Νομική Αθηνών 10

Το citycampus συνάντησε για μία ακόμη φορά φοιτήτριες της Νομικής Αθηνών που εκπροσώπησαν τη χώρα μας σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης και νίκησαν. Ο λόγος για τις Όλγα Κούσικα, Ελένη Μαυρουδή, Θεοδώρα Ηλιάνα Παπαχαραλάμπους και Λαμπρινή Πλιάτσικα. Η συνέντευξη δόθηκε στα γραφεία του citycampus στον διαχειριστή του Κωνσταντίνο Πολέμη. Η αισιοδοξία που αποκομίσαμε εν μέσω οικονομικής κρίσης είναι εντυπωσιακή.

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την επιτυχία σας. Δώστε για τους αναγνώστες μας μια περιγραφή του διαγωνισμού που συμμετείχατε και της όλης διαδικασίας.

Ελένη Μαυρουδή: Πρόκειται για ένα διαγωνισμό εικονικής δίκης. Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να συμμετάσχουν σε μια υπόθεση η οποία βασίζεται σε υποθετικά αλλά ρεαλιστικά περιστατικά και καλούνται να υπερασπιστούν δύο κράτη τα οποία δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Στους διαγωνισμούς αυτούς υπάρχουν δύο στάδια, το γραπτό, στο οποίο ετοιμάζουμε σε γραπτή μορφή τα υπομνήματα, τα δικόγραφα να το πω πιο απλά, τα οποία καταθέτουμε στη διοργάνωση και το προφορικό στάδιο, όπου εκεί ουσιαστικά στήνεται ένα δικαστήριο ενώπιόν μας και καλούμαστε να κάνουμε τους δικηγόρους των δύο κρατών και να υποστηρίξουμε τα επιχειρήματά τους.

Τι ακριβώς αφορούσε η συγκεκριμένη εικονική δίκη; Εσείς ποια θέση υποστηρίξατε;

Όλγα Κούτσικα: Ήταν ένας διαγωνισμός διαστημικού δικαίου που οργανώνεται από την IASLA, την International Air and Space Law Association.

Λαμπρινή Πλιάτσικα: Εμείς υποστηρίξαμε την πλευρά του ενάγοντος, η υπόθεση αφορούσε ευθύνη από σύγκρουση δορυφόρων. Συγκεκριμένα, η χώρα την οποία υπερασπιζόμασταν ήθελε να αντικαταστήσει ένα παλιό δορυφόρο τηλεπικοινωνιών και είχε κάνει ένα συμβόλαιο με μια εταιρεία που βρισκόταν σε ένα άλλο κράτος. Δυστυχώς δεν κατάφεραν να βάλουν τον καινούργιο δορυφόρο σε τροχιά, καθώς η μηχανή του είχε αποκοπεί, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με ένα δικό μας στρατιωτικό δορυφόρο. Έτσι, το δικό μας κράτος έχασε δυο δορυφόρους, των τηλεπικοινωνιών που δεν κατάφερε να μπει σε τροχιά και το στρατιωτικό δορυφόρο. Ως συνέπεια, ο παλιός δορυφόρος του κράτους που υπερασπιστήκαμε έπεσε σε ένα δορυφόρο τηλεπικοινωνιών του άλλου κράτους που προκάλεσε ζημιά στο έδαφος της χώρας μας και στην ουσία μας ζητούσαν να επιστρέψουμε το κομμάτι του δορυφόρου που έπεσε και η χώρα μας δεν ήθελε να το επιστρέψει και θέλαμε να εξετάσουμε αν γίνεται αυτό να συμβεί. Γενικά τα επιχειρήματα στους διαγωνισμούς διεθνούς δίκης δεν είναι προς τη μία πλευρά ή προς κάποια άλλη, αυτό που μετράει είναι η παρουσίαση. Καταλήξαμε δεύτερες στην προσωπική παρουσίαση αλλά κερδίσαμε την πρώτη θέση στα γραπτά υπομνήματα.

