεις, σκέψεις, συναισθήματα και καταστάσεις. Δεν είναι τυχαίο που κάποιος διαβάζει ένα βιβλίο πριν κοιμηθεί- κι όχι για να τον πάρει ο ύπνος. Ο λόγος λοιπόν που ένα βιβλίο μας κάνει να θέλουμε να το διαβάσουμε είναι ανεκτίμητος. Γιατί; Είναι το πέρασμα στον κόσμο της φαντασίας, είναι η πόρτα, ο δίαυλος επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Είναι η αγαλλίαση της ψυχής, είναι ένας άλλος μικρόκοσμος, ένας κόσμος που ο καθένας (μέσα από την επιλογή βιβλίου που κάνει) ταξιδεύει, γαληνεύει, πετάει σ’ άλλους ορίζοντες. Είναι η ευκαιρία σου να γίνεις ένας άλλος μέσα από ένα διήγημα, να ζήσεις μία ζωή που θα ήθελες αλλά δεν μπόρεσες. Κι από την άλλη να βιώσεις και άσχημες καταστάσεις που δεν έχεις ζήσει και να εκτιμήσεις όσα δεν εκτίμησες μέχρι τότε!

Είναι η πνευματική σου καλλιέργεια, η όξυνση του νου σου, η ενδυνάμωση της αντίληψής σου. Ανεξάρτητα από το μορφωτικό επίπεδο κάποιου ο καθένας μπορεί να καλλιεργήσει, και να δημιουργήσει, ακόμα, το πνεύμα του, να μάθει να σκέφτεται, να ανοίξει τους ορίζοντές του. Είναι το αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας! Ένα βιβλίο είναι η κατάθεση ψυχής του συγγραφέα και η μετάδοσή του στον αναγνώστη. Είναι ένα πάρε-δώσε, μία αμφίδρομη σχέση!

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας βιβλίου, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις με αναγνώσεις βιβλίων από βραβευμένους συγγραφείς, προβολές ταινιών που σχετίζονται με βιβλία, εικαστικά εργαστήρια και θεατρικές παραστάσεις. Μάλιστα, η Αθήνα ανακηρύχθηκε από την Unesco παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου για το 2018 και οι σχετικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 23/4/2018 και θα ολοκληρωθούν στις 23/4/2019.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να κάνω μία ευχή για το μέλλον: περισσότερο διάβασμα για μια ποιοτικότερη ζωή!

*Η Πολυξένη Ζαρκαδούλα παρακολούθησε το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας του citycampus.gr.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!