Μεταπτυχιακά στη Φινλανδία: Πλήρης Οδηγός

τoυ Νίκου Στυλιανού και της Κωνσταντίνας Πετροπούλου, βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο της Γεωργίας Μυστριώτη

Η Φινλανδία (Suomi στα φινλανδικά) είναι χώρα της Σκανδιναβίας με πρωτεύουσα το Ελσίνκι. Αποσχίστηκε από τη Ρωσία το 1917, γεγονός που σημαίνει ότι δεν εντάχθηκε στη Σοβιετική Ένωση παρά τη μακραίωνη γειτνίασή της με τη Ρωσία, έγινε μέλος της ΕΕ το 1995, υιοθέτησε το ευρώ το 2002, και υπάγεται στη συνθήκη Schengen. Πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ο οποίος ανέρχεται στα 5,5 εκατομμύρια, είναι συγκεντρωμένος στα νότια της χώρας, καθώς στα βορειότερα μέρη της μπορεί το χειμώνα ο ήλιος να μην ανατέλλει για 53 συνεχόμενες μέρες, ενώ το καλοκαίρι να έχει 71 διαδοχικές μέρες ήλιου! Έχει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις παγκοσμίως σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η κοινωνική πρόνοια και η ελευθερία του τύπου.

Μεταπτυχιακά στη Φινλανδία: Γιατί να σπουδάσω στη Φινλανδία;

Τα Πανεπιστήμια της Φινλανδίας, λόγω της υπεροχής του εκπαιδευτικού της συστήματος, είναι ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, με το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι να είναι στην 91η θέση για το 2016/2017, και ακολουθούν άλλα εννιά πανεπιστήμια μετά από αυτό! Επίσης είναι από τις λίγες χώρες όπου οι σπουδές είναι δωρεάν για όλους τους φοιτητές, ακόμα και αυτούς που δεν προέρχονται από χώρες της ΕΕ, και περιλαμβάνει πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα στα Αγγλικά. Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί ότι από τον Αύγουστο του 2017, σε ορισμένα μεταπτυχιακά προγράμματα εισήχθησαν δίδακτρα για τους φοιτητές από χώρες εκτός ΕΕ., ξεκινώντας από το ποσό των 1,500 ευρώ (~US$1,600) ανά έτος. Φυσικά, η όλη εμπειρία της διαμονής σε μία χώρα ασυνήθιστη από πλευράς κλίματος και τρόπου ζωής (αναλόγως με την περιοχή, καθώς όσο πάει κανείς βορειότερα οι εναλλαγές μέρας-νύχτας γίνονται όλο και πιο παράξενες το χειμώνα και το καλοκαίρι) είναι μοναδική!

Μεταπτυχιακά στη Φινλανδία: Φινλανδικό Εκπαιδευτικό Σύστημα: Σχολική Εκπαίδευση – Προπτυχιακά

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας φημίζεται για την ευελιξία του, δίνοντας τη δυνατότητα για διαρκή εκπαίδευση χωρίς περιορισμούς. Μετά από έναν χρόνο στο νηπιαγωγείο, ακολουθεί η βασική εκπαίδευση για παιδιά 7-16 ετών, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για ένα επιπλέον έτος σπουδών για όποιον θέλει. Στη συνέχεια δίνονται εξετάσεις για πιστοποίηση γενικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης, η προετοιμασία για τις οποίες διαρκεί 3 χρόνια. Οποιαδήποτε κατεύθυνση και να επιλέξει κανείς δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια χωρίς περιορισμούς. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί πως ακόμα και οι μαθητές που επέλεξαν τον δρόμο της επαγγελματικής εκπαίδευσης έχουν τα ίδια δικαιώματα για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τους μαθητές του Γενικού Λυκείου, γεγονός που δεν συμβαίνει σε πολλά εκπαιδευτικά συστήματα. Στη συνέχεια, πάνε στα Πανεπιστήμια ή στα Πολυτεχνεία όπου και λαμβάνουν το πτυχίο μετά από 3 ή 3,5-4 χρόνια αντίστοιχα. Ας σημειωθεί ότι για την εισαγωγή στα Πολυτεχνεία απαιτείται και ανάλογη εργασιακή εμπειρία, την οποία λαμβάνουν οι μαθητές στα πλαίσια της εκπαίδευσής τους.

