Μετεγγραφές φοιτητών: Οι νέες ρυθμίσεις

Μετεγγραφές φοιτητών

Της Αργυρώς Σταμούλη

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις ρυθμίσεις για τις μεταγραφές των φοιτητών κατά την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2015 – 2016, δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση έχουν οι φοιτητές που επιθυμούν να εισαχθούν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα άλλης πόλης (μέχρι δύο ΑΕΙ). Φυσικά, η μεταγραφή επιτρέπεται μόνο από ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα σε ένα αντίστοιχο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα άλλης περιφέρειας και αντίστοιχα για τα Τεχνολογικά Ιδρύματα είναι δυνατή η μεταγραφή μόνο σε Τεχνολογικό Ίδρυμα διαφορετικής περιφέρειας. Και στις δυο περιπτώσεις είναι αδύνατη η μεταγραφή σε σχολές και τμήματα του ίδιου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Αν το Τμήμα ή η Σχολή έχει έδρα σε περισσότερες πόλεις της ίδιας περιφέρειας, ο φοιτητής δικαιούται να μετεγγραφεί στον τόπο της κατοικίας των γονέων του ή του έχοντος την επιμέλειά του.

Μέχρι την 1η Μαρτίου τα πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν περιθώριο να επισημοποιήσουν στο Υπουργείο Παιδείας τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να δεχθούν από τις μεταγραφές, αν και αναμένεται ότι μόνο το 15% από όσους αιτηθούν μετεγγραφής θα καταφέρει να την αποκτήσει. Για την εξομάλυνση της διαδικασίας αυτής στο Υπουργείο Παιδείας, η επιλογή θα γίνεται κατόπιν της ακόλουθης κλίμακας μοριοδότησης:

1 Κατά κεφαλήν εισόδημα μέχρι 3.000 € ετησίως 5 μόρια
2 Κατά κεφαλήν εισόδημα από 3.000 € μέχρι 6.000€ ετησίως 4 μόρια
3 Κατά κεφαλήν εισόδημα από 6.000 € μέχρι 8.000€ ετησίως 3 μόρια
4 Ορφανός και από τους δύο γονείς 2 μόρια
5 Μέλος πολύτεκνης οικογένειας 2 μόρια
6 Μέλος τρίτεκνης οικογένειας 1 μόριο
7 Με αδελφό που σπουδάζει σε άλλη πόλη 1 μόριο
8 Πολύδυμα παιδιά που συμμετέχουν στις εξετάσεις 1 μόριο
9 Να έχει συγγενή πρώτου βαθμού με αναπηρία > 67% 1 μόριο
10 Ορφανός από τον ένα γονέα ή τέκνο άγαμης μητέρας 1 μόριο

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι το Υπουργείο Παιδείας θα δώσει προτεραιότητα στους αδύναμους οικονομικά φοιτητές. Σχετικά με τους επιτυχόντες στις Πανελλαδικές εξετάσεις προηγούμενων χρόνων δεν έχουν δικαίωμα μεταγραφής οι φοιτητές που έχουν υπερβεί τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών για την απόκτηση πτυχίου, ενώ σχετικά με τους επιτυχόντες του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015 στις σχολές Αρχιτεκτονικής θα παραχωρηθεί το δικαίωμα μεταγραφής σε αντίστοιχη σχολή.

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες αναμένονται επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας δεκαπέντε μέρες πριν την έναρξη καταθέσεως μηχανογραφικού δελτίου.

Δείτε τις αντιστοιχίες των ΑΕΙ και τις αντιστοιχίες των ΤΕΙ βάσει των οποίων μπορούν να γίνουν οι μετεγγραφές.

***

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε η ομάδα του citycampus.gr σε προσκαλεί να κάνεις like στην σελίδα μας στο facebook, καθώς και να διαδώσεις το περιεχόμενό του σε φίλους και γνωστούς σου!

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

Η φωτογραφία είναι από το freedigitalphotos.net

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!

2 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.