Εσύ που θα πας Erasmus;

Της Όλγας Συμεωνίδου

Το να αποφασίσεις να πας στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών του Erasmus+ είναι πολύ εύκολο, όταν θέλεις να ζήσεις την εμπειρία του εξωτερικού και όλοι σου μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την εμπειρία του Erasmus+. Αυτό που θέλει περισσότερη σκέψη στην απόφαση αυτή είναι, ποια πανεπιστήμια να δηλώσεις στην αίτηση σου, ή με άλλα λόγια με τι κριτήρια να επιλέξεις σε ποιο πανεπιστήμιο θέλεις να πας. Τα κριτήρια μπορεί για τον καθένα να είναι διαφορετικά ανάλογα με τις προτιμήσεις, βιώματα-εμπειρίες και τα ενδιαφέροντά του, αλλά αν βρίσκεις δυσκολία ως προς το τι να επιλέξεις και δεν ξέρεις ποιους παράγοντες πρέπει να εξετάσεις πριν κάνεις την επιλογή σου, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε με μερικές ιδέες.

Ένα καλό κριτήριο επιλογής θα μπορούσε να εντοπιστεί επί τη βάσει του που υπάρχει παράδοση, ή με ποιο κράτος συνδέεται πιο στενά το αντικείμενό σου. Παραδείγματος χάριν, στον δικό μου τομέα (νομική) το ελληνικό νομικό σύστημα έχει έντονες επιρροές από το γερμανικό και το γαλλικό, οπότε αυτές οι χώρες θεωρούνται πιο καλές επιλογές από μια χώρα που έχει τελείως διαφορετικό νομικό σύστημα. Σε άλλον επαγγελματικό τομέα μπορεί η Γαλλία και η Γερμανία να μην είναι οι καλύτερες επιλογές, οπότε συνέδεσε την επιλογή σου με τον τομέα σου.

Ένα άλλο κριτήριο είναι αν σε ενδιαφέρει για μεταπτυχιακές σπουδές ένα συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, ή μια χώρα γενικά, να επιλέξεις να πας εκεί Erasmus+, ώστε να δεις αν πράγματι αξίζει για το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει, ή αν σου ταιριάζει αυτή η χώρα/πανεπιστήμιο που επέλεξες. Να κάνεις δηλαδή ενός είδους test drive του πανεπιστημίου (ή της χώρας), το οποίο θα σε βοηθήσει μετέπειτα και στην επιλογή των μεταπτυχιακών (ή και διδακτορικών) σπουδών σου.

Για αυτούς που βλέπουν πιο μακριά, μπορούν να επιλέξουν την χώρα υποδοχής που έχει τις περισσότερες επαγγελματικές ευκαιρίες στον τομέα τους (ή απλά τους ενδιαφέρει επαγγελματικά), διαμορφώνοντας μέσω του Erasmus+ ένα κοινωνικό δίκτυο (networking) με την επαφή με τους εκεί καθηγητές, φοιτητές και επαγγελματίες, δημιουργώντας έτσι για τους ίδιους μελλοντικές επαγγελματικές ευκαιρίες.

Ανεξαρτήτως του αντικειμένου των προπτυχιακών σπουδών σου, μπορείς να επιλέξεις κάποιο πανεπιστήμιο που γνωρίζεις γενικά μέσα από τις επιτυχίες του κλπ ότι προσφέρει υψηλό επίπεδο σπουδών, ή μια χώρα που γνωρίζεις ότι έχει πολύ καλά πανεπιστήμια γενικά, ή στον τομέα σου ειδικά.

Ένα επόμενο κριτήριο με το οποίο θα μπορούσες να επιλέξεις είναι, σε ποιο κράτος μπορείς να κάνεις εξάσκηση σε κάποια ξένη γλώσσα που γνωρίζεις, τόσο μέσα από την επαφή με πρόσωπα της χώρας αυτής στην καθημερινότητά σου (πχ. αγορές στο σούπερ μάρκετ), όσο και μέσω μαθημάτων που το πανεπιστήμιο προσφέρει στη γλώσσα αυτή. Ειδικά για όσους σπουδάζουν κάποια ξένη φιλολογία, θα έλεγα ότι η επιλογή μιας χώρας που έχει ως ομιλούμενη γλώσσα αυτή των σπουδών τους είναι must και μια μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουν τις γνώσεις τους.

Ένα λιγότερο ακαδημαϊκό κριτήριο που μπορεί να είναι σημαντικό για κάποιους, είναι το κόστος διαβίωσης στη χώρα επιλογής. Μην ξεχνάτε εξ’ άλλου πως, το ύψος επιχορήγησης αλλάζει ανά χώρα, ανάλογα ακριβώς με το κόστος διαβίωσης σε αυτή. Αν σε ενδιαφέρει μια χώρα με χαμηλότερο κόστος διαβίωσης, ή απλά θέλεις να απολαύσεις πιο πολλά πράγματα με λιγότερη οικονομική επιβάρυνση, ή χωρίς να πρέπει να ανησυχείς για τα έξοδά σου τόσο πολύ προτίμησε μια χώρα της κεντρικής ή ανατολικής Ευρώπης κατά κύριο λόγο.

