Μεταπτυχιακές σπουδές στη Σλοβενία: Πλήρης Οδηγός

της Μαίρης Παπαδογιαννάκη*

Μεταπτυχιακά στη Σλοβενία: Εισαγωγή

Οι σπουδές στη Σλοβενία είναι μια μοναδική ευκαιρία για τους νέους να γνωρίσουν τη χώρα, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων της, όπως επίσης και τη σλοβενική γλώσσα. Η Σλοβενία είναι μέρος του διεθνούς δικτύου ανταλλαγής φοιτητών Erasmus και   Erasmus+, έτσι ώστε οι πολίτες χωρών της ΕΕ, υποψηφίων χωρών, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας, να μπορούν να σπουδάσουν εκεί χωρίς δυσκολία. Τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στα πανεπιστήμια της Σλοβενίας, τα οποία είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Μπολόνια, είναι επίσης ανοικτά για τους πολίτες των άλλων χωρών.

Υπάρχουν σχεδόν 4.000 ξένοι φοιτητές, οι οποίοι σπουδάζουν στη Σλοβενία. Ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία λόγω της πλειονότητας των κινήτρων που παρέχει η χώρα όπως χαμηλά δίδακτρα, καλό βιοτικό επίπεδο και τα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα που ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των φοιτητών να γίνουν καλύτεροι επιστήμονες να ειδικευθούν και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους. Η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών αυτών προέρχεται από την πρώην Γιουγκοσλαβία, κυρίως λόγω των ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών και τις ομοιότητες της γλώσσας αλλά και από την Κροατία, την Βοσνία Ερζεγοβίνη, τις Η.Π.Α και τον Καναδά. Οι αλλοδαποί φοιτητές αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% των διδακτορικών φοιτητών, γεγονός που επιβεβαιώνει την ποιότητα των μεταπτυχιακών σπουδών στη Σλοβενία.

Μεταπτυχιακά στη Σλοβενία: Γιατί να την επιλέξει κανείς για τις ακαδημαϊκές του σπουδές;

Η Σλοβενία είναι μία κεντροευρωπαϊκή χώρα. Βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, περίπου στο κέντρο, ανάμεσα στην Ιταλία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Κροατία. Είναι εύκολα προσβάσιμη με αεροπλάνο μέσω του κύριου αεροδρομίου στη Λιουμπλιάνα (πρωτεύουσα) ή από τα γύρω αεροδρόμια όπως το Γκρατς, τη Βιέννη, το Κλάγκενφουρτ, τη Βενετία, την Τεργέστη και το Ζάγκρεμπ.

Όσο μικρή και αν είναι, είναι τρομερά πολύχρωμη. Μια μικρή ακροθαλασσιά δεσπόζει στη Σλοβενία με όμορφες παραθαλάσσιες πόλεις. Βουνά και καταπράσινοι λόφοι χαρίζουν καταπληκτική θέα στους λάτρεις των φυσικών τοπίων. Κομμάτι της Σλοβενίας είναι επίσης μερικά εκπληκτικά σπήλαια στη νοτιοδυτική περιοχή της που προσφέρουν μοναδική υπόγεια εμπειρία. Η Σλοβενία είναι επίσης γνωστή ως «πράσινη χώρα» λόγω του πραγματικά γραφικού σκηνικού που δημιουργεί το χρωματισμένο με φθινοπωρινά φύλλα δάσος.

Το μικρό της μέγεθος σας δίνει τη δυνατότητα να φτάσετε σε κάθε κρΜεταπτυχιακά στη Σλοβενία: Πλήρης Οδηγόςυφή γωνιά της. Συγκεκριμένα, μπορείτε να δείτε όλες τις πτυχές της Σλοβενίας, μέσα σε 2-3 ώρες με το αυτοκίνητο από τη Λιουμπλιάνα. Ένας φοιτητής μπορεί να πάει για σκι στα βουνά το χειμώνα, για κολύμπι στη θάλασσα το καλοκαίρι, για πεζοπορία στους λόφους και τα βουνά από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Αν και μικρή η Σλοβενία, είναι αλήθεια ότι περιστοιχίζεται από διάφορα μνημεία και άλλα αξιοθέατα που περιμένουν να τα επισκεφτεί στον ελεύθερο χρόνο του.

Η Σλοβενία είναι μια αγγλόφωνη χώρα. Η πλειοψηφία των Σλοβένων μιλούν άπταιστα τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, συνήθως αγγλικά ή γερμανικά, αλλά επιπλέον ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά ή ουγγρικά, ανάλογα με την περιοχή. Όλες οι διαλέξεις για τους ξένους φοιτητές που παραδίδονται στα αγγλικά, γίνονται ως επί το πλείστον σε άπταιστη μορφή, καθότι όλοι οι καθηγητές μιλούν τη γλώσσα πολύ καλά. Κατ’ αυτό τον τρόπο, εξαλείφονται όλα τα προβλήματα επικοινωνίας. Επιπρόσθετα, οι άνθρωποι είναι πολύ ανοιχτοί, ευγενικοί, και αναμφισβήτητα βοηθητικοί.

Μικρές ομάδες φοιτητών στις διαλέξεις, ατομική εργασία και εύκολες σπουδές

Οι σπουδές είναι προσαρμοσμένες στους ξένους φοιτητές. Οι καθηγητές δίνουν πάντα επιπλέον χρόνο για τους σπουδαστές και “off the record” είναι συνήθως λιγότερο απαιτητικοί απέναντί τους. Όπως σημειώθηκε παραπάνω, οι σπουδές γίνονται στα αγγλικά και επειδή υπάρχουν μικρότερες ομάδες αλλοδαπών μαθητών, οι μαθητές διεκδικούν περισσότερο ατομικό χρόνο από τους καθηγητές και τους βοηθούς διδασκαλίας.

Μεταπτυχιακά στη Σλοβενία: Πανεπιστήμια

Η Σλοβενία διαθέτει 3 δημόσια πανεπιστήμια: Το πανεπιστήμιο της Ljubljana, του Maribor και της Primorska. Ας δούμε, λοιπόν, μερικά στοιχεία για αυτά!

Λιουμπλιάνα

Μεταπτυχιακά στη Σλοβενία: Πλήρης ΟδηγόςΤο παλαιότερο και το μεγαλύτερο είναι το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα, το οποίο είναι ένα από τα κορυφαία 500 πανεπιστήμια στον κόσμο και ένα από τα κορυφαία 200 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Οι διεθνείς του αξιολογήσεις για τη μηχανική και την τεχνολογία των πληροφοριών είναι ιδιαίτερα υψηλές και συγκεκριμένα κατατάσσεται στη 201η θέση στον κόσμο. Αξιοσημείωτο είναι, πως το  ίδρυμα φιλοξενεί 38 ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες. Ένας άλλος καλός λόγος για να σπουδάσουν οι νέοι στις σύγχρονες, υψηλής ποιότητας σχολές της Λιουμπλιάνα, συνιστά το γεγονός πως είναι ξεκάθαρα φοιτητούπολη, καθώς οι φοιτητές αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/5 του πληθυσμού της πόλης.

Μεταπτυχιακά προγράμματα προσφέρονται σε κλάδους όπως οι Κοινωνικές Επιστήμες, Επιστήμη Υπολογιστών & Πληροφορικής, Επιχειρήσεις & Διαχείριση, Μηχανικών & Τεχνολογίας, Φιλοξενία, Αναψυχή & Αθλητισμός, οι Φυσικές Επιστήμες, τα Μαθηματικά και στην Εκπαίδευση.

Μάριμπορ

Μεταπτυχιακά στη Σλοβενία: Πλήρης ΟδηγόςΤο Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ είναι ένα ίδρυμα, το οποίο έχει διακριθεί για τα αριστεία που κρατά στον τομέα της εκπαίδευσης, την επέκταση της γνώσης μέσω της βασικής, προχωρημένης και παγκοσμίως εφαρμοσμένης έρευνας, όπως και  δημιουργικής και καλλιτεχνικής έκφρασης. Με τη συνεισφορά των Τεχνών και των Επιστημών, της Νομικής, των Επιχειρήσεων, της Μηχανικής, της Ιατρικής και της Παιδαγωγικής, το Πανεπιστήμιο προωθεί τη συνεργασία, τον ανταγωνισμό, και την διεπιστημονικότητα. Η αρχή λειτουργίας του χρονολογείται το 1859, έχοντας καταφέρει να προάγει υψηλού επιπέδου γνώση πάνω σε 17 ειδικότητες όπως Οικονομία Μαθηματικά Τεχνολογία, Ιατρική, Νομική κ.α. Η φοιτητική ζωή είναι ευχάριστη καθώς παρέχει χώρους διαβάσματος,  διαδραστικές αίθουσες καθώς και χώρους άθλησης όπως αθλητικά κέντρα, γυμναστήρια γήπεδα κ.α.

Μεταπτυχιακά προγράμματα προσφέρονται σε κλάδους όπως η Εκπαίδευση και Κατάρτιση, οι Ανθρωπιστικές Επιστήμες, οι Κοινωνικές Επιστήμες, οι Επιστήμες Μηχανικών & Τεχνολογίας, οι Φυσικές Επιστήμες και τα Μαθηματικά, η Επιστήμη Υπολογιστών & Πληροφορικής, Τέχνες, Σχεδιασμός & Αρχιτεκτονική, Επιχειρήσεις & Διαχείριση, Νομική, Γεωργία και Δασοκομία, Εφαρμοσμένες Επιστήμες & Επαγγέλματα, Ιατρική & Υγεία, Περιβαλλοντικές Μελέτες & Επιστήμες της Γης, Φιλοξενία, Αναψυχή & Αθλητισμός, Δημοσιογραφία & ΜΜΕ.

Πριμόρσκα

Μεταπτυχιακά στη Σλοβενία: Πλήρης ΟδηγόςΤο Πανεπιστήμιο της Πριμόρσκα προσπαθεί να γίνει ένα κέντρο διαμόρφωσης και μετάδοσης της γνώσης, που έχει ως στόχο τη συνεργασία για τον εμπλουτισμό της ακαδημαϊκής και κοινωνικής σφαίρας στη Μεσόγειο και παραπέρα. Το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα καταλαμβάνει μία θέση ανάμεσα στα 1000 πανεπιστήμια παγκόσμιας κλάσης από το 2013.

Το πανεπιστήμιο παρακολουθεί την πρόοδο συνεχώς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στην παρακολούθηση των δεικτών ποιότητάς του. Αξιοσημείωτο αποτελεί η απόκτηση κεντρικής βιβλιοθήκης στο ισόγειο του κεντρικού κτηρίου του ιδρύματος, όπως και η δημιουργία e–studies.

Μεταπτυχιακά προγράμματα προσφέρονται σε κλάδους όπως οι Επιχειρήσεις & η Διαχείριση, οι Φυσικές Επιστήμες και τα Μαθηματικά.

Μεταπτυχιακά στη Σλοβενία: Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Οι αλλοδαποί πολίτες χωρίς τη Σλοβενική υπηκοότητα που έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τους στο εξωτερικό, μπορούν να εγγραφούν για μεταπτυχιακές σπουδές, εφόσον πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία για την αναγνώριση πιστοποιητικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και διαθέτουν επιτυχημένο αποτέλεσμα στις απαιτούμενες εξετάσεις, γνωρίζουν την Σλοβένικη γλώσσα.

Τα αντίγραφα πιστοποιητικών και άλλων εγγράφων, τα οποία οι υποψήφιοι πρέπει να αποστείλουν στην Ανώτατη Εκπαιδευτική Υπηρεσία Πληροφοριών Εφαρμογής του επιλεγμένου σλοβενικού πανεπιστημίου είναι τα εξής: τελικό πιστοποιητικό φοίτησης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δίπλωμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ταυτότητες ή βεβαιώσεις ιθαγένειας, και το πιστοποιητικό που αναφέρει ότι ο υποψήφιος έχει περάσει επιτυχώς την εξέταση Examination in Intermediate Level Slovenian, ώστε να αποδειχθεί η γνώση της γλώσσας.

Είναι ανάγκη να σημειωθεί πως οι προϋποθέσεις εισαγωγής μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το επιλεγμένο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Γι’ αυτό το λόγο, οι υποψήφιοι πρέπει να  επικοινωνήσουν με τις διεθνείς φοιτητικές υπηρεσίες για λεπτομερείς πληροφορίες.

*Επικαιροποιημένο από την Κωνσταντίνα Κουτσαγγέλη

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου: