Κοινότητα Νέων Κομοτηνής

 

Κοινότητα Νέων Κομοτηνής

Πολλοί υποστηρίζουν πως ο άνθρωπος είναι μία ιδέα.

Μία ιδέα που φεύγει κι έρχεται ανενόχλητη, κάθε φορά με άλλη μορφή.

Χρόνια ασταμάτητα, στιγμές που κυλάνε, λεπτά του παρόντος που ΄γίναν παρελθόν.

Κι όλα αυτά….μια ιδέα.

Ο κύκλος των ιδεών είναι ο ίδιος, οι νέες θα αντικαταστήσουν τις παλιές.

Όπως κι οι άνθρωποι.

 

Νέοι γεμάτοι όρεξη και έμπνευση, πλάθουν από την αρχή τον δικό τους κόσμο.

Εκεί που ο κόσμος των ιδεών συναντά την πράξη σε μια διαδικασία προσπάθειας, το όραμα παίρνει μορφή και φαντάζει ομορφότερο.

Σε μια πόλη όπως η Κομοτηνή, έχει κανείς την τύχη να βρει τέτοιους ανθρώπους, που η δίψα τους αρκεί για να δούμε την ανάπτυξη.

Η Κοινότητα Νέων Κομοτηνής αποτελεί ένα τέτοιο ολοζώντανο παράδειγμα.

Το Citycampus συνάντησε τον Πρόεδρο της Κοινότητας, Αποστόλη και ένα μέλος της, τη Σωτηρία.

Τα παιδία αυτά, τεταρτοετείς φοιτητές της Νομικής Σχολής μας δείχνουν πως το σκοτάδι είναι μακριά για εκείνους που ζούνε μέσα στο φώς.

Μας γύρισαν, χρόνια πίσω, γύρω στα 1986 όπου και συναντάμε την ίδρυση της κοινότητας από ομάδες φοιτητών διαφόρων σχολών, έτσι όπως την φανερώνουν τα καταστατικά.

Από κει και πέρα έχει υπάρξει δραστήρια όλα αυτά τα χρόνια, όπως μαρτυρούν οι αφίσες από εκδηλώσεις και τα πρακτικά γενικών συνελεύσεων.

Σήμερα, η Κοινότητα Νέων Κομοτηνής στεγάζεται σ΄ ένα κεντρικό σημείο της πόλης κοντά στην παλιά πρυτανεία, Κωνσταντίνου & Ελένης και Ιερωνύμου γωνία.

«Ο νέος χώρος είναι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα που έχει η κοινότητα φέτος. Μέχρι πέρυσι το στέκι βρίσκονταν σε έναν πολύ παλιό χώρο, ο οποίος δεν είχε συντηρηθεί και ήταν σε απόμερη περιοχή. Φέτος λοιπόν ο χώρος είναι σε καλή κατάσταση και είναι εύκολα προσβάσιμος. Το ενοίκιο καλύπτεται από την Πρυτανεία, ενώ όλα τα έξοδα από το ταμείο της Κοινότητας», μας λέει ο Αποστόλης.

Τα τμήματα από τα οποία αποτελείται η κοινότητα είναι πολλά, για να καλύψουν τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα όλων.

  • Θέατρικό με παραστάσεις, θεατρικά παιχνίδια και θεωρίες θεάτρου.
  • Κινηματογραφικό με προβολές ταινιών και συζητήσεις πάνω σε συγκεκριμένες ταινίες που προβλήθηκαν ή πάνω στην ιστορία του κινηματογράφου.
  • Φωτογραφικό με αντικείμενο συζήτησης τη φωτογραφία, προβολές βίντεο και φωτογραφιών, διοργάνωση εκδηλώσεων, εκθέσεων και διαφόρων φωτογραφικών εξορμήσεων.
  • Λογοτεχνικό με ανταλλαγές απόψεων και ιδεών πάνω σε γνωστά δημιουργήματα.
  • Ζωγραφικής για την ενασχόληση με την ζωγραφική και την δημιουργία πρωτότυπων κατασκευών.
  • Μουσικό για την διοργάνωση μουσικών συναυλιών.
  • Ραδιοφωνικό με την διοργάνωση ραδιοφωνικών εκπομπών.
  • Παραδοσιακών χορών.
  • Τμήμα εκδρομών.

Η Σωτηρία μας εκμυστηρεύτηκε πως η συμμετοχής της στην Κοινότητα ξεκίνησε όταν αυτή ήταν πρώτο έτος, κάπως έτσι:

«Από μια προβολή του κινηματογραφικού πληροφορήθηκα την ύπαρξή της. Έδειχνε το “Spirited away” τότε και μου κίνησε την περιέργεια λόγω της ταινίας. Βέβαια τότε το στέκι της κοινότητας ήταν ένα ετοιμόρροπο νεοκλασικό κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό και η προβολή γινόταν σε ένα δωματιάκι, όπου καθόμασταν στο πάτωμα (ευτυχώς τότε δεν είχαν ανοίξει – ακόμη – τρύπες). Μου φάνηκε πάντως πολύ ωραίο εγχείρημα έστω και υπό τέτοιες συνθήκες. Σιγά – σιγά ενημερώθηκα για τα διάφορα τμήματα και δράσεις της κοινότητας από τα υπόλοιπα παιδιά. Όπως μου είχαν πει τότε, η κοινότητα ήταν ένας πολιτικά αχρωμάτιστος χώρος για όποιον είχε όρεξη να παίξει με τα χρώματα του πολιτισμού. Τι άσχημο μπορεί να βρει κανείς σ΄ αυτό;».

Έκτοτε συμμετέχει στο λογοτεχνικό τμήμα που είχε χρόνια να λειτουργήσει λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος «Πραγματικά, η λογοτεχνία σαν συλλογική δραστηριότητα φαίνεται ανέφικτη ή και βαρετή. Μου πρότειναν όμως δυο παιδία να συμμετέχω και να το κάνουμε εφικτό (για το βαρετό δεν παίρνω κι όρκο…). Αυτή ήταν και η πρώτη μου ανάμειξη. Κατά τα άλλα παλαιότερα πήγαινα σταθερά στις προβολές ταινιών του κινηματογραφικού και φέτος αποφάσισα να συμμετέχω πιο ενεργά. Τελευταία σκέφτομαι να πειραματιστώ και με το τμήμα ζωγραφικής».

Μάλιστα, υπάρχει περίπτωση να διοργανωθεί φέτος στα πλαίσια της κοινότητας και του λογοτεχνικού τμήματος, διαγωνισμός ποίησης. Αν και οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, η αισιοδοξία έχει πάρει ήδη την θέση της.

Όπως μας είπε ο Αποστόλης, την μεγαλύτερη απήχηση απ΄ όλα τα τμήματα την έχει το θεατρικό.

«Κι όχι άδικα, είναι ωραία η διαδικασία του θεατρικού παιχνιδιού και φυσικά της οργάνωσης μίας παράστασης. Από ΄κει και πέρα, μεγάλη συμμετοχή υπάρχει στο κινηματογραφικό και στο φωτογραφικό αλλά και στο τμήμα παραδοσιακών χωρών. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι τα υπόλοιπα τμήματα έχουν να επιδείξουν μικρότερο έργο. Το σημαντικό είναι να υπάρχει καλή διάθεση, όρεξη και δημιουργικότητα και τα υπόλοιπα έπονται».

Φυσικά στην Κοινότητα μπορεί να συμμετάσχει όποιος το επιθυμεί ανεξαρτήτως από τη φοιτητική του ιδιότητα.

Όπως μας διαβεβαιώνει ο Πρόεδρος όλα τα τμήματα θα δέχονται νέα μέλη σε όλη την διάρκεια του χρόνου με εξαίρεση το θεατρικό και το μουσικό που θα κλείσουν, για να ξεκινήσουν σιγά – σιγά τις προετοιμασίες τους για την παράσταση και τις συναυλίες.

Όσο αναφορά, τώρα, το οικονομικό κομμάτι ο Αποστόλης μας λέει πώς δεν υπάρχει συνδρομή, έτσι ώστε η Κοινότητα να είναι ανοιχτή και προσβάσιμη από όλους.

Στην κοινότητα, η οργάνωση και η λειτουργία των τμημάτων είναι απόρροια μας συλλογικής δουλειάς. Ο καθένας μπορεί να παραθέσει τις απόψεις του στο όνομα μιας ελεύθερης σκέψης κι έκφρασης.

«Το βασικό στοιχείο της Κοινότητας είναι ότι τα τμήματα δεν βασίζονται σε ένα άτομο το οποίο παίρνει τις αποφάσεις. Κάθε τμήμα οργανώνεται συλλογικά. Ο καθένας φέρνει τις ιδέες του και τις γνώσεις του και μέσα από το διάλογο λαμβάνονται οι αποφάσεις και μαθαίνουν όλοι και κάτι νέο Βέβαια υπάρχουν άτομα που έχουν ασχοληθεί παραπάνω με το αντικείμενο του τμήματος, αυτό όμως δεν τους καθιστά αρχηγούς των τμημάτων. Η γνώμη όλων είναι ισάξια. Όσο για το διοικητικό συμβούλιο, η ύπαρξή του είναι τυπική καθώς οι αποφάσεις λαμβάνονται από όλους στην γενική συνέλευση η οποία γίνεται κάθε Κυριακή στις 15:00» αναφέρει ο Αποστόλης.