Μεταπτυχιακά στη Φινλανδία: Φινλανδικό Εκπαιδευτικό Σύστημα: Μεταπτυχιακά

Και στα μεταπτυχιακά προγράμματα παρατηρείται η ανάλογη ευελιξία, καθώς ένας πτυχιούχος Πολυτεχνείου μπορεί να εγγραφεί σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα Πανεπιστημίου και αντίστροφα. Ο μόνος περιορισμός είναι ότι για να ενταχθεί κανείς σε πολυτεχνικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 χρόνια εργασιακής εμπειρίας. Τα μεταπτυχιακά αυτά διαρκούν 1-1,5 χρόνο, ενώ των Πανεπιστημίων 2 έτη. Έπειτα υπάρχει για όλους η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής, η οποία διαρκεί τουλάχιστον 3 χρόνια.

Μεταπτυχιακά στη Φινλανδία: Οι προϋποθέσεις για να σπουδάσω στη Φινλανδία;

Μεταπτυχιακά στη Φινλανδία

Κάθε Πανεπιστήμιο έχει διαφορετικούς κανονισμούς ως προς την επίδοση στο IELTS ή στο TOEFL. Όμως, αν δεν γνωρίζετε ήδη πριν από την αναχώρησή σας καλά Σουηδικά ή Φινλανδικά, τα Αγγλόγλωσσα προγράμματα είναι η μόνη λύση, καθώς δεν παρέχονται από τα Πανεπιστήμια προπαρασκευαστικά μαθήματα για τις γλώσσες αυτές. Εν τούτοις, κατά τη διάρκεια της φοιτητικής σας ζωής θα έχετε την ευκαιρία εκμάθησης των τοπικών γλωσσών, γεγονός που σας δίνει τη δυνατότητα να εργαστείτε στη Φινλανδία μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σας. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ και στη σελίδα του Πανεπιστημίου επιλογής σας.

Πριν φύγετε για Φινλανδία, καλό είναι να συμπληρώσετε την αίτηση OLE_OPI προς τη Φινλανδική πρεσβεία για άδεια παραμονής (περισσότερες πληροφορίες εδώ), έντυπα ή ηλεκτρονικά. Σε οποιαδήποτε περίπτωση πρέπει να επιβεβαιώσετε τη φυσική παρουσία σας στην Πρεσβεία για να ξεκινήσει η επεξεργασία της αίτησής σας. Οφείλετε να επισυνάψετε στα δικαιολογητικά την ειδοποίηση αποδοχής από το Φινλανδικό πανεπιστήμιο της επιλογής σας, τα πιστοποιητικά γνώσης της Αγγλικής και το πτυχίο ή το μεταπτυχιακό σας με μετάφραση στην Αγγλική, τη Σουηδική ή τη Φινλανδική από επίσημο φορέα. Αν είστε φοιτητής από χώρα εκτός ΕΕ τότε πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι έχετε τουλάχιστον 6720€ στο λογαριασμό σας. Αν ταξιδέψετε στη Φινλανδία πριν ολοκληρωθεί η επεξεργασία της αίτησής σας, τότε θα χρειαστεί να ακυρώσετε την αίτηση που κάνατε πριν φύγετε και να υποβάλετε καινούρια στις τοπικές αρχές.

Μεταπτυχιακά στη Φινλανδία: Διαδικασία αίτησης για εγγραφή στα Φινλανδικά πανεπιστήμια

Η συντριπτική πλειονότητα των Φινλανδικών Πανεπιστημίων υπάγεται στον οργανισμό UAF (University Admissions Finland). Μέσα από αυτόν θα μπείτε στην εφαρμογή studyinfo, η οποία ανοίγει μόνο σε περιόδους υποβολής αιτήσεων. Στο σημείο αυτό, αφού επιλέξετε το πρόγραμμα για το οποίο θα κάνετε αίτηση, πρέπει να συγκεντρώσετε τα ανάλογα δικαιολογητικά, τα οποία διαφέρουν από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια, τα στέλνετε στα γραφεία του UAF όσο το δυνατόν πολύ πριν την προθεσμία, καθώς ως ημερομηνία υποβολής λαμβάνεται υπ’ όψιν η ημερομηνία λήψης των εγγράφων από τον UAF, και όχι η ημερομηνία αποστολής. Έπειτα τα δικαιολογητικά στέλνονται στα Πανεπιστήμια για επεξεργασία.