Νομική Αθηνών 11

Συμμετείχαν αρκετές χώρες στο διαγωνισμό αυτό;

Θεοδώρα Ηλιάνα Παπαχαραλάμπους: Συμμετείχαν αρκετά πανεπιστήμια. Γενικότερα το θετικό με αυτούς τους διαγωνισμούς είναι ότι συμμετέχει ένα ευρύ φάσμα πανεπιστημίων από κράτη όλου του κόσμου. Συμμετείχαν τόσο πανεπιστήμια ευρωπαϊκά όσο και πανεπιστήμια από την Ασία. Το πανεπιστήμιο με το οποίο έτυχε εμείς να βρεθούμε στον τελικό ήταν ασιατικό πανεπιστήμιο, από τη Μαλαισία.

Ο διαγωνισμός πού έγινε; Το έπαθλο ποιο ήταν;

Όλγα: Έγινε στο Παρίσι 19 και 20 Ιουνίου 2014. Το έπαθλο είναι συμβολικό, ένα κύπελλο για το νικητή των προφορικών γύρων, το οποίο κέρδισε το πανεπιστήμιο από τη Μαλαισία και εμείς είχαμε ένα μεγάλο ασημένιο δίσκο που είχε πάνω το λογότυπο της IASLA και τον τίτλο για τα καλύτερα γραπτά υπομνήματα.

Πώς νιώσατε τη στιγμή της νίκης;

Ελένη: Τη στιγμή που μας την ανακοίνωσαν ήταν λίγο περίεργα τα συναισθήματα. Ήταν μια μέρα πριν παίξουμε στον προφορικό γύρο. Μας ανακοινώθηκε εκείνη τη στιγμή ότι έχουμε κερδίσει στα γραπτά υπομνήματα και ήμασταν λίγο μουδιασμένες: κοιταχτήκαμε μεταξύ μας και είπαμε ναι, οκ, έχουμε μια νίκη αλλά τώρα έρχεται το επόμενο στάδιο με τα προφορικά και αυτό μας άγχωνε εκείνη τη στιγμή και μας απασχολούσε περισσότερο.

Ηλιάνα: Το σημαντικό είναι αυτό που είπε η Ελένη, ότι δεν επαναπαυθήκαμε. Μπορεί να ήταν η χαρά εκείνη η στιγμιαία αλλά αποφασίσαμε ότι θα παλέψουμε ακόμα πιο σκληρά. Το σημαντικό για εμάς δεν ήταν η θέση. Ήταν να μπορέσουμε να περάσουμε εμείς καλά, γιατί γίναμε φίλες στην πορεία και να νιώσουμε εμείς ότι κάναμε την καλύτερη δουλειά που μπορούσαμε. Οπότε νομίζω το ισχυρότερο κίνητρο ήταν ηθικό.

Το ευ αγωνίζεσθαι δηλαδή. Άλλωστε και η 2η θέση σε ένα παγκόσμιο διαγωνισμό δεν είναι και λίγο. Και η 2η θέση ήταν στα προφορικά. Στα γραπτά πήρατε την 1η θέση.

Ελένη: Αυτή ήταν η φιλοσοφία μας σε όλη την προετοιμασία. Από τη στιγμή που ξεκινήσαμε και συστάθηκε η ομάδα, στόχος μας ήταν να είμαστε καλές στη μελέτη μας και στον τρόπο που φτιάχναμε το υλικό μας, στον τρόπο που γράφαμε τα memorials, τα δικόγραφα, καθως και στον τρόπο που απευθύναμε τα επιχειρήματά μας στους δικαστές. Θέλαμε να είμαστε άρτιες νομικά και να είμαστε πειστικές σε αυτά που λέμε και κυρίως τεκμηριωμένες.

Πώς συγκροτήθηκε η ομάδα; Ήσασταν μια παρέα από πριν που αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της και ακαδημαϊκά;

Λαμπρινή: Η ομάδα συγκροτήθηκε με βάση την επιλογή του υπεύθυνου καθηγητή με κριτήρια μια συνέντευξη, ένα γραπτό διαγωνισμό και τους βαθμούς στο μάθημα του διεθνούς δικαίου. Γνωριστήκαμε εκεί για πρώτη φορά. Μετά από αυτή την πορεία αναπτύχθηκε η φιλία μας. Ειδικά στο τέλος στο Παρίσι νιώσαμε πάρα πολύ ενωμένες που φτάσαμε μέχρι εκεί που φτάσαμε.

Άρα είχατε την υποστήριξη της Σχολής, μιας και ήταν πρωτοβουλία της Σχολής η συγκρότηση της ομάδας.

