Αμοργός: το νησί των αντιθέσεων

Της Κωνσταντίνας Γκολφομήτσου

Η Αμοργός βρίσκεται στο ανατολικότερο τμήμα των Κυκλάδων, εκεί όπου ο Βορράς συναντά το Νότο και μοιάζει να προστατεύει τις υπόλοιπες μικρές Κυκλάδες με το μακρόστενο σχήμα της. Ένα νησί μαγευτικό που σε κερδίζει από την πρώτη κιόλας ματιά,  προκαλώντας σου δέος λόγω της ιδιαίτερης άγριας ομορφιάς του. Το  νησί του απέραντου γαλάζιου με το έντονο κυκλαδίτικο χρώμα, τους υπέροχους φιλόξενους ανθρώπους, τα γραφικά της καλντερίμια, το μεθυστικό ηλιοβασίλεμα και την ανεπιτήδευτη χαλαρότητα. Πραγματικά η ομορφιά του δεν μπορεί να συγκριθεί!

Τι αξίζει να δεις; Θεωρώ σχεδόν τα πάντα… Ό, τι υπάρχει σε αυτό το νησί αξίζει να το επισκεφθείς! Αλλά μιας και ο χρόνος στις διακοπές μας είναι περιορισμένος, επισκέψου  καλύτερα τα πιο βασικά μέρη του νησιού, όπως:

Οι παραλίες

Φυσικά αυτή της Αγίας Άννας. Σχετικά εύκολα προσβάσιμη (μόλις 5 λεπτάκια από τη Χώρα με μεταφορικό μέσο), με καθαρά γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά. Αυτή ίσως και να την έχεις ακουστά από την γνωστή ταινία «Απέραντο Γαλάζιο» του Luc Besson.

Επόμενη στάση Μούρος, στην νότια πλευρά του νησιού που δεν έχει και τόσο εύκολη πρόσβαση, αλλά εκπληκτικά νερά και τρομερά διαυγή. Να σημειωθεί πως και οι δυο αυτές παραλίες είναι αρκετά βραχώδεις.Αμοργός

Ο Άγιος Παύλος από την άλλη μεριά, μια μύτη γιαλού μέσα στη θάλασσα, με ψιλή άμμο, βότσαλα και πεντακάθαρα νερά. Άλλες παραλίες που αξίζει να δεις είναι το Μαλτέζι, όπου η πρόσβαση γίνεται μόνο με καραβάκι από τα Κατάπολα, αλλά και την παραλία του Λεβρωσού, που βρίσκεται δίπλα από εκείνη της Αιγιάλης.

Η διασκέδαση

ΑμοργόςΑπό διασκέδαση μπορείς να βρεις ό, τι σου ταιριάζει! Ξεκινώντας από την εκπληκτική Χώρα, που πολλοί τη θεωρούν την πιο όμορφη Χώρα των Κυκλάδων, και εγώ μάλλον θα συμφωνήσω. Τα μπαράκια εδώ… αρκετά! Το Τζιτζίκι με τα φοβερά cocktails, το Τρίπορτο με  εξαιρετική μουσική και το Botilia με τα μπαλκονάκια του όπου μαζεύει τον καλύτερο κόσμο του νησιού κάθε βράδυ. Αλλά η διασκέδαση συνεχίζεται και στην Αιγιάλη, στο Αμοργιαλό, που φυσικά θα πιεις ψημένη ρακί Αμοργού, στο Embassa και στο beach bar Disco the Que. Μην ξεχνάμε τα πανηγύρια, αν βρεθεί κανένα στον δρόμο σου, επισκέψου το!

Το φαγητό

Για το φαγητό… απολαυστικό όπου κι αν πας. Εγώ βέβαια θα σου πρότεινα να επισκεφθείς το ταβερνάκι πάνω από την παραλία του Λεβρωσού, που εκτός από εξαίσιο φαγητό έχει και φοβερή θέα. Στην Αιγιαλή να πας στο Λιμανάκι της κυρά-Κατίνας για να απολαύσεις παραδοσιακή κουζινα. Ενώ, στη Χώρα σίγουρα να δοκιμάσεις το Πετρινό για ξυλοφουρνιστές πίτσες και αν η φάση σου είναι σουβλάκι, τότε να πας στο Βασιλικό. Τέλος, πρέπει να επισκεφθείς το φούρνο του Γιαννακού που πραγματικά είναι σαν σε πάει χρόνια πίσω.

Τα αξιοθέατα

ΑμοργόςΌσο για τα αξιοθέατα, εκεί που θα κάνεις το μπάνιο σου στην Αγία Άννα, πήγαινε στο μεγαλύτερο αξιοθέατο του νησιού, το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, μιας και είναι στο ίδιο μέρος. Ένα επιβλητικό μοναστήρι μέσα σε απότομα βράχια, που έχει βέβαια λίγα σκαλάκια, 300 για την ακρίβεια, αλλά μην πτοείσαι, η θέα εκεί σε αποζημιώνει!!! Το δεύτερο μέρος που αξίζει να κάνεις μια στάση είναι το Ναυάγιο που βρίσκεται στην Κάτω Μεριά του νησιού από το Φεβρουάριο του 1980.

Ξέχασα να αναφέρω πως το νησί φημίζεται για όσους λατρεύουν το camping. Έχει δυο εξαιρετικά camping, με το πιο διαδεδομένο να είναι αυτό της Αιγιάλης. Αλλά αν δεν είσαι λάτρης, μπορείς να βρεις και οικονομικά καταλύματα.

Πριν σε αφήσω να χαθείς στο απέραντο γαλάζιο της Αμοργού, να σου πω για το «παρεΐστικο» κλίμα του νησιού, αφού όλοι είναι ανοιχτόκαρδοι και καταλήγεις να γίνεσαι μια παρέα. Εγώ αυτό το λάτρεψα! Αλλά και τις υπέροχες πρωινές και βραδινές ξάπλες στην παραλία, απολαμβάνοντας τον ήλιο, τη θάλασσα, την παρέα, τα ηλιοβασιλέματα αλλά και τα ολόγιομα φεγγάρια!