Μεταπτυχιακά στη Φινλανδία: Κόστος ζωής, φοιτητική στέγαση και τρόποι χρηματοδότησης

Μεταπτυχιακά στη Φινλανδία

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δίδακτρα στα φινλανδικά πανεπιστήμια, η διαβίωση είναι αρκετά ακριβή για τους ξένους, αλλά βολική για τους κατοίκους λόγω των υψηλών μισθών των εργαζομένων. Κατά μέσο όρο απαιτούνται 700-900 € μηνιαίως, ενώ στην πρωτεύουσα τα ενοίκια είναι ιδιαίτερα υψηλά (δείτε εδώ μια σύγκριση τιμών μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας), με αποτέλεσμα η συγκατοίκηση να αποτελεί πιο οικονομική λύση. Τα Πανεπιστήμια δεν παρέχουν στέγαση, αλλά κάθε Πανεπιστήμιο μπορεί να σας φέρει σε επαφή με συμβεβλημένες υπηρεσίες για να σας βοηθήσουν στην αναζήτηση κατοικίας. Από πλευράς χρηματοδότησης, υποτροφίες διανέμονται κατά βάση μόνο σε διδακτορικούς φοιτητές (περισσότερες πληροφορίες εδώ), ενώ ευκαιρίες για εργασία υπάρχουν μόνο αν γνωρίζετε καλά τη Φινλανδική ή και τη Σουηδική γλώσσα.

Μεταπτυχιακά στη Φινλανδία: Κορυφαία Φινλανδικά Πανεπιστήμια

Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι

Το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι βρίσκεται στην 107η θέση παγκοσμίως στην κατάταξη του QS για το ακαδημαϊκό έτος 2018/19. Ιδρύθηκε το 1640 στο Abo (Σουηδική ονομασία της πόλης Turku) και μεταφέρθηκε στο Ελσίνκι το 1829, όπου άνθισε ιδιαίτερα μετά την ανεξαρτησία της Φινλανδίας από τη Ρωσία. Διακρίνεται για το ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας διδακτικό και ερευνητικό έργο, ενώ συμμετέχει ενεργά ως ιδρυτικό μέλος στην ομάδα των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων που πρωτοστατούν στην έρευνα.

Πανεπιστήμιο Άαλτο

Είναι το δεύτερο σε σειρά Φινλανδικό Πανεπιστήμιο στην παγκόσμια κατάταξη (134η θέση). Ιδρύθηκε το 2010 από τη συνένωση του Πολυτεχνείου, της Οικονομικής Σχολής και του Πανεπιστημίου Τέχνης και Σχεδιασμού του Ελσίνκι. Έλαβε το όνομά του από τον Φινλανδό αρχιτέκτονα Alvar Aalto, ο οποίος συνέβαλε στην ανάπτυξη των τομέων που εκπροσωπούσαν τα Πανεπιστήμια που συνενώθηκαν, τα οποία έχουν μεγάλη ιστορία πίσω τους. Ιδιαίτερα το Πολυτεχνείο του Ελσίνκι ιδρύθηκε και αναβαθμίστηκε σε Πανεπιστήμιο πριν την ανεξαρτησία της Φινλανδίας από τη Ρωσία.

Πανεπιστήμιο του Τούρκου

Στη 287η θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Τούρκου. Υπήρξε η πρώτη έδρα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, μέχρι να υποστεί καταστροφή από πυρκαγιά και να ιδρυθεί ξανά το 1920. Αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Φινλανδία.  Στατιστικά η συντριπτική πλειονότητα των διεθνών φοιτητών βρίσκεται στα μεταπτυχιακά προγράμματα (94%), ενώ στα προπτυχιακά προγράμματα η παρουσία φοιτητών από άλλες χώρες είναι ιδιαίτερα χαμηλή (6%).