Λαμπρινή: Ήταν πρωτοβουλία του καθηγητή του κ. Κυριακόπουλου, Λέκτορα Διεθνούς Δικαίου.

Ηλιάνα: Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο ανώτερο όργανο, το οποίο να συντονίζει τέτοιες δράσεις. Ό,τι γίνεται, γίνεται με πρωτοβουλία των καθηγητών.

Νομική Αθηνών 12

Είστε η Τρίτη ομάδα από τη Νομική Αθηνών που παίρνω συνέντευξη. Ακούγονται πάρα πολλά για το επίπεδο σπουδών, ότι πχ είναι πολύ χαμηλό, ότι οι Σχολές έχουν διοικητικά προβλήματα ότι τελικά δεν γίνονται μαθήματα και πολλά άλλα.

Όλγα: Πρέπει να διαχωρίσουμε το θέμα σε δυο επίπεδα. Στο ακαδημαϊκό κομμάτι πιστεύω ότι γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά και από τους καθηγητές και από την προσωπική μελέτη των φοιτητών. Στο θέμα της υποδομής, κυρίως, υπάρχει πρόβλημα είτε αυτό αφορά το πανεπιστημιακό κτήριο, από το πιο απλό πράγμα να κρυώνουμε την ώρα της εξεταστικής έως το πιο σημαντικό ότι η βιβλιοθήκη κλείνει στις 4 η ώρα και πρέπει να έχουμε τελειώσει όλες τις δραστηριότητές μας μέχρι εκείνη τη στιγμή. Τα προβλήματα είναι διοικητικής φύσης σε μεγάλο βαθμό.

Ηλιάνα: Μεγάλο πρόβλημα είναι ίσως ότι δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός από το ίδιο το υπουργείο, από την πολιτεία, έτσι ώστε να δοθούν κάποια κονδύλια ή να βοηθηθούν οι φοιτητές όσον αφορά τη χρηματοδότηση τέτοιων προγραμμάτων.

Συγκροτήθηκε η ομάδα και πήγατε στο εξωτερικό. Εκεί έπρεπε να συνεργαστείτε και δεν γνωριζόσασταν πριν. Προκύψανε φαντάζομαι διαφωνίες.

Όλγα: Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω εγώ σε αυτή την ερώτηση. Η Όλγα είναι το μεγάλο πρόβλημα αυτής της ομάδας, γιατί σπουδάζω χορό στην Εθνική Λυρική Σκηνή, επομένως είχα ένα πολύ πιεστικό πρόγραμμα. Από τις 9 μέχρι τις 5 έπρεπε να είμαι στη Λυρική.Τα κορίτσια μπορούσαν μεν να συναντηθούν αλλά έπρεπε να έρθω και εγώ γρήγορα για να κάνω το δικό μου το κομμάτι. Επομένως, τις επιβάρυνα πολλές φορές με μεταμεσονύκτια skypemeetings. Αλλά γενικά καταφέραμε να επικοινωνήσουμε πάρα πολύ καλά. Δέσαμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Γιατί και ως χαρακτήρες ταιριάζουμε πάρα πολύ γενικότερα και μας άρεσε πάρα πολύ αυτό που κάναμε. Επομένως, δεν δυσκολευτήκαμε σε αυτό τον τομέα και καταλήξαμε να περάσουμε και πάρα πολύ καλά. Είμαστε ακόμα μαζί και ως παρέα αλλά και ακαδημαϊκά, μιας και θα συμμετάσχουμε και σε δεύτερο διαγωνισμό εικονικής δίκης με την ίδια σύσταση ομάδας.

Αλήθεια; Αυτό αποτελεί είδηση. Πότε;

Ηλιάνα: Τον Απρίλιο μέσα στο Πάσχα. Είναι αεροπορικό δίκαιο αυτή τη φορά, κατεβαίνουμε επίπεδο αέρος και πάμε μάλλον και πιο μακριά αυτή τη φορά, πάμε στην Ασία, στο Πεκίνο.