Για τους λάτρες των ταξιδιών, σημαντικό κριτήριο μπορεί να συνιστά και η γεωγραφική τοποθεσία του πανεπιστημίου υποδοχής. Μπορούν λοιπόν αυτοί να επιλέξουν μια χώρα που τους προσφέρει εύκολη ή γρήγορη πρόσβαση στο κομμάτι της Ευρώπης που τους ενδιαφέρει να εξερευνήσουν, ή που συνορεύει με πολλά κράτη, ώστε να καταφέρουν να κάνουν πολλά ταξίδια.

Παραμένοντας στο χώρο της γεωγραφικής τοποθεσίας, ένα άλλο κριτήριο θα μπορούσε να είναι η απόσταση, ή η προσβασιμότητα του τόπου επιλογής, από την Ελλάδα. Για τους πιο τολμηρούς και τυχοδιώκτες που θέλουν για την περίοδο του Erasmus+ να κόψουν τελείως τους δεσμούς με την Ελλάδα και γι’ αυτούς που δεν θέλουν να φύγουν πολύ μακριά από τα πάτρια εδάφη υπάρχουν οι αντίστοιχες επιλογές (πχ Σουηδία vs Κύπρος/ Βουλγαρία κλπ.)

Περνώντας στον πολιτισμικό τομέα, μπορεί κανείς να επιλέξει με βάση την κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις νοοτροπίες στον τόπο που πρόκειται να μετακινηθεί.  Αν ψάχνεις λοιπόν μια χώρα με παρόμοια με την ελληνική κουλτούρα, τρόπο σκέψης και ιδιοσυγκρασία, ή αν αντίθετα θέλεις να ξεφύγεις από αυτά και να δεις έναν τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής και σκέψης, ή απλά να εξερευνήσεις την ιδιοσυγκρασία συγκεκριμένου λαού, μπορείς να επιλέξεις με βάση αυτό το κριτήριο.

Για κάποιους εν συνεχεία, μπορεί να συνιστούν σημαντικό κριτήριο και οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε μια χώρα, αναλόγως αν προτιμούν ψυχρότερα, ή θερμότερα, ξηρότερα, ή βροχερότερα κλίματα και φυσικά σε συνάρτηση με το αν πηγαίνουν Erasmus+ στο χειμερινό ή το εαρινό εξάμηνο, οπότε αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή τους.

Σημαντικός βοηθητικός παράγοντας στο κομμάτι της προσαρμογής στο περιβάλλον του Erasmus+ μπορεί να είναι και το να ξέρει κάποιον  στον τόπο υποδοχής (πχ συγγενείς, ή φίλοι). Συνεπώς, παρ’ όλο που το διάστημα της ανταλλαγής είναι μικρό, μπορεί κάποιοι να θέλουν να έχουν κάποιον «δικό τους» άνθρωπο που γνωρίζει, έχει υπάρξει, ή εξακολουθεί να ζει στον τόπο υποδοχής, ώστε να έχουν μια επιπλέον βοήθεια και στήριξη από αυτόν, όσο διαμένουν στο εξωτερικό. Οπότε, μπορεί κάλλιστα και αυτός ο παράγοντας να αποτελέσει κριτήριο επιλογής.

Επιπροσθέτως, για τους πιο πρακτικούς, ένα βασικό κριτήριο επιλογής κράτους/πόλης είναι και ο μέσος όρος που έχουν στη σχολή τους, καθώς, καλώς ή κακώς, το ποιος θα σταλεί σε ορισμένο πανεπιστήμιο υποδοχής καθορίζεται με βάση το πόση ζήτηση έχει το πανεπιστήμιο υποδοχής μεταξύ των συμφοιτητών του που το επέλεξαν στην αίτησή τους και το πόσους φοιτητές αυτό θα δεχθεί, σε συνάρτηση με τον μέσο όρο βαθμολογίας των αιτούντων. Δηλαδή, για παράδειγμα, αν το εν λόγο πανεπιστήμιο δέχεται 2 φοιτητές από το πανεπιστήμιό σου και εκδήλωσαν ενδιαφέρον 5, τότε θα γίνουν δεκτοί οι 2 εκ των 5 με τον μεγαλύτερο μέσο όρο. Συνεπώς καταλαβαίνεις πως η αίτησή σου πρέπει να είναι αρκούντως συμβατή και με τον μέσο όρο σου, ώστε να έχεις πιο πολλές πιθανότητες να πας σε μια χώρα/πανεπιστήμιο που πράγματι σε ενδιαφέρει και να μην κινδυνεύσεις να απορριφθεί η αίτησή σου, ή να σταλείς σε μια χώρα που είναι πολύ μακριά από τις επιλογές και τα ενδιαφέροντά σου.

Τέλος, ο καθένας μπορεί να έχει πολύ συγκεκριμένες προτιμήσεις και προσωπικά κριτήρια που δεν καλύπτονται από τις προτάσεις του παρόντος άρθρου. Σε κάθε περίπτωση, ο καθένας από εσάς ας εντοπίσει και ας σταθμίσει ποια είναι για τον ίδιο το, ή τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής για το που θα πάει Erasmus+, ώστε να καταλήξει στις επιλογές που τον καλύπτουν και τον ικανοποιούν περισσότερο.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!