Η Αθήνα στις καλύτερες φοιτητικές πόλεις του κόσμου

Της Νικολίας Σαββοπούλου

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι ανάμεσα στους παράγοντες που συμβάλλουν στο να ζήσει κανείς μια ωραία φοιτητική ζωή, συγκαταλέγεται φυσικά και η πόλη στην οποία θα περάσει τα φοιτητικά του χρόνια; Ανέκαθεν οι συγκρίσεις ανάμεσα στο ποια είναι η καλύτερη φοιτητική πόλη αποτελούν μια αγαπημένη ασχολία των φοιτητών, με έντονη προσπάθεια τις περισσότερες φορές να προβάλλει καθένας ως ιδανική την δική του πόλη διαμονής.

Αυτή τη φορά όμως, μια αντικειμενική αξιολόγηση έρχεται να ρίξει φως στα δεδομένα, καθώς σύμφωνα με την κατάταξη της QS «QS Best Student Cities Report», η Αθήνα συγκαταλέγεται για πρώτη φορά στην λίστα με τις καλύτερες φοιτητικές πόλεις παγκοσμίως.  

Η QS (Quacquarelli Symonds) αποτελεί έναν από τους πιο έγκριτους παρόχους πληροφοριών σχετικά με θέματα ανώτατης εκπαίδευσης σε παγκόσμιο επίπεδο, παρουσιάζοντας συχνά κατατάξεις που αφορούν διάφορες μεταβλητές της ανώτατης εκπαίδευσης.

Στην πρόσφατη κατάταξή της μετά από έρευνα σε 100 φοιτητικές πόλεις, η Αθήνα καταλαμβάνει την 67η θέση, μια σημαντική διάκριση αναλογιζόμενοι πώς η έρευνα διεξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι η Ρώμη προηγείται μόλις μια θέση από την Αθήνα, γεγονός που αποδεικνύει πως η Ελληνική πρωτεύουσα προσφέρει μια φοιτητική ζωή μάλλον ισάξια αυτής που προσφέρει η Ιταλική, όσο και εάν μια τόσο κοντινή κατάταξη προκαλεί περιέργεια.

Όσον αφορά, όμως, την κορυφή της κατάταξης και  την  πρώτη δεκάδα, ας σημειώσουμε πως για πρώτη φορά μετά από τέσσερις συνεχόμενες  χρονιές το  Παρίσι εκθρονίζεται από την πρώτη θέση, την οποία φέτος καταλαμβάνει το Μόντρεαλ. Έτσι, η Γαλλική πρωτεύουσα πέφτει στη δεύτερη θέση  της  κατάταξης.

Η δεκάδα με τις καλύτερες φοιτητικές πόλεις είναι η εξής:

1) Μόντρεαλ

2) Παρίσι

3) Λονδίνο

4) Σεούλ

5) Μελβούρνη

6) Βερολίνο

7) Τόκιο

8) Βοστώνη

9) Μόναχο

10) Βανκούβερ

Η έρευνα διεξήχθη σε 125 χώρες οι οποίες πληρούσαν τα κριτήρια που όρισε η QS, όπως για παράδειγμα το ότι ο πληθυσμός της πόλης πρέπει να ξεπερνά τους 250.000 κατοίκους. Εκτός από τις  αντικειμενικές μεταβλητές που αποτελούσαν χώρο μελέτης  μέχρι πρόσφατα (π.χ ο αριθμός των φοιτητών σε μια πόλη, οι επαγγελματικές ευκαιρίες, το κόστος  ζωής, η ασφάλεια), για πρώτη φορά, στην έρευνα για το 2017 συμπεριλήφθηκε μια νέα κλίμακα  η οποία αφορούσε στην «οπτική των φοιτητών» (student view)  προκειμένου να ληφθεί υπ’όψιν και το υποκειμενικό βίωμα των φοιτητών. Πάνω από 18 χιλιάδες φοιτητές κλήθηκαν να απαντήσουν για την προσωπική τους εμπειρία σχετικά με την πόλη στην οποία φοιτούν,  αλλά και για το κατά πόσο θα ήθελαν να παραμείνουν στην πόλη αυτή αφού αποφοιτήσουν.

Αναμφίβολα, οι ποικίλες μεταβλητές που ερευνήθηκαν μαρτυρούν πως πρόκειται όντως για μια πολυδιάστατη, έγκυρη και αξιόπιστη έρευνα η οποία προσφέρει μια πολύ βοηθητική σκιαγράφηση των φοιτητικών πόλεων σε όλο τον πλανήτη. Η σημαντική θέση που κατέχει η Αθήνα αποτελεί μια απόδειξη πως τελικά οι σπουδές στην ελληνική πρωτεύουσα είναι μια καλή επιλογή, αφού η Αθήνα φαίνεται να πληροί πολλές από τις προϋποθέσεις που έχει μια καλή φοιτητική πόλη.

Το ουσιαστικό είναι, ωστόσο, όχι μόνο να διατηρηθεί αυτή η αξιοπρεπής θέση, αλλά και να καταβληθούν προσπάθειες για μια ακόμη καλύτερη. Μια καλή φοιτητική πόλη δημιουργεί ευκαιρίες όπου ο κάθε φοιτητής  μπορεί να τις αξιοποιήσει προκειμένου να πετύχει την μέγιστη προσωπική  εξέλιξη.

Σημαντικό είναι, όμως, η θέση αυτή της Αθήνας  στην κατάταξη να μη δημιουργήσει αντιμαχόμενα πεδία φοιτητών και την υποτίμηση των άλλων ελληνικών φοιτητικών πόλεων. Ας μην ξεχνάμε πως η QS έχει ως πρωταρχικό κριτήριο τον αριθμό των φοιτητών που φοιτούν σε μια πόλη, γεγονός που αυτομάτως αποκλείει πολλές ελληνικές πόλεις, δεδομένου του μικρού πληθυσμού της χώρας μας και της μεγάλης συσσώρευσης κατοίκων  στην πρωτεύουσα.

Ας δούμε τη διάκριση αυτή  μακροσκοπικά ως επιτυχία της Ελλάδας, σε μια εποχή που ενώ οι συνθήκες είναι δύσκολες, διατηρείται ένα αξιοπρεπέστατο επίπεδο για φοιτητικές σπουδές στο εσωτερικό της χώρας. Τελικά το να είσαι φοιτητής στην Αθήνα δεν είναι καθόλου κακό! Ζεις ανάμεσα στις καλύτερες φοιτητικές πόλεις του κόσμου. Αξιοποίησέ το!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!