Ίδρυμα Μαραγκοπούλου: Υποτροφία για το Διεθνές Summer School Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

της Μαριάνας Μπαφέ

Διαγωνισμό καλύτερης εργασίας διοργανώνει για 12η χρονιά το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του ανθρώπου (ΙΜΔΑ). Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι φοιτούν σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα Ελληνικών και Κυπριακών ΑΕΙ. Η προθεσμία υποβολής των εργασιών λήγει τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 και κάθε εργασία θα πρέπει να έχει έκταση 7.000-12.000 λέξεις. Τόσο η επίτευξη μιας διάκρισης όσο και η απλή συμμετοχή, αποτελούν σημαντικό εφόδιο και εμπειρία για τους συμμετέχοντες νέους επιστήμονες.

Η θεματική των εργασιών εστιάζει στις νομικές πτυχές τριών φλεγόντων ζητημάτων της διεθνούς κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας, τα οποία έχουν άμεση σύνδεση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

1ο Θέμα: Οι εξελίξεις στο Κυπριακό το 2018: διεθνοπολιτικές και νομικές προεκτάσεις

2ο  Θέμα: Ένοπλες συρράξεις και Πρόσφυγες

3ο  Θέμα:  Η ελευθερία έκφρασης στα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Οι πρώτες θέσεις κάθε θέματος κερδίζουν από μία υποτροφία για το Διεθνές Summer School Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που θα γίνει στο Στρασβούργο την περίοδο 2-20 Ιουλίου 2018 , ενώ οι αντίστοιχες δεύτερες θέσεις απο έναν έπαινοΕιδικότερα:

1ο Θέμα

Οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου το 2017, παρά την αρχική ελπιδοφόρα διάθεση απέτυχαν για μια ακόμα φορά. Οι νέοι επιστήμονες με έναυσμα τα τελευταία γεγονότα, τους στόχους της Ελλάδας και της Κύπρου και την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) «Ιωάννου κατά Τουρκίας 12/12/2017» καλούνται:

  • Να μελετήσουν τις οικονομικοπολιτικές εξελίξεις του Κυπριακού ζητήματος
  • Να αξιολογήσουν τους λόγους που οδήγησαν στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων
  • Να διαπιστώσουν το βαθμό συμβατότητας των σχεδίων επίλυσης του Κυπριακού, με τους Διεθνείς Κανόνες και τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ
  • Να εκτιμήσουν τις νέες προοπτικές για το μέλλον

2ο Θέμα

Οι παγκόσμιες ένοπλες συγκρούσεις δυστυχώς αποτελόυν πάντοτε επίκαιρο ζήτημα πλήττοντας μεταξύ άλλων τον άμαχο πληθυσμό και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες των εμπλεκόμενων κρατών. Η προσπάθεια για επιβίωση και διαφύλαξη της ποιότητας ζωής, οδηγεί στη διόγκωση των προσφυγικών ροών. Η ανάγκη επαναπροσδιορισμού του συστήματος ασύλου των κρατών είναι προφανής. Οι συμμετέχοντες, αφού λάβουν υπ’όψην τη διεθνή νομολογία και πρακτική ασύλου, καλούνται:

  • Να παραθέσουν τον τρόπο κατά τον οποίο οι πολεμικές συρράξεις και η ανασφάλεια εντείνουν τις προσφυγικές ροές
  • Να παρουσιάσουν τα βασικά σημεία του εθνικού-διεθνούς νομικού πλαισίου για τα δικαιώματα των προσφύγων

3ο Θέμα

Η ελευθερία έκφρασης αποτελεί θεμέλιο κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. Η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας και η διαδεδομένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διευκολύνουν τη διάδοση της πληροφορίας και την έκφραση ιδεών αλλά και την καταπάτηση πολλών δικαιωμάτων. Η ανάγκη θέσπισης ορίων στην ασύδοτη πληροφόρηση οδηγεί στη λήψη αυταρχικών μέτρων από την Πολιτεία, καθώς η ισορροπία στο τρίπτυχο έκφραση-γνώση-αλήθεια είναι δύσκολο να διατηρηθεί. Οι συμετέχοντες καλούνται:

  • Να παρουσιάσουν τις ανακύπτουσες πτυχές του ζητήματος προστασίας και ορίων της ελευθερίας της έκφρασης μέσα από τις νέες μορφές κοινωνικής δικτύωσης. Οι διεθνείς νομοθετικές, νομολογιακές και πρακτικές εξελίξεις πρέπει να ληφθούν υπ όψιν.

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη μορφολογία και το περιεχόμενο των εργασιών, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου και στα τηλέφωνα 2103637455, 2103613527 (10:00-15:00).

Καλή επιτυχία!

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του Citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!