μετεγγραφές

Πολύς ο λόγος για τις μετεγγραφές των φοιτητών σε ομοειδή πανεπιστημιακά τμήματα. Η ελληνική πολιτεία έχει νομοθετήσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια με το 2014 να έχει δύο νέες ρυθμίσεις πάνω στο θέμα.

Συγκεκριμένα, το Μάιο του 2014 ψηφίστηκε ο νόμος 4264, στο άρθρο 53 του οποίου προβλέφθηκαν τα εξής:

Από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 οι επιτυχόντες σε θέση εισαγωγής σε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που είναι:

α) πολύτεκνοι,

β) τέκνα πολυτέκνων,

γ) γονείς ή τέκνα πολυμελών οικογενειών με τρία ζώντα τέκνα συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων άγαμων μητέρων με τρία μη αναγνωρισθέντα ζώντα τέκνα,

δ) επιτυχόντες με αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών, εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε Πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι. ή στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες ή στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.), καθώς και στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους,

ε) επιτυχόντες ορφανοί από τον ένα ή και από τους δύο γονείς ή τέκνα άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα,

στ) επιτυχόντες με γονείς, τέκνα, αδέλφια, συζύγους που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή πάσχουν από μυϊκή δυστροφία Duchenne ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία άνω του 67%,

ζ) επιτυχόντες τέκνα των θυμάτων της τρομοκρατίας,

η) επιτυχόντες πολύδυμα τέκνα εφόσον συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ίδιο έτος,

δικαιούνται τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα Πανεπιστημίου, εφόσον πέτυχαν σε Πανεπιστήμιο και Τ.Ε.Ι., εφόσον πέτυχαν σε Τ.Ε.Ι..

Η μεταφορά θέσης σύμφωνα με τα παραπάνω οριζόμενα γίνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος και η αίτηση γίνεται από τον ενδιαφερόμενο στο τμήμα υποδοχής.

Η εφαρμογή των διατάξεων αυτών αφορά στους επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου του σχολικού έτους 2013-2014 και ύστερα, δηλαδή για τους φετινούς επιτυχόντες.

Πέραν όλων αυτών των κατηγοριών το Υπουργείο Παιδείας έφερε στη Βουλή διάταξη διεύρυνσης των κριτηρίων για μετεγγραφές. Η διάταξη αυτή υπερψηφίστηκε και προβλέπει τα εξής:

Ειδικά οι επιτυχόντες του 2014 δικαιούνται μεταφοράς θέσης, εάν τα εισοδήματα της οικογένειάς τους δεν ξεπερνούν τις 9.000 ευρώ ανά μέλος της οικογένειας. Έτσι για οικογένειες με ένα τέκνο το εισόδημα πρέπει να είναι μέχρι 27.000 ευρώ, για οικογένειες με δύο τέκνα 36.000 ευρώ.

Οι θέσεις που μεταφέρονται δεν πρέπει να ξεπερνούν το 10% των εισακτέων του τμήματος. Όσοι ενδιαφέρονται και εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή, δικαιούνται να ζητήσουν μεταφορά θέσης σε ένα μόνο τμήμα. Εάν οι αιτήσεις ξεπερνούν το 10%, τότε την μεταφορά δικαιούνται όσοι έχουν μικρότερο εισόδημα και σε περίπτωση ίσου εισοδήματος, όσοι έχουν περισσότερα μόρια εισαγωγής από τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στην ίδια διάταξη υάρχει πρόβλεψη αμοιβαίας μεταφοράς θέσης ανεξαρτήτως κριτηρίων και με εξαίρεση τα ΑΕΙ και ΤΕΙ των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Δείτε εδώ τις αντιστοιχίες των τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] Ως προς τη δυνατότητα μετεγγραφής… Το θέμα δεν έχει κλείσει φέτος ακόμα, καθώς το υπουργείο παιδείας προσπαθεί να δώσει λύση σε ένα τεράστιο γρίφο που απαιτεί και να γίνουν μετεγγραφές πολλές αλλά και να μην ερημώσουν τα πανεπιστήμια της επαρχίας με τον ταυτόχρονο συνωστισμό των κεντρικών πανεπιστημίων. Πάντως, για τη φετεινή ακαδημαϊκή χρονιά για τις μετεγγραφές ισχύουν αρκετές ενδιαφέρουσες ρυθμίσεις. […]

Comments are closed.