Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης - 2

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: Επίκεντρο…ο φοιτητής.

Στο Δ.Π.Θ. θα συνατήσει κανείς 32 φοιτητικούς συλλόγους.

Απ΄ αυτούς οι 20 ειναι σύλλογοι προπτυχιακών φοιτητών και οι 7 σύλλογοι μεταπτυχιακών (στα τμήματα Νομικής, ΤΕΦΑΑ, Κοινωνικής Διοίσησης, ΔΟΣΑ, ΠΤΔΕ, ΤΕΕΠΗ και Δασολογίας).

Άλλοι 2 σύλλογοι ασχολούνται με τους οικοτρόφους σε Κομοτηνή και Ξάνθη, ένω υπάρχουν και σύλλογοι που είναι υπεύθυνοι για το σύνολο των αποφοίτων του κάθε τμήματος.

Επιπροσθέτως, την παρούσια τους κάνουν αισθητή και 3 πολιτιστικοί σύλλογοι.

http://duth.gr/living/students/

Οι ενεργητικότεροι σύλλογοι ανά πόλη ειναι οι εξής:

Κοινότητα Νέων στην Κομοτηνή: Είναι ο πολιτιστικός σύλλογος των φοιτητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Δημιουργήθηκε γύρω στο 1985. Σήμερα αποτελείται από τα παρακάτω τμήματα :

Θεατρικό: Εδώ γίνονται θεατρικά παιχνίδια, ασκήσεις γνωριμίας και θεωρίες θεάτρου. Στο παρελθόν έχουν ανεβεί θετρικές παραστάσεις αλλα έχουν διοργανωθεί και παρεμβάσεις στην πόλη όπως θέατρο δρόμου, freeze κ.α.

Ραδιοφωνικό: Διοργανώνονται ραδιοφωνικές εκπομπές για τους ενδιαφερομένους.

Δημοσιογραφικό-Λογοτεχνικό: Πρόκειται για ένα χώρο ανταλλαγής απόψεων και ιδεών τόσο ως προς τη μελέτη γνωστών δημιουργημάτων αλλά και δικών τους ανέκδοτων συνθέσεων. Στόχος του τμήματος αυτού ειναι να εκδοθεί και πάλι το περιοδικό της Κοινότητας Νέων.

Κινηματογραφικό: Προβολή ταινιών μια φορά την εβδομάδα. Τα θέματα που διαπραγματεύονται οι ταινίες προκύπτουν είτε από την επικαιρότητα είτε απο αφιερώματα που πηγάζουν απο τήν γέννηση του κινηματογράφου. Επίσης, γίνονται συζητήσεις πάνω σε συγκεκριμένες ταινίες που προβλήθηκαν ή πάνω στην ιστορία του κινηματογράφου, κάνοντας και ο καθένας φοιτητής ξεχωριστά την δική του, προσωπική μελέτη.

Χειροτεχνίας-Ζωγραφικής: Ενασχόληση με την ζωγραφική και δημιουργία πρωτότυπων κατασκευών.

Φωτογραφικό: Αντικείμενο συζήτησης είναι η φωτογραφία ως τέχνη με παράλληλες συζητήσεις για τις τεχνικές της φωτογραφίας, προβολές βίντεο και φυσικά φωτογραφιών. Παράλληλα διοργανώνονται εκδηλώσεις, εκθέσεις και διάφορες “φωτογραφικές” εξορμήσεις και συνεργασίες με άλλες φωτογραφικές ομάδες.

Μουσικό: Διοργανώνει κατά καιρούς μουσικές συναυλίες.

Στα τμήματα αυτά μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα και δωρεάν όλοι όσοι ενδιαφέρονται να γεμίσουν δημιουργικά τον χρόνο τους και όσοι επιθυμούν να χρωματίσουν με εντονότερο χρώμα την πολιτισμική κληρονομία.

http://www.koinotitanewn.gr/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100007421209415&f

Γέφυρα στην Ξάνθη: Είναι ο πολιτιστικός σύλλογος φοιτητών Ξάνθης. Ιδρύθηκε το 1994 για να δώσει στους φοιτητές την εικαιρία να ασχοληθούν με κάποια πράγματα πέρα απο την κύρια ενασχόληση τους στο Πανεπιστήμιο. Συναντάμε τις παρακάτω ομάδες:

Ομάδα Χορού: Ιδρύθηκε το 1996, στοχεύοντας στην άμεση γνωριμία των φοιτητών με τον παραδοσιακό χορό και τα λαογραφικά στοιχεία της Ξάνθης. Η ομάδα κατέχει δικές της παραδοσιακές στολές που αγοράστηκαν απο τον σύλλογο και χρησιμοποιούνται σε διάφορες εκδηλώσεις. Κατά διαστήματα οργανώνονται και εκδρομές σε λαογραφικά μουσεία αλλά και παραδοσιακούς οικισμούς της Θράκης και των γύρω νομών, ώστε να γνωρίσουν οι φοιτητές με εντονότερο πόθο το παραδοσιακό στοιχείο της πόλης.

Ομάδα Μουσικής: Η ομάδα διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό (ντράμς, ενισχυτή κιθάρας, κονσόλα ήχου και ηχεία) τον οποίο χρησιμοποιούν όλα τα μέλη της. Από την ομάδα διοργανώνονται συναυλίες και η ίδια πλαισιώνει με την μουσική της δίαφορες εκδηλώσεις που γίνονται στον πανεπιστημιακό χώρο κατά καιρούς. Μία απ΄ αυτές τις ομάδες μάλιστα έκανε και δισκογραφία με μεγάλη επιτυχία, οι «Ψόφιοι κοιριοί».

Ομάδα Θεάτρου: Ιδρύθηκε το 1999. Σκοπεύει να πλησιάσει τον υποκριτικό κόσμο μέσω θεατρικών παιχνιδιών και αυτοσχεδιασμών. Τα ίδια τα μέλη ετοιμάζουν τα θεατρικά έργα και φροντίζουν για τις λεπτομέρειες των παραστάσεων όπως είναι τα κουστούμια, τα σκηνικά, η μουσική, ο φωτισμός. Η ομάδα έχει ανεβάσει στο δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης τα μονόπρακτα «’Ει, εσείς οι απ΄ έξω», «Ένα ηλιόλουστο πρωινό», «Ο Φαντάρος» καθώς και την παράσταση «Μήδεια» του Μποστ.

Ομάδα Κινηματογράφου: Η ομάδα μέσα απο συναντήσεις των μελών της επιλέγει ταινίες από τη διεθνή και την ελληνική φιλμογραφία, οι οποίες προβάλλονται στο χώρο του αμφιθεάτρου του Πολυτεχνείου. Παράλληλα με την προβολή των ταινιών επιδιώκεται και η φιλοξενία των συντελεστών τους. Από τους διασημότερους καλεσμένους της ομάδας ήταν ο Παντελής Βούλγαρης ως σκηνοθέτης της ταινίας «Όλα είναι δρόμος», η Θέμιδα Μπαζάκα ως πρωταγωνίστρια της ταινίας «Ήσυχες μέρες του Αυγούστου» κ.α.

Ομάδα Φωτογραφίας: Οι φοιτητές καλούνται να γνωρίσουν τη μαγεία της φωτογραφίας τόσο στην λήψη της, όσο και στην επεξεργασία και εμφάνισή της. Ακόμη, πραγματοποιούνται και εκθέσεις σε χώρους του Πολυτεχνείου. Η ομάδα εκδίδει κάθε χρόνο ημερολόγιο με φωτογραφίες των μελών της, επίσης οργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα αιμοληψίες στον χώρο του Πολυτεχνείου. Οι αιμοδοσίες αυτές γίνονται πάντα με όλα τα μέτρα ασφαλείας, με την βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού και στοχεύουν στην δραστηριοποίηση των φοιτητών σχετικά με ενα τόσο βαρυσήμαντο θέμα, όπως αυτό της προσφοράς αίματος, της προσφοράς ζωής.

Ομάδα Καρναβαλιού: Η ομάδα αυτή είναι υπεύθυνη για την οργάνωση της συμμετοχής του φοιτητικού συλλόγου στο καρναβάλι. Επιλέγει το θέμα της παρέλασης εμπνευσμένο απο επίκαιρα, κωμικά και καυστικά γεγονότα. Επιπροσθέτως, η ίδια ομάδα ειναι αυτή που διοργανώνει κάθε χρόνο το μεγάλο πάρτι μασκέ του Πολυτεχνείου στο χώρο της λέσχης.

Ομάδα Στρατηγικής και Φαντασίας: Σκοπός της ομάδας αυτής ειναι να οδηγήσει τους φοιτητές σε φανταστικά μονοπάτια, γεμάτα δράση και μαγεία, οξύνοντας έτσι τον τρόπο σκέψης τους και την εφευρετικότητά τους. Η ομάδα χωρίζεται σε δύο τμήματα,την RPG (Role Playing Games) και την ομάδα στρατηγικής. Οι παίκτες υποδύονται έναν χαρακτήρα προσπαθώντας να ανατρέψουν την ιστορία και να βάλουν την προσωπική τους σφαγίδα σ΄ αυτήν.

Ομάδα Βιβλίου: Η ομάδα αυτή διοργανώνει έκθεση βιβλίου, στην οποία προσκαλούνται όλα τα βιβλιοπωλεία της πόλης αλλά και εκδοτικοί οίκοι από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Ακόμη έχει συνεργαστεί και με το τοπικά βιβλιοπωλεία προκειμένου να προσκαλέσει συγγραφείς και να οργανωθούν λογοτεχνικές βραδιές παρουσίασης των βιβλίων τους.

http://diocles.civil.duth.gr/links/profile/sillogoi/gefira/index.html

http://diocles.civil.duth.gr/links/home/periodiko/issue3/is03ar07.html

https://www.facebook.com/csugefyra

Λέσχη Ακαδημαϊκών Πολιτών στην Αλεξανδρούπολη.

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: ΔΑΣΤΑ: Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας

Πρόκειται για μια καινοτομία που στόχο έχει να προσδώσει στους φοιτητές και νέους αποφοίτους την ευκαιρία να γνωρίσουν το περιβάλλον της μελλοντικής τους επαγγελματικής σταδιοδρομίας και ταυτόχρονα να διευρύνουν τους πνευματικόυς τους ορίζοντες και τις δεξιότητες τους, έτσι ώστε να καταστούν οι καταλληλότεροι σε θέσεις εργασίας.

http://dasta.duth.gr/

Μεράκι να υπάρχει!

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εκτός απο αποδέκτης δημόσιας και ιδιωτικής ερευνητικής χρηματοδότησης, αποτελεί και ανάδοχο ανταγωνιστικών, ευρωπαϊκών και ερευνητικών προγραμμάτων.

Κατά την περίοδο 2011-2012 το ερευνητικό ενδιαφέρον, κινήθηκε γύρω απο την Τεχνολογία Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, τον Σχεδιασμό και την Σεισμική Συμπεριφορά Καρασκευών, την Παιδαγωγική και την Υγειο-Βιοϊατρική, τις Διαγνωστικές και Θεραπευτικές Μεθόδους, την Βιομηχανική Τεχνολογία, τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας κ.α.

Εκτός των άλλων στο Πανεπιστημιακό ίδρυμα διοργανώνονται και διαγωνισμοί – σεμινάρια – διαλέξεις – ημερίδες:

«Επιχειρώ-Καινοτομώ 2013»: Η Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας σε συνεργασία με την Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας διοργάνωσε τον διαγωνισμό «Επιχειρώ-Καινοτομώ 2013». Επρόκειτο για μια δυνατότητα αξιοποίησης, ανάπτυξης και μετατροπής της επιστημονικής γνώσης σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

«Ειδικότητα και Απασχόληση Ιατρών στην Γερμανία»: Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης Ξάνθης, η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας Δ.Π.Θ. και ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αλεξανρούπολης έδωσαν την δυνατότητα σε φοιτητές και πτυχιούχους να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους, κάνοντας ειδικότητα στην Γερμανία.

Εκδήλωση του IEEE S.B. Of Thrace & της ΔΑΣΤΑ Δ.Π.Θ. με θέμα «Career goes DUTH(Ξάνθη): Το IEEE S.B. of Thrace διοργάνωσε ημερίδα σε συνεργασία με τη Δόμη Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του Δ.Π.Θ., με σκοπό την επαφή των φοιτητών με το χώρο εργασίας του κλάδου τους. Στα πλαίσια αυτής, μίλησαν εκπρόσωποι διαφορετικών εταιριών για τις εργασιακές προοπτικές των H.M.M.Y., ανεφερόμενοι στα προσόντα που απαιτούνται για την πρόσληψή τους από μια εταιρεία και τα αντικείμενα πάνω στα οποία η εκάστοτε εταιρεία αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της. Στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής, διοργανώθηκε διαδραστικό εργαστήριο με τίτλο «Electrify your Career-Empower your Future» από την εταιρία Grecruitment που στήριξε την ημερίδα και μάλιστα προσέφερε σε φοιτητές και απόφοιτους την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία πραγματικών προγραμματισμένων συνεντεύξεων για H.M.M.Y. που ενδιαφέρονται να εργασθούν στο εξωτερικό.

«Προκήρυξη Θέσης Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινητικότητας Leonardo Da Vinci»: Το πρόγραμμα αυτό προσέφερε την δυνατότητα σε νέους πτυχιούχους (απαραίτητη προϋπόθεση η απόκτηση βασικού ή μεταπτυχιακού τίτλου τα τελευταία 2 έτη) να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία 20 εβδομάδων σε Φορείς (π.χ.επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα κ.λ.π.) του εξωτερικού στην Ευρωπαϊκή άκρως ανταγωνιστική αγορά.

Διημερίδα για την Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία του Προγράμματος «Νέα Γενία σε Δράση» (Ορεστιάδα): Η Εθνική Υπηρεσία των Προγραμμάτων ΕΕ «Νέα Γενία σε Δράση και Eurodesk» του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης των Τμημάτων Ξάνθης και την Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας Δ.Π.Θ., με την υποστήριξη των Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δ.Π.Θ. διοργάνωσαν την παραπάνω εκδήλωση. Οι νέοι που παρακολούθησαν την Δράση 2 – Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία του Προγράμματος «Νέα Γενία σε Δράση», είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για θέματα μη τυπικής μάθησης και εθελοντισμού καθώς και για Ευρωπαϊκά Προγράμματα που αφορούσαν την κινητικότητα των νέων.

«Σεμινάριο Επαγγελματικής Ανάπτυξης»: Το Γραφείο Διασύνδεσης του Δ.Π.Θ. και η μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Δομής και Απασχόλησης και Σταδιοφρομίας του Δ.Π.Θ. με την υποστήριξη της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής και του Υπολογιστικού Κέντρου, διοργάνωσε σεμινάριο Επαγγελματικής Ανάπτυξης, το οποίο απευθύνεται σε τελειόφοιτους, νέους απόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Δ.Π.Θ. Σε αυτό έγινε παρουσίαση του δικτυακού τόπου του Γραφείου Διασύνδεσης του Δ.Π.Θ., δόθηκαν συμβουλές σχετικά με την σύνταξη βιογραφικού σημειώματος και με την επιχειρηματική ενεργοποίηση: από την ιδέα… στην υλοποίηση και τέλος πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συζήτηση με εργοδότες ή υπεύθυνους εταιριών ανθωπίνου δυναμικού.

http://career.duth.gr/cms/?q=taxonomy/term/83/view

Βάσει όλων αυτών των δυνατοτήτων πώς κανείς να απορρίψει το Δ.Π.Θ;

Η απόρριψη που δεν βασίζεται σε εμπεριστατωμένη έρευνα και ενημέρωση δεν υφίσταται.

Σίγουρα ένα τέτοιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα συμβάλλει στην δημιουργία αμεσότερων σχέσεων μεταξύ φοιτητών και Καθηγητών, μια τέτοια Πανεπιστημιακή πόλη πάλι προσφέρει φτηνότερη φοιτητική ζωή και διασκέδαση.

Όμως, ακόμα σιγουρότερα καμία παραδείσια κατοικία δεν προϋπάρχει, εμείς την φτιάχνουμε οι άνθρωποι και όταν έναν τόπο τον αγαπήσουμε αυτός θα βρεί τον τρόπο να ντύσει τον μυστικό μας παράδεισο.

Γεωργία Ντεμίρη

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.