Εύχομαι καλή επιτυχία, τότε! Ποια είναι τα προσωπικά σας σχέδια για το μέλλον;

Λαμπρινή: Όταν μπήκα στη Σχολή με ενδιέφερε κυρίως το διπλωματικό σώμα, τώρα θα ήθελα να ασχοληθώ με κάτι παρεμφερές με το διαστημικό και αεροπορικό δίκαιο. Απλώς καταλαβαίνω ότι δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλές προοπτικές για το συγκεκριμένο νομικό κλάδο. Ελπίζω ότι στα μεθεπόμενα χρόνια και μέχρι να τελειώσω το μεταπτυχιακό θα έχει εξελιχθεί το αντικείμενο τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, για να μπορέσω να ασχοληθώ με αυτό. Διαφορετικά, η άλλη μου επιλογή είναι η δικηγορία, φυσικά.

Ελένη: Το πρώτο στάδιο είναι να τελειώσω τις σπουδές μου στη νομική. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ το διεθνές δίκαιο, για αυτό άλλωστε μπήκα στη διαδικασία της εικονικής δίκης. Πέρα από το διεθνές δίκαιο υπάρχουν τομείς δικαίου όπως το αστικό και το εμπορικό που τους θεωρώ αρκετά ελκυστικούς. Δηλαδή, η δικηγορία.

Όλγα: Εγώ θα αλλάξω το κλίμα. Ο άμεσος στόχος είναι να πάρω το πτυχίο από τη Λυρική, έτσι ώστε να μπορέσω στο μέλλον αν χρειαστεί, είτε να διδάξω χορό είτε να δουλέψω ως χορεύτρια. Σε ό,τι αφορά τη Νομική και μένα μ’ αρέσει ιδιαίτερα το διεθνές δίκαιο και το διαστημικό συγκεκριμένα. Σε ένα σεμινάριο που παρακολούθησα το καλοκαίρι με αποθάρρυναν οι καθηγητές να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο κλάδο δεδομένης της καταγωγής μου: γυναίκα από την Ελλάδα. Μια χώρα που δεν έχει την υποδομή να στηρίξει διαστημική δραστηριότητα είναι δύσκολο να αναλάβει ηγετικές θέσεις σε αυτό τον τομέα. Από εκεί και πέρα με ενδιαφέρει εξίσου και το δικαστικό σώμα.

Ηλιάνα: Βασικός μου στόχος είναι να πάρω πτυχίο όσο νωρίτερα γίνεται, γιατί στη ζωή έχω μια αρχή, ό,τι αρχίζεις να το τελειώνεις όσο πιο γρήγορα γίνεται, με την άποψη ότι μπορούν να σου παρουσιαστούν ευκαιρίες που μπορεί να μην τις ξαναβρείς ποτέ. Στη Νομική με κέρδισε το Διεθνές Δίκαιο. Μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να δουλεύει σε έναν οργανισμό σχετικό με το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως είναι ο ΟΗΕ. Βέβαια, μεγαλώνοντας δεν έχω αποκλείσει ούτε το ποινικό δίκαιο ούτε το δικαστικό σώμα το οποίο το θεωρώ εξίσου ελκυστικό. Στη χώρα μας ακόμα επικρατεί η λογική του μέσου και της διαφθοράς σε κάποια πράγματα. Θα ήθελα πολύ να εξυγιάνω κάποια πράγματα στον κλάδο αυτό.

Νομική Αθηνών 13

Πόσο επηρεάζει η κρίση τη ζωή σας; Πόσο σας σταματάει από την πραγματοποίηση των ονείρων σας;

Λαμπρινή: Η κρίση είναι πρόκληση για εμάς. Θα πρέπει να γίνουμε ρεαλιστές, όχι απαισιόδοξοι, γιατί άλλο να λες δεν θα τα καταφέρω και άλλο να συνειδητοποιείς ότι είναι δύσκολο να τα καταφέρεις, ωστόσο να προσπαθείς. Και εμείς το επάγγελμά μας μπορεί να μην το εξασκήσουμε ποτέ, ωστόσο θα προσπαθήσουμε. Ίσως κάποια στιγμή, όταν αλλάξουν τα πράγματα, να είναι πιο εύκολο.

Ελένη: Έφτασε η στιγμή να πάρουμε την απόφαση να κάνουμε κάτι που πραγματικά μας αρέσει, γιατί μόνο με τον τρόπο αυτό μπορούμε να εξελιχθούμε. Αν κάνουμε κάτι, επειδή θα αποκτήσουμε μόνο χρήματα, θα ήταν πιο επισφαλής η επιλογή μας. Ενώ τώρα γνωρίζουμε ότι οι περισότεροι κλάδοι δεν έχουν πλεον πολλές χρηματικές απολαβές, οπότε κάνουμε αυτό που μας αρέσει, το κάνουμε καλύτερα και το προσπαθούμε και περισσότερο.

