Θα συνεχίσεις να παραβλέπεις τα σημάδια από το άγχος;

της Αθηνάς Δημητρού

Συμπτώματα

stress 2Γνωρίζει ο καθένας τον εαυτό του, έτσι, γνωρίζει πολύ καλά πότε είναι αγχωμένος. Το άγχος εκδηλώνεται όχι μόνο με σωματικές ενδείξεις (όπως είναι φανερό), αλλά και με αλλαγές και, συνήθως κατάπτωση, στο συναίσθημα, στην σκέψη και στη συμπεριφορά μας. Όλοι έχουμε αισθανθεί σφίξιμο ή πόνο στο στομάχι, πονοκέφαλο, στεναχώρια σε συνδυασμό με εφίδρωση, ανησυχία με σφίξιμο των μυών, εκνευρισμό με συχνοουρία ή ξηροστομία ή με χέρια που τρέμουν. Αν, μάλιστα, αδιαφορήσουμε για τα “μικρά” αυτά συμπτώματα, γίνονται ακόμη χειρότερα: με δυσκολίες στον ύπνο, με αίσθημα συνεχούς κούρασης και ατονίας, ταχυπαλμίες, αύξηση ή απώλεια σωματικού βάρους. Και μέσα σε όλα αυτά, όταν αφήνουμε για καιρό το άγχος στο κορμί μας, στο μυαλό και την καθημερινότητά μας, έρχονται οι συχνές αρρώστιες που μπορεί να γίνουν και σοβαρές.

Κάποια μέρα, ένας φίλος μού είπε αυθόρμητα την φράση: “break your routine“. (=σπάσε την ρουτίνα σου αυτολεξεί ή μεταφορικά: άλλαξε ή κάνε πιο εύκολη ή διαφορετική την καθημερινότητά σου).

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αναρωτηθήκατε “τι κάνετε για τον εαυτό σας και μόνο”; Πόσο συχνά τον θυμάστε μέσα στο χάος των υποχρεώσεων; Πότε πατήσατε ένα pause σε όλα, γιατί καταλάβατε πόσο τον πιέζετε; Πότε τον περιποιηθήκατε σαν τον καλύτερο καλεσμένο σας;

Διώξε το άγχος

Αν έχετε καιρό, τότε είναι απαραίτητη μια βόλτα στην θάλασσα, που λειτουργεί πάντα σαν βάλσαμο στην ψυχή. Της εκμυστηρεύεσαι ό,τι δεν τολμάς να πεις πουθενά αλλού και γνωρίζεις πως θα κρατήσει τα μυστικά σου στο βυθό της. Απολαμβάνεις τον ήχο των κυμάτων που σε νανουρίζουν ευχάριστα, καθώς τρως ένα δροσερό παγωτό και ο ζεστός ήλιος καίει την επιδερμίδα σου. Είναι μία από τις πολλές μέρες που έχεις ανάγκη να “αδειάσεις” το μυαλό σου, να αφιερώσεις χρόνο στις πιο τρελές σου σκέψεις και να πάρεις τις αποφάσεις σου. Ναι, αυτή η βόλτα είναι αποκλειστικά δική σου, μπορείς να γίνεις η σοβαρή και μελαγχολική εκδοχή του εαυτού σου, αλλά και η πιο παιδιάστικη. Μπορείς να φωνάξεις δυνατά στα κύματα τα όνειρά σου ή να κλάψεις με τον φόβο ότι δεν θα τα πραγματοποιήσεις. Όμως, θα εκφραστείς και αυτό έχει σημασία.

Η μυρωδιά της θάλασσας έρχεται να συμπληρώσει όλο το σκηνικό που βιώνεις. Είσαι σε ένα ειδυλλιακό μέρος, στο οποίο μόνο η φύση δημιουργεί ήχους, έχεις όλο τον χρόνο και την ελευθερία που σου αξίζει. Όλη η πλάση σού φωνάζει πως δεν υπάρχουν φραγμοί στα όνειρά σου, όλα γίνονται, αρκεί να μην πάψεις να ελπίζεις και να προσπαθήσεις… ένα αεράκι αρχίζει να ανακατεύει τα μαλλιά σου και τα πασαλείφει με το παγωτό που κρατάς. Δεν πειράζει, όλα είναι τόσο όμορφα. Για πρώτη φορά δεν χρειάζεσαι τίποτα και κανέναν. Ξέρεις, πως όταν πας στην θάλασσα δεν χωράει κανείς ανάμεσά σας, ούτε καν ένα κινητό.

Ελευθέρωσε τον εαυτό σου

Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται τέτοιους περιπάτους, που θα τον αναζωογονήσουν και θα τον βοηθήσουν να αποβάλλει οτιδήποτε αρνητικό πάνω του. Και έρχομαι τώρα στην δεύτερη διαπίστωσή μου, με σκοπό να αποβάλλετε το άγχος σας: καταστροφική η ασφάλεια, που οδηγεί στην ίδια πεπατημένη κατάσταση, στην βαρεμάρα, στο άγχος, στην ρουτίνα. Σαχλή η φράση που ακούς πολλές φορές “ζούμε και δεν υπάρχουμε απλά!” και δεν ξέρεις πώς να την εφαρμόσεις στην δική σου ζωή. Ο χρόνος τρέχει και δεν γυρίζει πίσω, όσο συγκρατημένα και αν πας την ζωή σου, πάντα θα κάνεις λάθη και πάντα δεν θα διορθώνονται. Γι’ αυτό σου λέω, δεν έχει νόημα η τόση προσοχή και αυστηρότητα.stress 3

Η καθημερινότητά σου θα αλλάξει όταν το πάρεις απόφαση και δεχτείς να βάλεις λίγο τρέλα στη ζωή σου. Σε ό,τι ηλικία και αν είσαι, μη σε νοιάζει αν οι πράξεις σου σε κάνουν στους άλλους ανώριμο ή σχολιάζουν τον “διαφορετικό” τρόπο που ζεις, αύριο θα σε ξεχάσουν. Αν, ακόμα, πιστεύεις πως γεννήθηκες για να δουλεύεις, μάθε πως οι άνθρωποι εργάζονται για να ζουν και όχι το αντίθετο. Ό,τι κι αν είχες δεδομένο στο μυαλουδάκι σου, ήρθε η ώρα να το ξεχάσεις. Είναι καιρός αυτά τα “μη!” και αυτά που λένε οι άλλοι πως δεν μπορείς να κάνεις, να τα τολμήσεις. Δεν πειράζει αν δεν πάνε όπως τα είχες υπολογίσει ή δεν έχουν το αποτέλεσμα που ήθελες. Ό,τι κι αν γίνει, χαμογέλα στραβά, άσε την βαρεμάρα και κάνε επιτέλους κάτι που έλεγες πως ποτέ δεν θα κάνεις!

Ζούμε για να φροντίζουμε και να αγαπάμε τον εαυτό μας… SO, BREAK YOUR ROUTINE!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!