Πενήντα έξι μέλη της κοινότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έγιναν Δότες Μυελού των Οστών μετά από εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2017.

Της Αλεξάνδρας Γκίτζια*

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας», 56 μέλη της κοινότητας του ΟΠΑ έγιναν δότες μυελού των οστών, αυξάνοντας έτσι την εθνική δεξαμενή από εθελοντές δότες μυελού των οστών και τις πιθανότητες να σωθούν περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από λευχαιμία, συνάνθρωποί μας που δεν μπορούν να θεραπευτούν με άλλο τρόπο.

«Πρόκειται για την ελάχιστη πράξη που μπορεί να κάνει ο καθένας μας για τον συνάνθρωπό του», δήλωσε η Επίκουρη Καθηγήτρια του ΟΠΑ, κα Ολίβια Κυριακίδου, η οποία συντόνισε την εκδήλωση.

Εκπρόσωποι  της Τράπεζας που συμμετέχουν Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας» ενημέρωσαν σχετικά με την εξέχουσας σημασίας ύπαρξη εθελοντών δοτών, η οποία αποτελεί και πρωταρχικό του στόχο.

Κατάλληλη ιστοσυμβατότητα. Ο ασθενής χρειάζεται δότη που να έχει την κατάλληλη ιστοσυμβατότητα, για να πραγματοποιηθεί μεταμόσχευση. Μόλις το 30% των ασθενών μπορούν να βρουν συμβατό δότη μέσα στην οικογένειά τους. Για το υπόλοιπο 70% θα πρέπει να αναζητηθεί μη συγγενής εθελοντής δότης από το Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Ο τεράστιος αριθμός διαφορετικών ιστικών τύπων δυσκολεύει την ταυτοποίηση δύο ατόμων με τον ίδιο ιστικό τύπο, συγκεντρώνοντας όμως δότες ίδιας εθνικότητας και καταγωγής, η ταυτοποίηση καθίσταται αποτελεσματικότερη, λόγω των περισσότερων γενετικών ομοιοτήτων.

Υπολογίζεται με στατιστικά μοντέλα ότι σε μια χώρα με 10 εκατομμύρια ομοιογενούς φυλετικά πληθυσμού, όπως η χώρα μας, η πιθανότητα εύρεσης συμβατού δότη για ένα ασθενή αγγίζει το 80%, με την προϋπόθεση ύπαρξης 200.000 εγγεγραμμένων εθελοντών δοτών.

Εθελοντές Δότες. Ωστόσο, στην Ελλάδα, ο αριθμός των Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών είναι μικρός, με αποτέλεσμα η κύρια αναζήτηση εθελοντών δοτών να γίνεται από το εξωτερικό, δημιουργώντας  σημαντικά προβλήματα. Ο κος Ηλίας Πεσσάχ, ιατρός αιματολόγος και εθελοντής συνεργάτης του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας, τόνισε ότι δυστυχώς στην Ελλάδα οι δότες μυελού των οστών φτάνουν το 1% του πληθυσμού, την ίδια στιγμή που στην Κύπρο ξεπερνούν το 10%. «Η δωρεά δεν είναι καθόλου επίπονη και δεν έχει καμία επίδραση στον δότη, αφού μέσα σε 2 εβδομάδες ο οργανισμός του δότη αναπληρώνει 100% την ποσότητα μυελού που δόθηκε».

Εθελοντής δότης και ασθενής. Είναι εξαιρετικής σημασίας ο δότης σε περίπτωση συμβατότητας να είναι  απόλυτα συνειδητοποιημένος, όπως τόνισε στην εκδήλωση η Έφη Βλάμη, 26 χρόνων, εθελόντρια στο «Όραμα Ελπίδας»  και πρώην ασθενής. «Από εκείνη τη στιγμή, το αίσθημα ευθύνης του δότη είναι μεγάλο, καθώς η ζωή του ασθενή εξαρτάται από εκείνον, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργούνται στον ασθενή προσδοκίες που δεν θα εκπληρωθούν», δηλώνει.

Σήμερα, το 80% των δωρεών γίνονται με την μέθοδο της  Περιφερικής Λήψης Αιμοποιητικών Κυττάρων κατά την οποία συλλέγονται αιμοποιητικά κύτταρα από το περιφερικό αίμα. Η συλλογή γίνεται με τρόπο παρόμοιο με αυτό της αιμοδοσίας και διαρκεί περίπου 2-4 ώρες. Μόνο το 30% των δωρεών, οι οποίες αφορούν κυρίως άρρωστα παιδιά, πραγματοποιούνται με παρακέντηση των οστών της λεκάνης, διότι η εμπειρία έχει δείξει πως επιτυγχάνονται υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας με αυτό τον τρόπο.

Το ΟΠΑ έχοντας τη Κοινωνική Προσφορά ως ιδρυματική αξία, υποστηρίζει και αναδεικνύει κοινωνικά θέματα, ευαισθητοποιεί τη κοινότητά του και πραγματοποιεί ενέργειες κοινωνικού χαρακτήρα για την υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Από το 2013, είναι μέλος του Ελληνικού Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και έχει υπογράψει το Οικουμενικό Σύμφωνο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη κοινωνικά υπεύθυνων πολιτών και οργανισμών.

* Η Αλεξάνδρα Γκίτζια παρακολουθεί το Σεμινάριο Δημοσιογραφίας του Citycampus.

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!