Ακόμα μια νίκη για τη Νομική Αθηνών

Νομική Αθηνών- Συνέντευξη1

Ένα ακόμη “τρόπαιο” για τη φοβερή Νομική Αθηνών, η πρόσφατη επιτυχία της στο διαγωνισμό εικονικής δίκης στο διαστημικό δίκαιο. Συναντήσαμε τη δυναμική ομάδα και νιώσαμε τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση του νικητή για μια κόμα φορά. Η ομάδα αποτελείται από τη Μαρία Βασιλάκη, τη Μαριάνθη Κουτρή, και τον Αθανάσιο Πλεξίδα, ενώ οι βοηθοί ακαδημαϊκού υπευθύνου ήταν η Νίκη Κουρή και ο Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος.

Καλησπέρα, καλωσορίσατε, συγχαρητήρια για την επιτυχία σας. Δώστε μας μια σύντομη περιγραφή του διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχατε.

Μαριάνθη: Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα στο Βελιγράδι 2 με 6 Ιουνίου 2015 και ήταν μία εικονική δίκη με υπόθεση που αφορούσε το δίκαιο του διαστήματος. Το διαστημικό δίκαιο είναι ένας κλάδος του δημοσίου διεθνούς δικαίου διεπόμενος από συνθήκες που ολοκληρώθηκαν τη δεκαετία του ’70 και μέχρι και σήμερα εξελίσσεται ρυθμίζοντας τις σχέσεις και τις δραστηριότητες (ερευνητικές, εμπορικές και άλλες) των κρατών στο διάστημα, καθώς και την προστασία της Γης αλλά και του διαστημικού περιβάλλοντος. Ο διαγωνισμός εικονικής δίκης είναι μία δίκη μεταξύ δύο φανταστικών κρατών. Εμείς, ως φοιτητές, καλούμαστε να τα εκπροσωπήσουμε ως δικηγόροι τα κράτη αυτά, με τους κανόνες και τις διαδικασίες που ακολουθούνται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ακολουθούνται όλες οι διαδικασίες και στα γραπτά υπομνήματα και στην προφορική παράσταση.

Μαρία: Η υπόθεση αφορούσε την ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων στο διάστημα και την προστασία της γης από διαστημικά αντικείμενα.

Μαριάνθη: Μπορεί να ακούγεται μακρινό αλλά δεν είναι και τόσο γιατί όντως αυτή τη στιγμή που μιλάμε γίνονται προσπάθειες για αποφυγή συγκρούσεων και για την εμπορική εκμετάλλευση αστεροειδών και κομητών.

Ποια θέση υποστηρίξατε εσείς ως ομάδα; Και ποιος ήταν ο αντίπαλός σας;

Μαρία: Κάθε ομάδα καλείται να υποστηρίξει και την πλευρά του ενάγοντος και την πλευρά του εναγομένου. Έτσι κληθήκαμε να υποστηρίξουμε τα αιτήματα και των δύο πλευρών σε διαφορετικούς γύρους, με διαφορετικούς αντιπάλους.

Θανάσης: Ουσιαστικά σε αυτούς τους διαγωνισμούς δεν σου ζητάνε να βρεις την αλήθεια αλλά να έχεις οργάνωση και δομή στα επιχειρήματά σου. Αντίπαλός μας στον τελικό ήταν το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, πολύ άξιος αντίπαλος.

Ποιο ήταν το έπαθλο; Έχει και συνέχεια ο διαγωνισμός;

Χαράλαμπος: Ο τίτλος μας είναι “πρωταθλητές Ευρώπης” και θα εκπροσωπήσουμε την Ευρώπη στον παγκόσμιο γύρο που θα γίνει στην Ιερουσαλήμ το Φθινόπωρο.

Μαριάνθη: Αντίπαλοί μας θα είναι από την Αμερική το Πανεπιστήμιο του Mississippi, από Ασία το Πανεπιστήμιο του Bangalore, από την Αφρική το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Νιγηρίας.

Νομική Αθηνών - Συνέντευξη2

Έχει και συνέχεια η προσπάθειά σας, λοιπόν! Πόσο δύσκολο ήταν να κατακτήσετε αυτό τον τίτλο;

Θανάσης: Θεωρώ ότι η επιτυχία κρίνεται σε δύο φάσεις, στη φάση του εσωτερικού με την δουλειά που γίνεται στη χώρα σου και στη φάση του εξωτερικού, που περιλαμβάνει την ώρα της πρακτικής εφαρμογής όσων έμαθες τους προηγούμενους μήνες καθώς και την σύγκριση με τους αντιπάλους. Στη φάση του εσωτερικού: Η επιλογή έγινε τον Οκτώβριο από τον κ. Κυριακόπουλο. Μέχρι το Μάρτιο που ήταν το όριο για την κατάθεση των δικογράφων και μέχρι το Μάιο που φύγαμε με την αποστολή, δεν υπήρξε ουσιαστικά μεγάλη παύση. Υπήρξε αρκετή κούραση, καθώς χρειάζεται αφοσίωση, ομαδική δουλειά. Ο παράγοντας άνθρωπος είναι και λίγο ρουλέτα. Είμαστε τυχεροί που ταιριάξαμε, αυτό μπορεί να υπερκεράσει και τεχνικές δυσκολίες, όπως για παράδειγμα την έλλειψη πρόσβασης σε βάσεις δεδομένων (σε αντίθεση με πανεπιστήμια του εξωτερικού). Δουλέψαμε πολλές ώρες και ομαδικά: Υπήρχε το μάτι αυτού που διαβάζει τη βιβλιογραφία και προσπαθεί να βγάλει ένα επιχείρημα, το μάτι αυτού που διαβάζει το επιχείρημα και το κρίνει, αυτό ήταν το μάτι των βοηθών ακαδημαϊκού υπευθύνου, και τέλος το μάτι του ακαδημαϊκού υπευθύνου που θα αλλάξει κάποια πράγματα, θα εγκρίνει, θα δώσει πινελιές ή ακόμα και θα δώσει διαφορετικές προεκτάσεις.

Μαρία: Συνειδητά βάλαμε και οι τρεις μας σε προτεραιότητα τον διαγωνισμό, γιατί όταν θέλεις να ασχοληθείς με κάτι τέτοιο και να ζήσεις στο φουλ την εμπειρία, πρέπει οι άλλες υποχρεώσεις να μείνουν λίγο πίσω. Άξιζε τον κόπο.

Μαριάνθη: Είναι δύο επιπέδων η δυσκολία σε κάθε φάση: Και του αντικειμένου αλλά και της ψυχολογίας. Το αντικείμενο είναι πολύ ευρύ, γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένη «ύλη», πρέπει να ξέρεις όλα όσα αφορούν την υπόθεση. Αλλά και η ψυχολογία είναι πολύ σημαντική, η κόπωση η ψυχολογική ή θα βγει πολύ άσχημα στην ομάδα, ή αν αυτή είναι δεμένη θα προσπερασθεί.

Διαφωνήσατε κάποιες φορές στις συναντήσεις σας;

Μαρία: Σίγουρα υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ μας, αφού δουλεύαμε 10 ώρες την ημέρα μαζί. Όπως και να το κάνεις δεν γίνεται να μην υπάρξουν συγκρούσεις. Στα νομικά ζητήματα δεν υπάρχουν σταθερές απαντήσεις, οπότε υπήρξαν συγκρούσεις.

Αλήθεια, πώς νιώσατε όταν κερδίσατε;

Μαριάνθη: Μιλώντας για μένα δεν το συνειδηοποίησα αμέσως, παρόλα αυτά ένιωσα ένα ενθουσιασμό πολύ μεγάλο και μια ηθική ικανοποίηση επίσης πολύ μεγάλη. Τόσοι μήνες δουλειάς δικαιώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο.

Μαρία: Ήταν πολλά συναισθήματα μαζί, ανακούφιση, ενθουσιασμός, αγωνία για την επόμενη φάση, συγκίνηση. Δεν μπορεί να περιγραφεί με ένα συναίσθημα.

Σε ποιο βαθμό είχε ανάμειξη η Σχολή σας επίσημα;

Μαριάνθη: Ο καθηγητής που μας συντόνισε ήταν ο λέκτορας διεθνούς δικαίου, ο κ. Γιώργος Κυριακόπουλος. Έφτιαξε την ομάδα, επέλεξε τους βοηθούς ακαδημαϊκού υπευθύνου και συντόνιζε τη δουλειά μας όλη τη χρονιά. Συντονίζει τις ομάδες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό από το 2011. Είναι ο κύριος εκπρόσωπος της Σχολής πάνω στο αντικέιμενο και το διαγωνισμό και σημείο αναφοράς στην Ελλάδα για το αεροπορικό και το διαστημικό δίκαιο.

Αλήθεια, ποιος είναι ο ρόλος του βοηθού ακαδημαϊκού υπευθύνου;

Χαράλαμπος: Ο κ. Κυριακόπουλος επιλέγει τους βοηθούς ακαδημαϊκού υπευθύνου των οποίων ο ρόλος δεν είναι να υποκαταστήσουν τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο αλλά να κατευθύνουν σε διάφορα επίπεδα, στο τι να ψάξουν οι διαγωνιζόμενοι, πώς να το ψάξουν, τι να γράψουν, πώς να το γράψουν, τι να πουν, πώς να το πουν. Γενικά οι βοηθοί κατευθύνουν παρασκηνιακά, ώστε να βγει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, χωρίς να καπελώσουν την πρωτοβουλία και την προσπάθεια των διαγωνιζόμενων. Σε κάθε διαγωνσιμό δεν αφήνεται τίποτα στην τύχη, δεν υπάρχει λέξη,νεύμα, εμφάνιση που να αφήνεται στην τύχη του. Για όλα υπάρχει μια συγκεκριμένη λογική και λειτουργία. Δεν κέρδισαν τα παιδιά, επειδή ήταν τυχερά. Κέρδισαν, επειδή ήταν ικανά και επειδή έπαιξαν σωστά με πολύ συγκεκριμένους κανόνες και έφεραν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Νίκη: Επειδή συνήθως οι βοηθοί του ακαδημαϊκού υπευθύνου έχουν προηγούμενη πείρα σε σχετικούς διαγωνισμούς μπορούν να δουν τα πράγματα σφαιρικότερα. Είναι ταυτόχρονα εσωτερικοί και εξωτερικοί παρατηρητές κατά την προετοιμασία, με στόχο να βγει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα τόσο κατά τη γραπτή όσο και κατά την προφορική φάση.

Πού πιστεύετε ότι οφείλονται οι τόσες πολλές επιτυχίες της Νομικής Αθηνών;

Μαριάνθη: Καταρχάς οφείλονται στο υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο των καθηγητών, οι οποίοι προσφέρουν υψηλή ακαδημαϊκή υποστήριξη. Παίζει ρόλο και το υψηλό επίπεδο σπουδών της Νομικής. Επίσης, είναι η δουλειά των φοιτητών που έχουν πολύ υψηλό επίπεδο και όρεξη. Τέλος είναι και η παράδοση που έχει δημιουργηθεί, τρανή απόδειξη οι επιτυχίες της!

Θανάσης: Να προσθέσω κάτι για το ρόλο των καθηγητών. Είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία των καθηγητών και η όρεξή τους να σχηματίσουν τέτοιες ομάδες διαγωνιζομένων.

Χαράλαμπος: Πιστεύω πολύ στη “βαριά φανέλα”. Όταν βλέπουν οι κριτές μια ομάδα, όπως η ελληνική, που πάντα παίρνει μια θέση, αυτό είναι από μόνο του ένας λόγος επιτυχίας.

Νίκη: Διαρκής και αποτελεσματική καθοδήγηση από τους καθηγητές, μεράκι και αφοσίωση των παικτών στο διαγωνισμό, σωστή αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών και κυρίως πάθος για την επίτευξη του κοινού στόχου είναι για εμένα ο λόγος που η Νομική φτάνει τόσο ψηλά στους διαγωνισμούς.

Νομική Αθηνών - Συνέντευξη 3

Ποιες είναι οι προσωπικές σας φιλοδοξίες;

Μαρία: Θα ήθελα προσωπικά να ασχοληθώ με το διεθνές δίκαιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επίσης, και το διπλωματικό σώμα θα ήταν κάτι ελκυστικό, αν και πολύ δύσκολο πλέον. Πιστεύω όμως ότι με την εμπειρία του διαγωνισμού θα ήθελα να το κυνηγήσω περισσότερο και να μην μείνω στη δικηγορία.

Θανάσης: Θα ήθελα να κάνω μεταπτυχιακό στο δίκαιο της θάλασσας και το ναυτικό δίκαιο και επειδή έχω και σχετικό οικογενειακό ιστορικό, ίσως στις διεθνείς σχέσεις και τη στρατηγική. Επαγγελματικά το διπλωματικό σώμα είναι ένα όνειρο αλλά ακόμα και εκεί οικονομικά οι διπλωμάτες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν πια σε μια ξένη χώρα.

Μαριάνθη: Λόγω οικογενειακής παράδοσης θα ήθελα ασχοληθώ με το ναυτικό δίκαιο αλλά μετά το διαγωνισμό με ελκύει και το διεθνές δίκαιο.

Χαράλαμπος: Από μαθητής ήθελα να γίνω διπλωμάτης. Αυτή τη στιγμή κάνω μεταπτυχιακό στη Νομική της Αθήνας στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο. Θα ήθελα να συνέχιζα με μεταπτυχιακό και στο διαστημικό δίκαιο. Εάν δεν μπορέσω να γίνω διπλωμάτης, θα με ενδιέφερε να γίνω πανεπιστημιακός.

Νίκη: Εγώ θέλω να ασχοληθώ αποκλειστικά με το διαστημικό και το δίκαιο των τηλεπικοινωνιών. Θα ήθελα να ξεκινήσω με ένα σχετικό μεταπτυχιακό και κάνοντας πρακτική σε διεθνείς οργανισμούς σχετικούς με το διάστημα. Εναλλακτικά θα ήθελα να ασχοληθώ με το διεθνές και περιβαλλοντικό δίκαιο. Το να εργαστώ σε ένα διεθνές περιβάλλον είναι για εμένα μονόδρομος.

Ακούγονται πολλά προβλήματα για το σύστημα απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το σημαντικότερο από αυτά και τι θα μπορούσε να γίνει για να λυθεί;

Θανάσης: Νομίζω ότι τα βασικά προβλήματα είναι η αργοπορία στην απονομή δικαιοσύνης, καθώς και ότι είναι πλέον οικονομικά απαγορευτικό να απευθυνθεί κάποιος στη δικαιοσύνη. Η διαμεσολάβηση θα ήταν μια καλή λύση. Θα μπορούσε να μειώσει τις δίκες κατά 70%.

Μαριάνθη: Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι ενώ ο νόμος έχει γίνει από το 2010, ζήτημα είναι αν έχουν γίνει σύνολο επτά επιτυχημένες διαμεσολαβήσεις. Ο Έλληνας προτιμάει το δικαστήριο λόγω μεσογειακού ταμπεραμέντου. Ωστόσο, η διαμεσολάβηση είναι οικονομικά πολύ πιο συμφέρουσα και χρονικά λιγότερο χρονοβόρα.

Χαράλαμπος: Εγώ πιστεύω ότι δεν υπάρχει σεβασμός στους θεσμούς, κάτι που αλλοιώνει ουσιαστικά τη λειτουργία και των τριών εξουσιών. Πολλές φορές ο πολίτης δεν σέβεται τον εκπρόσωπο είτε της νομοθετικής εξουσίας, είτε της διοίκησης είτε το δικαστή, αυτόν που έχει δηλαδή επιλεγεί να κάνει κάτι. Και το ζήτημα αυτό δεν είναι μόνο πολιτικό, είναι και νομικό.

Νίκη: Προσωπικά πιστεύω ότι η διαφθορά που έχει παρεισφρήσει ακόμα και στην απονομή της δικαιοσύνης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, κάνοντας τον Έλληνα πολίτη να χάσει την εμπιστοσύνη του σε αυτό. Μια αποτελεσματική λύση θα ήταν ο συνεχής και αμερόληπτος έλεγχος της δράσης των δικαστικών λειτουργών και παραγόντων της δίκης, κάτι που δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί εξαιτίας, κυρίως, της αναβλητικότητας που επικρατεί.

Ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα συζήτηση, σας εύχομαι καλή επιτυχία στον επόμενο διαγωνισμό. Δεν σας εύχομαι ακόμα κάθε προσωπική επιτυχία στα σχέδιά σας, μιας και είμαι σίγουρος πως θα σας ξαναδώ νικητές σύντομα!

Και εμείς ευχαριστούμε πολύ!

Η συνέντευξη δόθηκε στα γραφεία του Citycampus στην Αθήνα στον Αρχισυντάκτη του Κωνσταντίνο Πολέμη και αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Citycampus. Σε κάθε περίπτωση για την αναδημοσίευσή της απαιτείται η γραπτή συναίνεση της συντακτικής ομάδας του Citycampus.

***

Εάν το άρθρο σου φάνηκε ενδιαφέρον ή συνέβαλε στην ποιοτική πληροφόρησή σου, τότε μπορείς να κάνεις like στη σελίδα μας στο facebook:

https://www.facebook.com/pages/citycampusgr/461609287249537

Ή μπορείς να γίνεις μέλος στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/citycampus.gr/

Ή να μας δώσεις το email για να ενημερώνεσαι μέσω του newsletter μας

http://citycampus.gr/wp-login.php?action=register

Αν πάλι είσαι πρωτοετής, έλα να ανταλλάξεις απόψεις και εμπειρίες στην ομάδα μας:

https://www.facebook.com/groups/protoeteis2014/

Αν θέλεις να συμμετέχεις στη συγγραφική ομάδα του CityCampus, στείλε μας παρουσίαση του εαυτού σου, ενδιαφέροντα, Τμήμα και Πανεπιστήμιο και το προφίλ σου στο facebook στο: info@citycampus.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. […] Το Citycampus εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στην ομάδα της Νομικής και στον Καθηγητή τους και στους προπονητές τους, και υπενθυμίζει στους αναγνώστες του την συνέντευξη που έλαβε για την ευρωπαϊκή τους πρωτιά! […]

Comments are closed.