Μεταπτυχιακά στην Τουρκία: Πλήρης Οδηγός (2)

της Μυρτώς Μιχαηλίδου βασισμένο στο πρωτότυπο άρθρο της Θεοδώρας Ντρέκη

Δείτε το πρώτο μέρος του αφιερώματος στα μεταπτυχιακά στην Τουρκία

Μεταπτυχιακά στην Τουρκία: Πανεπιστήμια 

Ο αριθμός των πανεπιστημίων στην Τουρκία ανήλθε σε 175 το 2013: 104 κρατικά και 71 ιδιωτικά. Πρόκειται για μια αύξηση 99 πανεπιστημίων σε σύγκριση με τις αρχές του 2000, όταν η κατανομή ήταν 53 κρατικά και 23 ιδιωτικά. Τα περισσότερα από αυτά τα πανεπιστήμια είναι σχετικά νέα, μόλις το 1970 υπήρχαν μόνο οκτώ κρατικά ινστιτούτα και το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο (BilkentUniversity) δεν είχε ιδρυθεί μέχρι το 1985.

Το νεότερο από όλα είναι το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Αττάλειας, το οποίο υποδέχθηκε τους πρώτους φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 και έχει ως στόχο να δεχθεί περισσότερο από το ήμισυ των φοιτητών που προέρχονται από χώρες εκτός της Τουρκίας.

Ο στόχος αυτός ακούγεται φιλόδοξος, αλλά μπορεί να γίνει εφικτός. Η Τουρκία συμμετέχει στο Πρόγραμμα Erasmus+, το οποίο διευκολύνει την ανταλλαγή φοιτητών μεταξύ των 33 χωρών της ΕΕ. Πρόσθετα θέλγητρα για να σπουδάσει κάποιος στην Τουρκία αποτελεί η παρουσία εννέα τουρκικών πανεπιστημίων στην Παγκόσμια Κατάταξη Πανεπιστημίων (QS World University Rankings 2019/20) από τα οποία όλα εκτός από ένα βρίσκονται στην πρωτεύουσα Άγκυρα ή στην μεγαλύτερη πόλη της Κωνσταντινούπολης.

Στην Άγκυρα θα βρείτε τα Bilkent University, Middle East Technical University και Hacettepe University ενώ η Κωνσταντινούπολη καυχιέται για τα Sabanci University, Istanbul University, Koç University, Bogaziçi Üniversitesi και Istanbul Technical University. Το ένατο τουρκικό πανεπιστήμιο που εμφανίζεται στην κατάταξη είναι το CukurovaUniversity που βρίσκεται στο Balcali, κοντά στα Άδανα.

Δύο από τα πιο διάσημα ινστιτούτα στην Τουρκία είναι:

Το Bilkent University: βρίσκεται στην πρωτεύουσα Άγκυρα, είναι ένα υψηλά κατεταγμένο ίδρυμα και το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο της χώρας ιδρύθηκε το 1985. Λόγω των διεθνών προοπτικών του πανεπιστημίου, η κύρια γλώσσα που χρησιμοποιείται στην πανεπιστημιούπολη είναι τα αγγλικά.

Το Boğaziçi University: κατετάγη στο top 200 των παγκοσμίων ιδρυμάτων, σύμφωνα με το The Times Higher Education World University Rankings 2019-20. Βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, είναι ένα από τα παλαιότερα ιδρύματα στην Τουρκία. Το πανεπιστήμιο ήταν το πρώτο Αμερικάνικο Κολλέγιο που ιδρύθηκε εκτός των ΗΠΑ, το 1863.

Στην Ελλάδα αναγνωρίζονται από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. τα εξής:

Μεταπτυχιακά στην Τουρκία: Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης

Μεταπτυχιακά στην Τουρκία 5Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της πόλης με περισσότερους από 86.000 φοιτητές. Ιδρύθηκε το 1453 και αποτελεί το παλαιότερο εκπαιδευτικό κέντρο της Τουρκίας. Το ίδρυμα προσφέρει εξαιρετικούς πόρους για τους φοιτητές που ενδιαφέρονται για μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνα στην πολιτική επιστήμη. Παρέχει MA και PhD στους τομείς των διεθνών σχέσεων, της δημόσιας διοίκησης και της διοίκησης επιχειρήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα.

Επιπλέον στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης υπάρχουν τέσσερα προγράμματα ΜΑ και ένα διδακτορικό πρόγραμμα συνδεδεμένα με το Ίδρυμα Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Αυτά είναι τα εξής:
-Πρόγραμμα Δημόσιας Διοίκησης Μεταπτυχιακό
-Κοινωνική πολιτική και το πρόγραμμα Μάστερ Κοινωνικών Υπηρεσιών

Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρόγραμμα Περιφερειακών και Περιβαλλοντικών Μελετών Μεταπτυχιακό
– Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αστικών και Περιβαλλοντικών Μελετών Πρόγραμμα Μάστερ χωρίς διατριβή
– Δημόσια Διοίκηση Διδακτορικό Πρόγραμμα

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://siyasal.istanbul.edu.tr/en/?p=6596

Μεταπτυχιακά στην Τουρκία 6

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης εδώ: http://www.istanbul.edu.tr/

Μεταπτυχιακά στην Τουρκία: Πανεπιστήμιο Τσουκόροβα

Μεταπτυχιακά στην Τουρκία 7

Η Γεωπονική Σχολή, που ιδρύθηκε το 1967 από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, και η Ιατρική Σχολή, που ιδρύθηκε το 1972 από το Πανεπιστήμιο του Ατατούρκ, ενώθηκαν για να σχηματίσουν το Πανεπιστήμιο Cukurova το 1973. Ο αριθμός των σχολών αυξήθηκε σε πέντε, όταν οι σχολές των Βασικών Επιστημών, Διοικητικών Επιστημών και Τεχνολογικών Επιστημών ιδρύθηκαν.

Η λίστα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων βρίσκεται εδώ.

Μεταπτυχιακά στην Τουρκία: Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου

Μεταπτυχιακά στην Τουρκία 8Αποτελεί κι αυτό με την σειρά του ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια της βόρειας πλευράς του Κεράτιου με χιλιάδες φοιτητές και έξι campus. Κύρια γλώσσα διδασκαλίας αποτελούν τα αγγλικά και τα τουρκικά. Παρέχει μία γκάμα μεταπτυχιακών σπουδών σε πολλούς κλάδους. Το πανεπιστήμιο αυτό συμπεριλαμβάνεται στα 400 καλύτερα του κόσμου.

Αξιοσημείωτης αναφοράς είναι το μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες. Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων προσφέρει Master και διδακτορικά προγράμματα σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Το Τμήμα έχει δεσμευτεί για την πολυμορφία και δεν συμφωνεί με κάποια ιδιαίτερη προσέγγιση για την ακαδημαϊκή έρευνα. Ο στόχος του προγράμματος Master στις Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις είναι να εξοπλίσει τους φοιτητές με εξειδικευμένες γνώσεις σε τομείς που τους ενδιαφέρουν. Τα υποπεδία στα οποία οι φοιτητές μπορούν να εστιάσουν περιλαμβάνουν Πολιτική Θεωρία, Συγκριτική Πολιτική, Διεθνείς Σχέσεις, και τουρκική πολιτική. Ένα μεταπτυχιακό στις Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σχέσεις, συχνά σε συνδυασμό με τις προπτυχιακές τους σπουδές σε άλλους κλάδους, προετοιμάζει τους φοιτητές για τις θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς, που κυμαίνονται από την ελεύθερη έρευνα, τις εξωτερικές υποθέσεις, τη δημόσια υπηρεσία, τον τύπο, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον ιδιωτικό τομέα. Το πρόγραμμα μάστερ έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τους φοιτητές για περαιτέρω μελέτη προς ένα διδακτορικό βαθμό και μετέπειτα σταδιοδρομία στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα εδώ.

