Πόσο μετράει η γνώμη των άλλων;

Της Νεφέλης Στεφοπούλου

Στη ζωή μας υπάρχουν πάντοτε δύο διαφορετικά είδη ανθρώπων: εκείνοι που θα κάνουν τα πάντα για να μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας κι εκείνοι που θα κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Το μόνο κοινό που έχουν αυτά τα δύο είδη ανθρώπων είναι πως πάντα έχουν μία άποψη. Κι έτσι έρχεται η δική σου σειρά να αποφασίσεις εάν θα την ακολουθήσεις ή όχι.

Πριν όμως αναφερθώ στους λόγους για τους οποίους η γνώμη των άλλων δε πρέπει να μας ανησυχεί, θεωρώ πως θα ήταν σημαντικό να γίνει μία διευκρίνιση: Δεν είναι όλες οι απόψεις κακόβουλες. Πολλές φορές τα αγαπημένα μας πρόσωπα μας δίνουν συμβουλές ώστε να μη κάνουμε τα ίδια λάθη που έκαναν κι εκείνοι. Ας εκτιμούμε λοιπόν αυτές τις προσπάθειές τους κι αν δε θέλουμε να τις ακολουθήσουμε τότε τουλάχιστον ας τις έχουμε φυλαγμένες στο νου μας.

Ας ξεκινήσω, λοιπόν, λέγοντας πως όταν πρόκειται για τη ζωή μας και τους στόχους που έχουμε θέσει ή ακόμη για μια οποιαδήποτε θετική αλλαγή σ’ αυτή τότε ο λόγος πέφτει μονάχα σ’ εμάς. Αυτό είναι αναγκαίο να υφίσταται και οι λόγοι είναι ποικίλοι:

Πολλές φορές οι άνθρωποι γύρω μας εκφράζουν την άποψή τους από μία θέση «φόβου» και «άμυνας».

Οι περισσότεροι άνθρωποι δε νιώθουν άνετα με την οποιαδήποτε αλλαγή κι έτσι όταν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι ίσως δε μπορούν να συμβαδίσουν για παράδειγμα με το καινούριο μας στυλ ή τα ενδιαφέροντά μας. Έχοντας αυτό στο νου τους προσπαθούν να μας σύρουν και πάλι στο comfort zone τους. Ένα σύνηθες παράδειγμα είναι οι γονείς που ανησυχούν για τη δουλειά που έχεις βρει σε μία διαφορετική πόλη ή χώρα, διότι αυτό σημαίνει πως πρέπει να διαχειριστούν την απόσταση μεταξύ σας. Ακόμη ένα παράδειγμα είναι πως ο σύντροφός σου μπορεί να μη θέλει να ενταχθείς σε μία θεατρική ομάδα γιατί αυτό του προκαλεί φόβο πως θα γνωρίσεις κάποιον άλλο. Όλα αυτά είναι κατά κύριο λόγο εγωιστικά φαινόμενα και θα πρέπει να αποφεύγονται.

Η γνώμη σου είναι αυτή που πραγματικά μετράει!

Μη ξεχνάς πως αυτή είναι η ζωή σου. Το σώμα σου, η καριέρα σου, ο χρόνος σου και η ευτυχία σου. Ναι, είναι σημαντικό να σκέφτεσαι τη γνώμη των άλλων αλλά τελικά το πιο σημαντικό είναι το τι θέλεις εσύ και τι χρειάζεσαι εσύ για να είσαι υγιής κι ευτυχισμένος. Πάντοτε πρέπει να σκέφτεσαι: Τι θέλω πραγματικά να κάνω; Τι θα με κάνει να αισθανθώ όμορφα; Κάνε αυτό που θα σου έρθει πρώτο στο μυαλό!

Οι σκέψεις και τα πιστεύω καθενός είναι διαφορετικά.

Από τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που υπάρχουν στο κόσμο οι σκέψεις και τα πιστεύω σου θα ταιριάξουν απόλυτα με ελάχιστων. Αυτοί οι ελάχιστοι άνθρωποι θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι «οι αδελφές ψυχές μας» (Ναι, ακούγεται αρκετά κλισέ αλλά έτσι είναι!). Όσο, λοιπόν, αφορά όλους τους υπόλοιπους, οι απόψεις σας θα είναι πολύ δύσκολο να συμβαδίζουν κάθε φορά. Αυτό δε σημαίνει πως οι απόψεις μας δε πρέπει να εκφράζονται αλλά πολύ απλά πως δε πρέπει να επηρεαζόμαστε εύκολα από την άποψη του καθενός. Κι αυτό είναι που μας φέρνει και στον επόμενο λόγο.

Με μία λέξη: Μοναδικότητα.

Η μοναδικότητα είναι ένα σπάνιο «αγαθό». Φρόντισε λοιπόν να το υιοθετήσεις  όσα λάθη κι αν κάνεις στη πορεία. Το πιο σημαντικό για να πάρεις μία απόφαση είναι να είσαι αληθινός στον εαυτό σου και να μη σε νοιάζει η γνώμη των άλλων για τις αποφάσεις σου. Αυτή η απόφαση θα είναι και η «σωστή». Προσπάθησε λοιπόν να είσαι διαφορετικός. Ναι! Η διαφορετικότητα μπορεί σου φαίνεται τρομακτική αλλά, όχι, δεν είναι επιβλαβής.

Οι λόγοι που δε θα έπρεπε στις περισσότερες περιπτώσεις να ακολουθήσουμε την άποψη και τη συμβουλή κάποιου άλλου και όχι το δικό μας ένστικτο και τα δικά μας «θέλω» είναι αναμφίβολα πολλοί και διαφέρουν, ανάλογα με τη κάθε περίσταση. Αυτό που πρέπει παρ’ όλα αυτά να συγκρατήσεις είναι πως τελικά οι γνώμες των άλλων μετατρέπονται σε ένα «άχρηστο» εργαλείο όταν έχουμε πλήρη αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό μας. Κι αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να                                                      είμαστε αλάνθαστοι. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, ναι, από                                                   τα λάθη μας μαθαίνουμε.

Και μη ξεχνάς!

“Be who you are and say what you feel, because those who mind don’t matter and those who matter don’t mind.”— Dr. Seuss

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!