Αγγλόφωνες σπουδές σε όλο τον κόσμο

Της Κατερίνας-Χριστίνας Σανιδά

Ως φοιτητές και φοιτήτριες, δεν είναι λίγες οι φορές μέσα στην ακαδημαϊκή ζωή μας που σκεφτόμαστε, ευχόμαστε και επιθυμούμε να σπουδάσουμε σε μία άλλη χώρα. Για του λόγου το αληθές, κάτι τέτοιο προσφέρεται μέσω μεταπτυχιακών σπουδών και προγραμμάτων ανταλλαγής φοιτητών. Άρα, πρόκειται για μία επιθυμία διόλου απίθανη.

Διαβατήριο και συνοδηγός σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι, αν μη τι άλλο, η γλωσσομάθεια. Ας επικεντρωθούμε, όμως, στην αγγλική γλώσσα, η οποία είναι η πλέον διαδεδομένη. Χαρακτηρίζεται, μάλιστα, ως η πρώτη παγκοσμίως και κατέχει κυρίαρχη θέση ως διεθνής γλώσσα.

Αν, λοιπόν, το μόνο εφόδιο σας είναι η γνώση των αγγλικών και επιθυμείτε να σπουδάσετε με γλώσσα τα αγγλικά, οι επιλογές δεν είναι λίγες. Συνάμα, οι εμπειρίες που θα αποκομίσετε είναι πάρα πολλές και μοναδικές. Θα έρθετε κοντά σε διαφορετικούς πολιτισμούς, ξεχωριστές κουλτούρες και νοοτροπίες, αλλά κυρίως θα γνωρίσετε νέους ανθρώπους.

Οι πρώτοι προορισμοί είναι οι συνήθεις αγγλόφωνοι. Μεγάλη Βρετανία, Η.Π.Α, Καναδάς, Ιρλανδία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Αφρική είναι κάποιες από τις χώρες που θα μπορέσετε να επιλέξετε. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτές.

Η Ευρώπη αποτελεί την κορυφαία επιλογή, καθώς υπάρχουν πολλά προγράμματα σπουδών στην αγγλική γλώσσα ακόμη και σε χώρες όπου η αγγλική δεν είναι επίσημη γλώσσα. Μάλιστα, το ποσοστό ανέρχεται περίπου στο 50% των ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Δανία, η Νορβηγία και η Αυστρία.

Στην Γερμανία, επίσης, θα βρείτε διαθέσιμα προγράμματα σπουδών στα αγγλικά, ειδικά σε μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού μιλούν αγγλικά. Στον ίδιο άξονα κινείται και η Ολλανδία, στην οποία δεν θα περιοριστεί η επικοινωνία σας με τους ντόπιους, καθώς το 90% των Ολλανδών είναι ομιλητές της Αγγλικής.

Μια άλλη χώρα με ομιλητές της αγγλικής και πάνω από 900 προγράμματα που διδάσκονται στα αγγλικά είναι η Σουηδία. Ταυτόχρονα, στην επίσης σκανδιναβική Φινλανδία μπορεί κάποιος να σπουδάσει στα αγγλικά, καθώς τα φινλανδικά ιδρύματα σπουδών παρέχουν πάνω από 500 μαθήματα στα αγγλικά.

Στην αντίπερα όχθη, στην Ασία, υπάρχει μια ζωντανή πολυπολιτισμική πόλη-κράτος, η Σιγκαπούρη, στην οποία εδρεύουν μερικά από τα πιο έγκριτα πανεπιστήμια στον κόσμο. Στα πλεονεκτήματα της Σιγκαπούρης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι το 75% του πληθυσμού μιλάει άπταιστα αγγλικά και ότι αυτή είναι η επίσημη γλώσσα διδασκαλίας στα πανεπιστήμια. Στους διαθέσιμους προορισμούς στην Ασία θα μπορούσαμε να προσθέσουμε την Ταϊβάν, το Χόνγκ Κόνγκ και την Ινδία, χώρες οι οποίες προσφέρουν ευκαιρίες για σπουδές στα αγγλικά.

Λόγω της διάδοσης, λοιπόν, της αγγλικής γλώσσας, παρατηρείτε ότι μπορεί να σπουδάσει κανείς ως τα πέρατα του κόσμου, καθώς υπάρχουν προγράμματα σπουδών σε πανεπιστήμια ακόμα και της Αιγύπτου ή του Ισραήλ.

Δείτε εδώ τους πλήρεις οδηγούς μεταπτυχιακών ανά τον κόσμο και επιλέξτε τη χώρα που σας ταιριάζει.