Ένα άλλο σημαντικής εμβέλειας μεταπτυχιακό πρόγραμμα που οδηγεί στο πτυχίο MA στα Οικονομικά είναι ανοιχτό για τους φοιτητές με ένα καλό μαθηματικό υπόβαθρο από όλα τα πανεπιστήμια και τις σχολές. Περίπου το ήμισυ των φοιτητών που γίνονται αποδεκτοί είναι απόφοιτοι των προγραμμάτων της οικονομίας, οι υπόλοιποι ως επί το πλείστον προέρχονται από τη μηχανική, τα μαθηματικά και άλλες επιστήμες. Ο στόχος του προγράμματος είναι να εξοπλίσει τους φοιτητές με προηγμένες και εξειδικευμένες γνώσεις στα οικονομικά, και οδηγεί στην απασχόλησή τους ως οικονομολόγων σε επιχειρήσεις και την κυβέρνηση ή για περαιτέρω μελέτη για το Ph.D.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα εδώ.

Ακόμα, τα μεταπτυχιακά του πανεπιστημίου στον τομέα της εκπαιδευτικής επιστήμης προσφέρουν τρία διαφορετικά προγράμματα Master. Αυτά είναι: Εκπαίδευση ενηλίκων, Προσανατολισμός και ψυχολογική υποστήριξη, βιογραφικό πρόγραμμα και προγράμματα καθοδήγησης. Τα προγράμματα αυτά δίνουν έμφαση τόσο στη θεωρία και τις τεχνικές ικανότητες που απαιτούνται για τους μελλοντικούς φοιτητές διδακτορικού τίτλου, καθώς και για επαγγελματίες του επιστημονικού πεδίου ή σε παρεμφερείς τομείς. Οι φοιτητές ενθαρρύνονται να αναπτύξουν μια επιστημονική προσέγγιση, μια επαγγελματική στάση και αρμοδιότητα στην παροχή συμβουλών μέσα στο μοντέλο επιστήμονας-επαγγελματίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα εδώ.

Για κάποιον που ασχολείται με τις θετικές επιστήμες αξιόλογη μεταπτυχιακή σπουδή μπορεί να θεωρηθεί το μεταπτυχιακό πτυχίο στο πανεπιστήμιο αυτό στον κλάδο των μαθηματικών. Τα μαθήματα επιλογής επιλέγονται από τα μεταπτυχιακά μαθήματα που προσφέρονται από το πρόγραμμα ή το Ινστιτούτο, και τελούν υπό την έγκριση του συμβούλου τουφοιτητή. Ενδεικτικά μαθήματα αποτελούν τα εξής: Άλγεβρα και Θεωρία Αριθμών, ανάλυση, Τοπολογία και Γεωμετρία, Πιθανότητες και Στατιστική, Διακριτά Μαθηματικά, Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, Λογική και Θεμελιώσεις της Επιστήμης, Φυσική, Οικονομικά Μαθηματικά, Βιομηχανική Μηχανική, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μεταπτυχιακά στην Τουρκία: Πανεπιστήμιο της Άγκυρας

μεταπτυχιακά στην Τουρκία 9Το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας ιδρύθηκε το 1946. Βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας, που αποτελεί την πραγματική φοιτητούπολη με μεγάλη αναλογία φοιτητών στο σύνολο των κατοίκων.

Διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα σπουδών διαθέτει το Τμήμα Φαρμακολογίας, το οποίο συστάθηκε το 1965 από τον καθηγητή Nurettin Öktel. Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς από το YÖK (Διοικητικό Συμβούλιο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης), το πρόγραμμα κατέστη τμήμα των Φαρμακευτικών Επιστημών του Τμήματος Φαρμακευτικής. Υπάρχουν 6 μέλη ΔΕΠ (5 Καθηγητές, 1 Αναπληρωτής Καθηγητής) και 7 Βοηθοί Έρευνας (2 με διδακτορικό, 5 με μεταπτυχιακό) στο Τμήμα. Προπτυχιακά καθώς και μεταπτυχιακά μαθήματα προσφέρονται από το Τμήμα. Η έρευνα εστιάζεται κυρίως στη θεραπεία του διαβήτη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε αυτή την σελίδα.

