16 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ανεκτικότητας

Της Κάλλιας Χρηστάκη

«Ασφαλώς η ίδια δύναμη, που απαιτείται για την προΰπαρξη των δύο αντίθετων, απαιτείται και για τη σύλληψη των δύο αναλογιών. Όσο και αν οι δύο όροι της παρομοίωσης μοιάζουν απομακρυσμένοι. Ούτε γράφουμε όπως τρώμε ούτε τρώμε όπως γράφουμε. Ποίηση όμως πίνουμε κάθε φορά που πίνουμε κι από λίγο ξυπνητόν ύπνο».

Οδυσσέας Ελύτης, «Ο κήπος με τις αυταπάτες»

Ο Οδυσσέας Ελύτης επισημάνει μοναδικά την συνύπαρξη των αντίθετων και την ύπαρξη αναλογιών μέσα στα αντίθετα. Με πρόσχημα τους προαναφερόμενους στίχους, θα σας μιλήσω για την σημερινή ημέρα, 16η Νοεμβρίου, η οποία αποτελεί την Παγκόσμια ημέρα Ανεκτικότητας. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην ανεκτικότητα του διαφορετικού.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, το 1995, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με το διαφορετικό και με απώτερο σκοπό να το αποδεχτούν, δημιούργησε έτος ανεκτικότητας. Σκεπτόμενος, όμως, ότι το συναίσθημα αποδοχής του διαφορετικού δε διαμορφώνεται σε ένα έτος μόνο, αλλά αποτελεί μία, δυστυχώς, χρονοβόρα διαδικασία, καθιέρωσε την 16η Νοεμβρίου, ως Παγκόσμια ημέρα Ανεκτικότητας.

Ακούγοντας τον όρο «Ανεκτικότητα», μας έρχεται στο  νου το συναίσθημα της υπομονής σε κάτι που δεν είναι εύκολα ανεκτό. Σε αυτή τη φάση, θα πρέπει να επισημάνω την αντίθεση μου σχετικά με την επιλογή του όρου για την συγκεκριμένη Παγκόσμια Ημέρα. Ο όρος «ανεκτικότητα» ασυνείδητα προσλαμβάνεται ως ένας αρνητικός όρος . Ο σκοπός δεν είναι απλά η ανοχή ή αποδοχή του διαφορετικού και ούτε η αφομοίωσή του στον εκάστοτε πολιτισμό. Σκοπός πρέπει να είναι η ενσωμάτωση του διαφορετικού και η αλληλεπίδραση με αυτό.

Είναι αυτονόητο ότι οι παραπάνω σκοποί είναι αρκετά δύσκολοι αλλά όχι ανέφικτοι. Η κοινωνία, το σχολείο και η οικογένεια έχουν την δυνατότητα να μας δημιουργήσουν το συναίσθημα  της θέλησης να γνωρίσουμε το διαφορετικό και να αφουγκραστούμε τις σκέψεις του, τις ιδέες του και τα συναισθήματα του.

Κλείνοντας, θα αναφερθώ για μια ρηξικέλευθη διατύπωση για τα δεδομένα της τότε εποχής (1967,1968) του  Mackey:

«Η διγλωσσία είναι ο κανόνας και η μονογλωσσία είναι η εξαίρεση».

Αν επιθυμείς να διεκδικήσεις υποτροφίες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο Οδηγός Υποτροφιών του citycampus που μόλις κυκλοφόρησε σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι!

Θέλεις να ενημερώνεσαι έγκυρα και κυρίως έγκαιρα με το πάτημα ενός κουμπιού; Κατέβασε την εφαρμογή μας από το Playstore (citycampus.gr) και διάβασε όλα τα νέα άρθρα εύκολα και γρήγορα!