Ως μια οργανωμένη ιδέα που έγινε πράξη, η κοινότητα εκδίδει και το δικό της περιοδικό.

Αυτό ονομάζεται ”Σύνωρα’‘ και στο αρχείο της θα βρει κανείς τα περίπου 20 διαφορετικά του τεύχη. Τα νέα μέλη που ενδιαφέρονται μπορούν να στείλουν τα άρθρα τους για να δημοσιευτούν.

«Από πέρσι είχαμε συμφωνήσει με την Πρυτανεία να μας καλύψει τα έξοδα για την έκδοση του περιοδικού και ο Παρατηρητής της Θράκης θα μας βοηθούσε με το τεχνικό κομμάτι (σχεδιασμό, εκτύπωση). Βέβαια λόγω κάποιων υποχρεώσεων δεν κυκλοφόρησε το τεύχος. Βασικό λοιπόν είναι να ανανεωθεί αυτή η συμφωνία και φέτος. Φυσικά το περιοδικό θα μοιραστεί δωρεάν.» μας λέει ο Αποστόλης.

Σε συναισθηματικό επίπεδο φαίνεται πως σου προσφέρει πολλά μια τέτοια συμμετοχή.

Πρώτα απ΄ όλα σκεπτόμενοι την εθελοντική της απόχρωση και μετέπειτα τη διαδικασία εβδομαδιαίας συνάντησης με άγνωστα άτομα, της πνευματικής – και όχι μόνο – άσκησης που η ίδια προσφέρει, καταλαβαίνουμε περί τίνος πρόκειται. Ας δούμε όμως τι μας λέει και η Σωτηρία:

«Τα οφέλη που σου προσφέρει είναι αυτά οποιασδήποτε συνεργασίας. Εννοώ όλοι μπορούμε να ασχοληθούμε με μια τέχνη που μας αρέσει μόνοι μας, διαβάζοντας βιβλία, ζωγραφίζοντας, μαθαίνοντας ένα μουσικό όργανο κτλ. Η επαφή με άλλα άτομα κατά τη διαδικασία προσφέρει όμως μια άλλη οπτική που δεν έχεις σκεφτεί, μια γνώση που δεν είχες πέσει πάνω της, μια τεχνική που δεν είχες δοκιμάσει ή απλώς σου μεταδίδει το δικό τους πάθος. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα κερδίσεις σε μια άσκοπη συνάθροιση».

Με ιδέες ξεκινήσαμε και με ιδέες θα τελειώσουμε, αυτή την φορά όμως είναι τα όνειρα της Σωτηρίας και του Αποστόλη, για την κοινότητά τους.

Η Σωτηρία, ιδανικά, θα μεγάλωνε την αίσθηση του εθελοντισμού στη θέση της υπευθυνότητας και των αρμοδιοτήτων. Η ίδια πιστεύει στην αξία της συλλογικής προσπάθειας, υποστηρίζοντας πως αυτή θα φέρει την ευχαρίστηση μεταξύ φίλων, χωρίς υπεύθυνους κι ανεύθυνους.

Ο Αποστόλης από την άλλη, πέρα από σκέψεις που περνάνε από το μυαλό του περί ευκολότερης οργάνωσης εκδηλώσεων, εκδρομών, πάρτι κλπ, το βασικότερο γι’ αυτόν είναι να υπάρχουν άτομα με διάθεση κι όρεξη που να βοηθήσουν να ξεπεραστούν τυχόν εμπόδια. Πιστεύει στην ανοδική πορεία της κοινότητας και είναι πολύ αισιόδοξος.

Η καλυτέρευση εξάλλου πάντα είναι κοντά μας, αρκεί να την φωνάξουμε.

Μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες από τους εξής συνδέσμους:

http://www.koinotitanewn.gr/

https://www.facebook.com/pages/%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%9D%CE%AD%CF%89%CE%BD-%CE%9A%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B7%CE%BD%CE%AE%CF%82/681275035302474

https://www.facebook.com/groups/19232984194/

https://www.facebook.com/groups/173822209483470/

Όνειρα….λοιπόν.

Πόσα τελικά κάνουμε κι άλλα πόσα έχουμε την δύναμη να πραγματοποιήσουμε.

Πόσα μπορούμε να χρωματίσουμε με τα χρώματα της φαντασίας μας κι άλλα πόσα αφήνουμε να τα βάψουν οι άλλοι με τα δικά τους πινέλα.

Άλλα είναι απλά ιδέες, άλλα αλλάζουν κι άλλα χάνονται.

Σημασία έχει να κάνουμε συνεχώς καινούργια, να βλέπουμε την ομορφιά τους και τότε κάπως μαγικά… θα πετάξουμε κοντά τους.

Αρκεί νά ΄χουμε πίστη και γερά φτερά για να απολαύσουμε την πτήση.

Γεωργία Ντεμίρη

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!