Στον τομέα της φυσικής αγωγής ο ενδιαφερόμενος έχει να επιλέξει κάποιες κατηγορίες, τις οποίες μπορεί να ακολουθήσει. Οι κατηγορίες αυτές είναι οι εξής: Behavioralaspectsinsports – Συμπεριφορικές πτυχές στον αθλητισμό, Sportsmanagement – Διαχείριση αθλημάτων, Teachingphysicaleducation – Διδασκαλία φυσικής εκπαίδευσης, Movementandcoachinginsports – Κινήσεις και προπονητική στα αθλήματα, Sportsandhealth – Αθλήματα και Υγεία, Psycho-socialareas – Ψυχοκοινωνικές περιοχές, Electivecourses – Μαθήματα επιλογής, Researchmethodsinsportsciences – Μέθοδοι έρευνας στις αθλητικές επιστήμες.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Στόχος της πρώτης κατηγορίας που θα αναλύσουμε περισσότερο είναι να αξιολογηθούν περισσότερο τα προβλήματα που σχετίζονται με τη δομή και τη λειτουργία του αθλητισμού συζητώντας τις λειτουργίες, τα προβλήματα, καθώς και τη συμβολή των αθλητικών ομοσπονδιών στον τουρκικό αθλητισμό, και την ενθάρρυνση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμιας εκπαίδευση. Επιπλέον, θέματα που θα απασχολήσουν τους ενδιαφερόμενους αποτελούν η οργάνωση και οι λειτουργίες των αθλητικών συλλόγων, η μέτρηση επιδόσεων των αθλητών και η αξιολόγηση, η μελέτη των προβλημάτων υγείας των αθλητών, η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και των σχέσεων του αθλητισμού στους τομείς του δικαίου, διαχείρισης, επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, αξιολόγησης των επιπτώσεων του αθλητισμού στην κοινωνία, την υγεία και την κοινωνία.

Μεταπτυχιακά στην Τουρκία: Πανεπιστήμιο Γαλατασαράι

Αποτελεί την πασίγνωστη σχολή καλών τεχνών με έμφαση στο Σχέδιο καθώς και στις ξένες φιλολογίες. Διαθέτει περίπου 3.000 φοιτητές καθώς και 200 άτομα προσωπικό με μερικούς από τους κορυφαίους καθηγητές στη χώρα. Βρίσκεται στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και η γλώσσα χρήσης είναι τα Γαλλικά (αποτελεί το μοναδικό πανεπιστήμιο στη χώρα που χρησιμοποιεί γαλλικά). Ισχύουν εξετάσεις για την εισαγωγή. Διαθέτει ένα πολύ προοδευτικό περιβάλλον σπουδών καθώς και καλές εγκαταστάσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε αυτή τη σελίδα.

Μεταπτυχιακά στην Τουρκία: Πανεπιστήμιο Γιλντίζ

Αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο τεχνικό πανεπιστήμιο στη Πόλη με 32.000 φοιτητές καθώς και 1.500 άτομα προσωπικό. Βρίσκεται στην περιοχή του Βεσίκτας –Διπλοκιόνιο. Ιδρύθηκε το 1.911 και κατόπιν το 1.926 έκανε επεκτάσεις καθώς και προσθήκη νέων σχολών, ενώ από το 1.928 και μετά επέτρεψε και την φοίτηση γυναικών. Σήμερα διαθέτει πάνω από 9 σχολές καθώς και σχολή τεχνολογίας με αυτοδιοικούμενη έρευνα. Το ίδρυμα πήρε την τελική ονομασία του το 1.992 ως Τεχνικό Πανεπιστήμιο Γιλντίζ. Η Πολυτεχνική Σχολή χωρίστηκε σε τέσσερα τμήματα, όπως: το Τμήμα Ηλεκτρολόγων-Ηλεκτρονικών, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και το τμήμα Χημικών-Μεταλλουργίας. Να αναφέρουμε και το Τμήμα Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών. Δύο αξιοσημείωτα μεταπτυχιακά διακρίνονται στον τομέα των κοινωνικών επιστημών και των φυσικών και εφαρμοσμένων επιστημών.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε αυτή τη σελίδα.

Άλλα πανεπιστήμια

Από το ΔΟΑΤΑΠ αναγνωρίζονται επίσης τα εξής πανεπιστήμια:

Για σίγουρη επιτυχία στην αίτησή σου και για μεθοδευμένη και έμπειρη καθοδήγηση, μπορείς να απευθυνθείς στο careerandstudies.gr

Σίγουρα, χρειάζεσαι και όλη την απαραίτητη γνώση για τις ευκαιρίες υποτροφιών για να πραγματοποιήσεις τα ακαδημαϊκά όνειρά σου:



1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.