Πανεπιστήμιο του Όουλου

Βρίσκεται στην 374η θέση παγκοσμίως, και ιδρύθηκε το 1958. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο διεπιστημονικά πανεπιστήμια της Φινλανδίας. Αποτελείται συνολικά απο οκτώ σχολές και πολλές εξειδικευμένες ερευνητικές ομάδες. Στόχος του είναι να δημιουργήσει καινοτομίες για το μέλλον, μέσω της εντατικής εκπαίδευσης και έρευνας.

Πανεπιστήμιο της Γυβάσκυλα

Βρίσκεται στην 338η θέση παγκοσμίως, και ιδρύθηκε το 1934. Παρέχει μεγάλη ποικιλία μεταπτυχιακών προγραμμάτων, ενώ φημίζεται για το επίπεδο σπουδών στις επιστήμες υγείας, εκπαίδευσης και αθλητισμού.

Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας

Ιδρύθηκε το 2010 από τη συνένωση των Πανεπιστημίων του Γουενσού και του Κουόπιο και βρίσκεται στην 498η θέση. Έχει υψηλές αποδόσεις στους τομείς της υγείας, των κοινωνικών επιστημών και της δασοπονίας, με πλούσιο ερευνητικό έργο και συνεργασίες με άλλα Πανεπιστήμια, ιδιαίτερα της Κίνας.

Πολυτεχνείο Λαπενράντα

Το πολυτεχνείο αυτό για πρώτη φορά για τα έτη 2016-2017 κατατάχθηκε στην 356η θέση παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1969 και η κοινότητά του απαρτίζεται από 6,000 μέλη συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών και του ερευνητικού προσωπικού. Παρέχει διεθνή μεταπτυχιακά προγράμματα στο αντικείμενο της Τεχνολογίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων στα αγγλικά, τα οποία συγκεντρώνουν περίπου 250 ενδιαφερόμενους ετησίως. Επιπλέον, μεριμνά ιδιαίτερα για φοιτητές από προγράμματα ανταλλαγής, προσφέροντας πρόσθετες ώρες μαθημάτων στα αγγλικά.

Μεταπτυχιακά στη Φινλανδία: Κορυφαίες φοιτητικές πόλεις

Ελσίνκι

Μεταπτυχιακά στη ΦινλανδίαΤο Ελσίνκι είναι η πρωτεύουσα της Φινλανδίας και έχει πληθυσμό γύρω στο 1,5 εκατομμύριο, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό σε μία τόσο αραιοκατοικημένη χώρα. Είναι πόλη ιδιαίτερα εύκολη στην πρόσβαση μέσω αεροπλάνων ή πλοίων μέσω της Στοκχόλμης, του Ταλίν ή της Αγίας Πετρούπολης. Παρά το ψυχρό κλίμα, τα πολιτιστικά δρώμενα, η ποιότητα ζωής και η ομορφιά της την κατατάσσουν μέσα στις 75 κορυφαίες φοιτητικές πόλεις.

Τούρκου

Μεταπτυχιακά στη ΦινλανδίαΗ πόλη Τούρκου είναι στα νότια όπως και το Ελσίνκι, και εκεί ιδρύθηκε το βασικότερο Πανεπιστήμιο της Φινλανδίας πριν τη μεγάλη πυρκαγιά του 1827 που κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Εν τούτοις, έχει διατηρηθεί το μεσαιωνικό της κάστρο. Είχε ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2011 και όχι αδικαιολόγητα, καθώς έχει πολλά μουσεία και χειμερινά φεστιβάλ. Εκτός από το Πανεπιστήμιο του Τούρκου εντοπίζεται και η Σουηδική Ακαδημία του Άμπο (σουηδική ονομασία της πόλης).

