εντυπώσεις στα συνέδρια

#FoitiTips: Πώς να κερδίσεις τις εντυπώσεις στα συνέδρια

Της Γεωργίας Μυστριώτη

Το ξέρω, σε πιάνει πανικός και μόνο στην ιδέα ότι θα πρέπει να κάνεις μια παρουσίαση μπροστά στους συμφοιτητές σου. Θα σε βάλω κατευθείαν στα βαθιά, όμως, και θα σου προτείνω να δοκιμάσεις την τύχη σου σε συνέδριο! Αν και οι εισηγήσεις σε συνέδρια γίνονται συνήθως από μεταπτυχιακούς, διδάκτορες και καθηγητές, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν συνέδρια που δέχονται εισηγήσεις προπτυχιακών φοιτητών. Εάν εκπονήσεις πτυχιακή εργασία στο τέλος των σπουδών σου, μπορεί κάλλιστα να κληθείς να την παρουσιάσεις και πάλι μπροστά σε ευρύ κοινό. Άδραξε, λοιπόν, την ευκαιρία να βγεις μπροστά, και με αυτές τις συμβουλές θα ξεχωρίσεις!

Ερεύνησε καλά το θέμα σου

Για να βεβαιωθείς ότι η περίληψή σου θα γίνει δεκτή στο συνέδριο, πρέπει να αξιοποιήσεις το σπουδαστήριο της σχολής σου και τη βοήθεια των καθηγητών σου, ιδιαίτερα όσων ειδικεύονται στο θέμα με το οποίο θες να καταπιαστείς. Θα σου επισημάνουν τα λογικά ή ακόμα και τα γλωσσικά σφάλματα (ιδιαίτερα αν στέλνεις περίληψη σε συνέδριο που διεξάγεται στο εξωτερικό), θα σε στηρίξουν, ιδιαίτερα αν το θέμα σου ξεφεύγει από τα καθιερωμένα (και συμφωνεί με τη θεματική του συνεδρίου), και θα νιώθεις πιο άνετα όταν θα παρουσιάσεις την εισήγησή σου και θα κληθείς να απαντήσεις σε ερωτήσεις.

Να είσαι σε επαφή με το κοινό

Ας το παραδεχτούμε, είναι ανιαρό όταν κάποιος διαβάζει, και μάλιστα βιαστικά, σαν να θέλει να τελειώνει το …μαρτύριό του. Με σύμμαχο την εξοικείωση με το κείμενό σου, θα μπορείς σταδιακά να κοιτάς το κοινό σου στα μάτια όλο και περισσότερο, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον για το θέμα σου. Επιπλέον, δεν είναι κακό να δίνεις έμφαση μέσω της φωνής σου στα σημεία που θα ήθελες να «μείνουν» στους ακροατές σου. Ακόμα και η παρουσίαση αποτελεί ένα είδος επικοινωνίας, για αυτό καλό είναι να μην καταντά ένας απλός μονόλογος. Αν το επιτρέπουν οι συνθήκες, μη διστάσεις να θέσεις ερωτήσεις στο ακροατήριο ή/και να δείξεις το χιούμορ σου. Αν είσαι σε μια χώρα της οποίας η επίσημη γλώσσα δεν χρησιμοποιείται στο συνέδριο (π.χ. στην Ουγγαρία, όπου τα συνέδρια διεξάγονται στην Αγγλική), δεν είναι κακό να απευθύνεις χαιρετισμό ή να ευχαριστήσεις το κοινό στη γλώσσα αυτή.

Τήρησε τον χρόνο

Ακόμα και άνθρωποι με πολλά συνέδρια στην πλάτη τους κάνουν αυτό το λάθος. Εσύ, όμως, μπορείς να το αποφύγεις. Συνήθως, στην προκήρυξη για την υποβολή περιλήψεων (γνωστή ως call for papers) δηλώνεται η χρονική διάρκεια που πρέπει να έχει κάθε εισήγηση (συνήθως είναι γύρω στα 20 λεπτά). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσαρμόσεις το κείμενό σου ώστε να είσαι μέσα στη διάρκεια αυτή. Το χρονόμετρο του κινητού σου αποτελεί πολύτιμη βοήθεια ως προς αυτό, οπότε, προβάροντας την ομιλία με το ρυθμό διαβάσματος που θες, θα καταλάβεις αν είσαι μέσα στο όριο ή όχι. Με την τήρηση του χρόνου δείχνεις σεβασμό στους διοργανωτές και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο συνέδριο.

Προσοχή στη χρήση των παρουσιάσεων PowerPoint

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διαφάνειες PowerPoint είναι το αλατοπίπερο στις εισηγήσεις και τις κάνουν πιο ενδιαφέρουσες. Καλό είναι, όμως, να χρησιμοποιούνται ως συνοδευτικό υλικό και όχι να διαβάζονται στοιχεία από εκεί. Μέσα από αυτές μπορείς να παρουσιάσεις φωτογραφίες, βίντεο, αρχεία ήχου, ή περιληπτικά κάποια σημεία (προσωπικά τις χρησιμοποιώ και για το αρχαίο κείμενο). Είναι καλό, επίσης, να έχεις σε κάποια από τις διαφάνειες (κατά προτίμηση στην αρχική) τα στοιχεία σου, όπως το ονοματεπώνυμο, την ακαδημαϊκή σου θέση (π. χ. προπτυχιακός φοιτητής), το Πανεπιστήμιο στο οποίο σπουδάζεις και την ηλεκτρονική σου διεύθυνση. Στην τελευταία διαφάνεια μπορείς να βάλεις και τη βιβλιογραφία.

Δε χρειάζεται να φοβάσαι το κοινό

Φυσικά και αναγνωρίζω ότι υπάρχει το stage fright. Εν τούτοις, το κοινό στα συνέδρια είναι σχετικά μικρό (θυμάμαι ότι πέρυσι στο Εδιμβούργο παρουσίασα την εργασία μου μπροστά σε μόλις 8 άτομα), οπότε δεν είναι σαν να βγαίνεις στο ΟΑΚΑ. Δεν είναι κακό, βέβαια, να έχεις την ψυχολογία του τραγουδιστή που βγαίνει στη σκηνή και επευφημείται από χιλιάδες θαυμαστές, καθώς αυτό κάνει ζωηρότερη την παρουσίαση και τραβάει την προσοχή!

Αντιμετώπισε τις απορίες και τις κριτικές με ψυχραιμία

Πάντα θα υπάρχουν και τα «πνεύματα αντιλογίας». Εν τούτοις, τις περισσότερες φορές το κοινό ενδιαφέρεται πραγματικά για το θέμα σου, ενώ αυτοί που σε συμβουλεύουν θέλουν όντως να βελτιωθείς. Αν έχεις θετική στάση απέναντι στους ακροατές και δεν φοβάσαι «μη σε φάνε», όχι μόνο θα σου δοθεί η ευκαιρία να πεις πράγματα που δεν είχες καταφέρει να συμπεριλάβεις στην εισήγησή σου λόγω του χρονικού ορίου, αλλά και θα δεις ότι όλες αυτές οι ερωτήσεις και οι κριτικές βοηθούν στην προαγωγή της επιστήμης σου και εσύ μόλις συνέλαβες σε αυτή με το δικό σου τρόπο.

Έχοντας υπ’ όψιν αυτές τις συμβουλές και τηρώντας μια ενθουσιώδη και ανοιχτόμυαλη στάση (είναι μεταδοτική, πίστεψέ με), είμαι σίγουρη ότι θα κάνεις τη διαφορά! Και ναι, αυτό που θα κάνεις είναι σημαντικότερο από όσο φαντάζεσαι!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!