Όλγα: Θα σας δώσω ένα απτό παράδειγμα πώς η κρίση μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Εμείς συμμετείχαμε στο διαγωνισμό έχοντας πρόσβαση σε κάποιες ακαδημαϊκές βάσεις δεδομένων μέσω της Σχολής μας. Φέτος, όμως, λόγω οικονομικής κρίσης στο Πανεπιστήμιο κόπηκε αυτή η πρόσβαση στις βάσεις, με αποτέλεσμα εμείς στην αρχή να αισθανθούμε λίγο ξεκρέμαστες. Τα βιβλία που έχουμε στη βιβλιοθήκη είναι περιορισμένα και παλιά. Εμείς πλέον κληθήκαμε να αναπτύξουμε επιχειρήματα πάνω σε μια συνθήκη που άλλαξε το 2014, με αποτέλεσμα να πρέπει να βασιστούμε σε νέα άρθρα και όχι βιβλία του 90 που έχουμε στη βιβλιοθήκη. Καταλήξαμε στο να χρησιμοποιήσουμε είτε τη φαντασία μας σε μεγάλο βαθμό είτε σε αναλογίες από άλλους κλάδους δικαίου παρεμφερείς όπως το θαλάσσιο δίκαιο είτε ακόμα να στέλνουμε αιτήματα σε φίλους μας στο εξωτερικό να βρίσκουν από τα δικά τους πανεπιστήμια τα σχετικά άρθρα. Θέλω να πω πως διέξοδοι τελικά υπάρχουν. Βέβαια, ο τομέας στον οποίο φαίνεται να υπάρχουν σημαντικές απειλές της κρίσης είναι, μιλώντας εξ ιδίας εμπειρίας, η ελλιπής χρηματοδότηση των σχετικών προγραμμάτων της σχολής. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να μοιραστούμε ότι φέτος αντιμετωπίζουμε μια ιδιαίτερη δυσκολία στην εξεύρεση οικονομικών πόρων για τη χρηματοδότηση της συμμετοχής μας στη φετινή εικονική δίκη. Ελπίζουμε, βέβαια, να βρεθεί σύντομα μία λύση, γιατί θα ήταν κρίμα να «πάει χαμένος» ο κόπος μας, τα ξενύχτια μας, αλλά κυρίως η φιλοδοξία και το όνειρό μας.

Ηλιάνα: Η κρίση είναι νομίζω εφαλτήριο για αλλαγή και κίνητρο για πείσμα. Η οικονομική κρίση δεν επιτρέπεται να οδηγήσει και σε κρίση αξιών. Ο άνθρωπος, λοιπόν, ο οποίος κυνηγάει τα όνειρά του και έχει θέσει κάποιους ισχυρούς στόχους δεν θα πρέπει να αποθαρρυνθεί από την κρίση. Εκεί διαχωρίζονται οι άνθρωποι ανάλογα με το αν έχουν δυνατή προσωπικότητα ή όχι. Οπότε, εφόσον θες να κάνεις κάποια πράγματα, δεν πρόκειται να σε εμποδίσει κανείς.

Αισιόδοξο μήνυμα… Υπεραισιόδοξο… Θέλετε να προσθέσετε κάτι τελευταίο;

Ελένη: Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά τον καθηγητή μας τον κ. Κυριακόπουλο. Επίσης, σε όλη την πορεία της προετοιμασίας είχαμε και την πολύτιμη βοήθεια των προπονητριών μας που είναι η Ερασμία Παλιατσέα, προπτυχιακή φοιτήτρια που έχει εμπειρία από mootcourts, η Στέλλα Κουργιαντάκη που ήταν τότε μεταπτυχιακή φοιτήτρια, όπως και η Μαρία Μανώλη που μας συνόδευσε στο Παρίσι. Ουσιαστικά μας καθοδηγούσαν και μας υποστήριζαν σε κάθε τι που κάναμε και τις οποίες ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλη τη βοήθεια και τη συμπαράσταση και στα γραπτά και στα προφορικά.

 Η συνέντευξη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του citycampus.gr. Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση ολόκληρης ή τμήματος χωρίς τη συναίνεση του citycampus.gr.

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr