Από τη Νίκολα Παγκράτη

Πάσχα στην Κέρκυρα (part 2)

ανάσταση Κέρκυρα

Πάσχα, Πάσχα, Πάσχα.. Τι καλύτερο από τα μωβ πένθιμα φώτα στον δρόμο του Λιστόν, από τον επιτάφιο της Μεγάλης Παρασκευής μέσα στο σκοτάδι που σου προκαλεί ρήγος και δέος γιατί σε μεταφέρει σε άλλες εποχές;  Το Μεγάλο Σάββατο το πρωί που πετάνε τους μπότιδες από τα μπαλκόνια γεμάτους νερό για να διώξουν, με τον κρότο που θα κάνουν, τα κακά πνεύματα (όπως πίστευαν οι παλαιότεροι που καθιέρωσαν και το έθιμο) και τέλος το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου με την Ανάσταση στην κεντρική πλατεία και τα δεκάλεπτα πυροτεχνήματα που φωτίζουν όλη την πόλη στο κέντρο;

Πέρα από αυτά όμως, το Πάσχα για έναν Κερκυραίο φοιτητή σημαίνει ατελείωτες βόλτες κάτω από το φως του ήλιου, περιπλανόμενοι στα ζεστά φωτεινά σοκάκια της πόλης, μένοντας άναυδοι από την επιβλητική παρουσία του παλατιού και του φρουρίου που παντρεύονται με τα πράσινα χρώματα που η πλούσια βλάστηση προσφέρει, περπατώντας στον παραλιακό δρόμο της Γαρίτσας αγναντεύοντας τη δύση και την ανατολή του ηλίου, την έντονα μπλε θάλασσα και τα μικρά καραβάκια-κότερα που έχουν “αράξει” εκεί.

Οπότε μπορούμε να αναλογιστούμε πόσο έντονα βιώνει (και από θέμα διακοπών και από θέμα εορτών) ένας φοιτητής το Πάσχα στην Κέρκυρα. Ένα Πάσχα το οποίο οργανώνεται εδώ και τουλάχιστον 5 αιώνες και αποτελεί ένα έθιμο βυζαντινής προέλευσης με βενετικές επιρροές βγάζοντας ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα. Εξίσου  έντονα  το βιώνουν σε όλα τα χωριά της Κερκυρας όπως και στο κέντρο της πόλης. Έτσι λοιπόν, γνωρίζοντας τις ομορφιές του νησιού, και την φήμη του για το Πάσχα είναι λογικό να σκεφτόμαστε ότι ο κόσμος μας είναι πολύ όμορφος και σε διαφορετικές εποχές του χρόνου, απ’ άκρη σ’ άκρη, παρουσιάζει μοναδικά στοιχεία και ιδιαιτερότητες που τον κάνουν ξεχωριστό.

 Τέλος, καμία γιορτή του χρόνου δεν είναι ευχάριστη χωρίς αγαπημένα πρόσωπα στο πλάι μας για να την μοιραστούμε.

 Καλό Πάσχα!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροSweet Charity
Επόμενο άρθροSocial Impact Award