Δίαιτες, χάπια και παθητική γυμναστική: Ανάγκη για την τέλεια εικόνα ή κίνδυνος για την υγεία μας;

της Ιουλίας Πρίγκου

Στην εποχή μας όλοι παλεύουμε πλέον για ένα καλοσχηματισμένο σώμα και κάτι τέτοιο φαίνεται ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες. Όσο πιο νέος κάποιος, τόσο πιο πορωμένος είναι με το fitness και σε αυτό φαίνεται να συμβάλλει λίγο και η τεχνολογία, πχ μέσα από τις εφαρμογές στο κινητό ή ακόμα και ρολόγια που δείχνουν πόσο κινήθηκες μέσα στην μέρα! Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν αφήνει αδιάφορα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας από 30 ετών και πάνω, ηλικίες, οι οποίες ας σημειωθεί, ότι έχουν μεγαλώσει με διαφορετικά πρότυπα. H προσκόλληση στην άσκηση και στην διατροφή έχει την θετική της πλευρά, καθώς γίνονται σύμμαχοι για μια καλή υγεία. Αυτή η ανάγκη για τελειότητα, όμως, ενέχει κινδύνους, καθώς και μια μικρή δόση υπερβολής.

Στην προσπάθεια να κάνει κάποιος όσο καλύτερη μπορεί την εικόνα του μπορεί να φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιήσει και άλλα μέσα όπως τα χάπια, μορφές παθητικής γυμναστικής ή προσκόλληση σε δίαιτες προκειμένου να καταφέρει το ονειρεμένο που πιθανά να αποτελούν πρότυπα τα οποία έχουν εντυπωθεί από περιοδικά ή γενικότερα εικόνες διασήμων.

Χάπια

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα χάπια. Υπάρχουν σκευάσματα που αυξάνουν την ενεργειακή κατανάλωση, άλλα που δρουν στο αίσθημα του κορεσμού, αυτά που αυξάνουν την οξείδωση λίπους, αυτά που μειώνουν την απορρόφηση λίπους, άλλα που έχουν ποικίλες δράσεις, και τέλος αυτά που βοηθούν στην αποβολή υγρών.

Από την άλλη, υπάρχουν και τα συμπληρώματα, των οποίων συχνά κάνουν χρήση οι αθλητές και αυτοί που κάνουν βαριές προπονήσεις. Αυτά ταξινομούνται ως εξής: συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων, συμπληρώματα πρωτεϊνών με την μορφή σκόνης ή υγρών ή δισκίων σε συνδυασμό ή όχι με υδατάνθρακες ή λίπη ή βιταμίνες και ανόργανα άλατα, αμινοξέα, συμπληρώματα για αύξηση βάρους, υποκατάστατα γευμάτων (σε μορφή γκοφρέτας), συμπληρώματα υδατανθράκων με ή χωρίς ηλεκτρολύτες και βιταμίνες, συμπληρώματα που υποτίθεται ότι έχουν φυσική αναβολική δράση, συμπληρώματα ενεργοποιητές αυξητικών και άλλων ορμονών, συμπληρώματα βασικών λιπαρών οξέων, ενισχυτικά όπως μαγιά μπύρας, βασιλικός πολτός.

Στην αγορά ο καθένας βρίσκει χιλιάδες συμπληρώματα, άλλα από αυτά είναι πολύ καλά, άλλα είναι μέτρια, άλλα κάνουν θαύματα και άλλα, απλά, δε λειτουργούν καθόλου. Τα φαρμακευτικά σκευάσματα, καθώς και τα συμπληρώματα, επειδή είναι χημικά μπορούν να επιφέρουν παρενέργειες! Οπότε, καλύτερα να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν την έναρξη λήψης τέτοιων σκευασμάτων. Ωστόσο, κανένας νέος που ακολουθεί έναν σχετικά υγιεινό τρόπο ζωής δεν πρέπει να καταφύγει σε τέτοιες λύσεις και πόσο μάλλον αν δεν το έχει ιδιαίτερη ανάγκη!

Περισσότερα για συμπληρώματα διατροφής, μπορείτε να διαβάσετε εδώ!

Παθητική γυμναστική

Σε άλλα μέσα που καταφεύγουν μερικοί προκειμένου να έχουν το ονειρεμένο σώμα με γρήγορα αποτελέσματα, είναι η παθητική γυμναστική. Τα μηχανήματα παθητικής γυμναστικής διακρίνονται σε δυο κατηγορίες: ηλεκτροθεραπείας και εκείνα της θερμοθεραπείας. Ανάλογα τον στόχο που έχει ο καθένας επιλέγει και το κατάλληλο μηχάνημα, πχ η ηλεκτροθεραπεία έχει ως στόχο τη μυϊκή ενδυνάμωση ή την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, ενώ η θερμοθεραπεία στοχεύει στην αύξηση του μεταβολισμού με την άνοδο της θερμοκρασίας με τελικό στόχο την αύξηση του ρυθμού της απώλειας βάρους.

Τα μηχανήματα παθητική γυμναστικής έχουν κάποια θετικά αποτελέσματα, ενώ θεωρούνται χρήσιμα για τους παχύσαρκους, οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη γυμναστική. Παρόλα αυτά, πρέπει να γίνεται εκτίμηση των ατόμων που θα ξεκινήσουν κάποιο πρόγραμμα μέσω τέτοιων μηχανημάτων -ειδικά όσον αφορά στην ηλεκτροθεραπεία- γιατί αρχικά μπορεί να είναι ακίνδυνα, όμως οι συνεχείς θεραπείες μπορούν να βλάψουν το άτομο (μεγάλη απώλεια κιλών εξαιτίας της ανάπτυξης μεγάλης μυϊκής μάζαςμείωση λιπώδους ιστού, μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικό πρόβλημα στις γυναίκες. Επίσης, τα αποτελέσματα τους δεν είναι μόνιμα και κάποια στιγμή τα κιλά επανέρχονται. Η ενασχόληση με την άσκηση πρέπει να οφείλεται στη δική σας προσπάθεια και μόνο, με τη βοήθεια ενός έμπειρου γυμναστή, διαλέξτε αυτό που σας εκφράζει καλύτερα και επενδύστε. Στην περίπτωση, ωστόσο, που επιθυμείτε να ξεκινήσετε προσπάθεια γράμμωσης με παθητική γυμναστική, συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Δίαιτες

Τέλος, το τρίτο κεφάλαιο είναι οι δίαιτες και γενικά το πρόγραμμα που επιβάλλει κάποιος στον εαυτό του, προκειμένου να έχει γραμμωμένο σώμα. Το να προσέχεις τη διατροφή σου είναι το παν. Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι είμαστε και άνθρωποι και το γλυκό μας θα φάμε και το βρώμικο! Απλά προσπαθήστε να μην είστε κολλημένοι στο πόση ποσότητα είναι αυτό ή πόση πρωτεΐνη πρέπει να πάρω για να πετύχω την τέλεια γράμμωση. Προσπαθήστε να τηρείτε ένα μέτρο στην καθημερινότητα σας με 3 κύρια γεύματα, με φρούτο ή μια μπάρα δημητριακών ως ενδιάμεσο σνακ. Μην τρώτε μέχρι να βαρύνετε και μην παραλείπετε το πρωινό που θα δώσει ενέργεια όχι μόνο στο σώμα σας, αλλά και στο μεταβολισμό σας. Ακολουθήστε το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής και έτσι θα παίρνετε όλα τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Μην επιδιώκετε να κάνετε γρήγορες δίαιτες για απώλεια κιλών, καθώς έχουν πολλές επιπτώσεις στην υγεία.

Μερικές από αυτές: επιβράδυνση του βασικού ρυθμού μεταβολισμού, αποθήκευση λιπών, μείωση θερμοκρασίας του οργανισμού, αύξηση συγκέντρωσης κετονών στο αίμα ιδιαίτερα από τις πρωτεϊνούχες δίαιτες, αύξηση της απώλειας νερού, μείωση του pH, μείωση της ευαισθησίας στην γλυκόζη, καθώς επειδή τα πρώτα κιλά που χάνονται είναι από νερό και ανόργανα στοιχεία, ο οργανισμός χάνει μέταλλα, ηλεκτρολύτες. Επίσης, χάνεται μυϊκός ιστός και πρωτεΐνες, ενώ μετά από την λήξη μιας τέτοιας δίαιτας ο οργανισμός μπορεί να αποθηκεύει ευκολότερα λίπος.

Η άσκηση και η διατροφή είναι το παν για μια καλή υγεία. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή πρέπει να είναι το καύσιμο σας για την σωματική άσκηση. Να θυμάστε ότι η διατήρηση ενός καλοσχηματισμένου σώματος είναι καλύτερο να προέρχεται από δικές σας προσπάθειες. Μην ονειρεύεστε το τέλειο, αλλά και αν το ονειρεύεστε και κάποια στιγμή το πετύχετε θα είναι παροδικό!