Όουλου

Μεταπτυχιακά στη ΦινλανδίαΠρόκειται για μια όμορφη πόλη, με το κέντρο της να διασκορπίζεται σε μικρά νησιά και με πολύ έντονη μουσική σκηνή. Προσφέρει ευκαιρίες έρευνας στους σπουδαστές τεχνολογικών επιστημών. Το Πανεπιστήμιο του Όουλου βρίσκεται στην 358η θέση παγκοσμίως, με εξαιρετικό επίπεδο σπουδών Οδοντιατρικής. Όσοι θέλουν να σπουδάσουν εκεί, ας περιμένουν πολύ κρύο λόγω του υποαρκτικού κλίματος και ασυνήθιστες εναλλαγές ημέρας/νύχτας.

Τάμπερε

Μεταπτυχιακά στη ΦινλανδίαΤο Τάμπερε βρίσκεται ανάμεσα σε δύο λίμνες. Οι σύνδεσμοι μεταξύ των λιμνών συνέβαλαν πολύ σε έντονη βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής κατά τον 19ο αιώνα. Είναι πόλη αρκετά συμπυκνωμένη, γεγονός που καθιστά τις αποστάσεις μικρές ακόμα και με τα πόδια, ενώ υπάρχουν πολλοί τρόποι διασκέδασης και ψυχαγωγίας για τους φοιτητές. Στη πόλη αυτή στεγάζεται και το πανεπιστήμιο του Τάμπερε.

Γυβάσκυλα

Μεταπτυχιακά στη ΦινλανδίαΠαρά το γεγονός ότι η πόλη αυτή βρίσκεται ιδιαίτερα βόρεια, η φοιτητική και η πολιτιστική ζωή είναι ιδιαίτερα έντονες. Επίσης, βρίσκεται στην άκρη των λιμνών και στολίζεται από τα κτήρια του Alvar Aalto, ο οποίος έχτισε και το τοπικό Πανεπιστήμιο. Επίσης φιλοξενεί και το Παγκόσμιο Ράλλυ, πόλο έλξης για 500000 θεατές.

Να σας μάθω μερικά Φινλανδικά;

Τα Φινλανδικά (suomi στα… φινλανδικά) είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές γλώσσες που ανήκουν στην Ουραλοαλταϊκή οικογένεια. Τα Φινλανδικά μοιάζουν περίεργα στη γραφή, αλλά προφέρονται όπως γράφονται.

Φινλανδικά

  • Hei (χέι) = Γεια!
  • Nӓkemiin (νάκεμιιν) = Αντίο!
  • Hyvӓӓ huomenta (χιούβαα χουομέντα) = Καλημέρα!
  • Hyvӓӓ iltapӓivӓӓ (χιούβαα ιλταπάιβαα) = Καλό απόγευμα!
  • Hyvӓӓ iltaa (χιούβαα ίλταα) = Καλό βράδυ!
  • Kyllӓ (κιούλα) = ναι
  • Ei (έι) = όχι
  • Kiitos (κίιτος) = ευχαριστώ
  • Olkaa hyvӓ (όλκαα χιούβα) = παρακαλώ (επίσημο ύφος)
  • Ole hyvӓ (ολέ χιούβα) = παρακαλώ (ανεπίσημο ύφος)
  • Nimeni on… (νίμενι ον…) = Με λένε …
  • Mikӓ sinun nimesi on (μίκα σίνουν νίμεσι ον) = Πώς σε λένε;
  • Mikӓ teidӓn nimenne on (μίκα τέινταν νίμεννε ον) = Πώς σας λένε;
  • Kuinka voit (κούινκα βόιτ) = Πώς είσαι;
  • Kuinka voitte (κούινκα βόιτε) = Πώς είστε;
  • Kiitos hyvin. Entӓ sina? (κίιτος χιούβιν. Έντα σίνα;) = Καλά είμαι, ευχαριστώ. Πώς είσαι;
  • Kiitos hyvin. Entӓ te? (κίιτος χιούβιν. Έντα τε;) = Καλά είμαι, ευχαριστώ. Πώς είστε;
  • Nӓhdӓӓn myӧhemmin (νάχντααν μιουόχεμμιν) = Τα λέμε αργότερα.
  • Anteeksi (άντεξι) = Συγγνώμη.

Μεταπτυχιακά στη Φινλανδία: Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Σας ευχόμαστε να έχετε την ευκαιρία να κάνετε τις σπουδές σας σε μια τόσο ιδιαίτερη χώρα όπως η Φινλανδία!

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: