Φοιτητική ζωή στη Φινλανδία

Της Γεωργίας Μυστριώτη

Ελσίνκι

φοιτητική ζωή στη φινλανδίαΤο Ελσίνκι είναι η πρωτεύουσα της Φινλανδίας και βρίσκεται στο νότιο κομμάτι της χώρας, στραμμένη προς τη Βαλτική. Είναι πόλη με ιδιαίτερη ομορφιά, όπου διαρκώς ανοίγουν καινούρια εστιατόρια και εισάγονται νέες ιδέες. Το παλιό με το καινούριο συνυπάρχουν, διατηρώντας το καθένα το δικό του χαρακτήρα: παλιές καφετέριες και εστιατόρια από την δεκαετία του 1930 και νωρίτερα, μουσεία και κτήρια σε τεχνοτροπία art nouveau, και από την άλλη μοντέρνα κτίσματα που αποτελούν αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής. Το κλίμα στο Ελσίνκι είναι υγρό ηπειρωτικό, με αποτέλεσμα να έχει γύρω στους -7 το χειμώνα, με τη Βαλτική και το ρεύμα του Ατλαντικού να βοηθούν ώστε να μην υπάρχουν υπερβολικά χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ το καλοκαίρι μπορεί να φτάσει η θερμοκρασία στους 20-30 βαθμούς. Το χειμώνα η μέρα διαρκεί γύρω στις 6 ώρες, ενώ το καλοκαίρι γύρω στις 20.

Ακόμα και το χειμώνα, με τις πολύ σύντομες μέρες και το κρύο, υπάρχουν πολλά πράγματα να δει και να κάνει κανείς στο Ελσίνκι. Μια επίσκεψη στο Ateneum, το Μουσείο του Ελσίνκι, θα σας φέρει σε επαφή με την τέχνη των περιόδων 1750-1950. Επίσης, το Ελσίνκι φημίζεται για τη μουσική σκηνή, ιδιαίτερα τη heavy metal, καθώς αποτελεί πατρίδα συγκροτημάτων όπως οι Apocalyptica, αλλά υπάρχει ποικιλία για όλα τα μουσικά γούστα. Φεστιβάλ διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με τα χειμερινά να αξιοποιούν στο έπακρο το χιόνι και τον πάγο. Μη χάσετε την ευκαιρία να πάτε και σε σάουνα, και να θυμάστε πως δεν θα βαρεθείτε ποτέ στη διάρκεια της φοιτητικής σας ζωής!

Σας ευχόμαστε φυσικά να έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε στο έπακρο τη ζωή στο Ελσίνκι και να δείτε το Aurora Borealis!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ελσίνκι

Η ζωή στο Ελσίνκι

Η φοιτητική ζωή στο Ελσίνκι

Σπουδές στο Ελσίνκι: Φοιτητικές εμπειρίες

Σπουδές στο Ελσίνκι: Φοιτητικές εμπειρίες

Τούρκου

φοιτητική ζωή στη φινλανδίαΤο Τούρκου βρίσκεται και αυτό στα νότια, όπως και το Ελσίνκι, αλλά βρίσκεται σε απόσταση περίπου 160 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα. Πρόκειται για την αρχαιότερη πόλη της Φινλανδίας και σπουδαίο κέντρο της μέχρι που στις αρχές του 19ου αιώνα παραγκωνίστηκε για χάρη του Ελσίνκι, ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, υπό την κυριαρχία της οποίας βρισκόταν τότε η χώρα. Είναι έδρα του μόνου Πανεπιστημίου στη Φινλανδία του οποίου τα μαθήματα είναι στα Σουηδικά, του Abo Akademi (βρίσκεται στην κατηγορία 441-450 του QS), γεγονός που καθιστά τη ζωή στο Τούρκου ακόμα πιο ενδιαφέρουσα λόγω της μίξης των Φινλανδικών και των Σουηδικών στοιχείων. Το κλίμα είναι υγρό ηπειρωτικό με πολλές χιονοπτώσεις και βροχές, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν στους -8 το χειμώνα και να φτάνουν μέχρι και τους 30 το καλοκαίρι. Όπως και στο Ελσίνκι, παρατηρείται το φαινόμενο των πολύ μεγάλων σε διάρκεια νυχτών το χειμώνα και των πολύ μεγάλων ημερών το καλοκαίρι.

Στιγματισμένη από τη σχεδόν ολοσχερή καταστροφή της από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1827, έχουν μείνει λίγα μεσαιωνικά στοιχεία, όπως το κάστρο, και κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της έχει ξαναφτιαχτεί τις τελευταίες δεκαετίες για να καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών για ψυχαγωγία και διασκέδαση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά φεστιβάλ όλο τον χρόνο, ενώ υπάρχουν και παραστάσεις και συναυλίες σε ειδικές τιμές για φοιτητές. Είναι πολύ ωραία ευκαιρία να συμμετάσχετε στην εξερεύνηση της ιστορίας του Τούρκου από τότε που έφερε ακόμα το σουηδικό όνομα Άμπο, να δοκιμάσετε μπύρες και φυσικά να χαρείτε τη νυχτερινή ζωή, η οποία απαρτίζεται κυρίως από μπαρ:

Σας ευχόμαστε να έχετε όμορφες εμπειρίες από τις σπουδές σας στο Τούρκου!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Η ζωή στο Τούρκου

Αξιοθέατα στο Τούρκου

Φοιτητική ζωή στο Τούρκου: Η εμπειρία

Το Πανεπιστήμιο του Τούρκου: Η εμπειρία

Δείτε και τον κατάλογο με τα φινλανδικά πανεπιστήμια που αναγνωρίζονται στην Ελλάδα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.